Acasă Actualitate Vîntu și Liviu Luca, trimiși în judecată pentru spălare de bani și...

Vîntu și Liviu Luca, trimiși în judecată pentru spălare de bani și delapidarea Petromservice

DISTRIBUIȚI

Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Țurcan, foștii directori ai Petromservice Gheorghe ?ê?£upeală și Zizi Anagnostopol au fost trimiși în judecată pentru spălare de bani și delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro.
Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție au dispus trimiterea în judecată a lui Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Țurcan, Sorin Mihai, Ioan Bohâlțeanu, Bogdan Radu Negrutzi, Gheorghe ?ê?£upeală, Raichovich Graziano Rino, Zizi Anagnastopol, Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă și Daniela Lăcrămioara Brașoveanu, pe care îi acuză de spălare a banilor și delapidare, prejudiciu produs SC Petromservice SA fiind de 83.518.369,96 euro, potrivit expertizei contabile întocmite în cauză.
Potrivit procurorilor, în cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, în mod indirect, acționarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achiziția a 49,35% din acțiunile societății realizată prin intermediul companiei Elbahold Ltd (înmatriculată în Cipru), la care avea calitatea de beneficiar real în sensul prevăzut de Legea 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor și de Directiva 2005/60/CE.
"În acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioară desfășurată de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd în cadrul Adunării Generale a Acționarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate în funcțiile de membri ai Consiliului de Administrație, director general și director financiar", se arată într-un comunicat de presă de jopi al Parchetului instanței supreme.
Anchetatorii au stabilit că Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de către Sorin Ovidiu Vîntu, care a finanțat preluarea pachetului de acțiuni.
Un rol important în administrarea SC Petromservice SA avea și Octavian Țurcan, persoană apropiată de Vîntu, care intermedia relația inculpaților cu companiile înmatriculate în Cipru pe care le controlau și cu băncile din această țară, au precizat procurorii
În cursul anului 2007, SC Petromservice SA a vândut activitatea de servicii petroliere, în schimbul căreia a primit suma totală de aproximativ 325 milioane euro.
"Întrucât, în aceeași perioadă, împotriva societății erau în curs de desfășurare numeroase proceduri de executare silită pentru drepturile salariale restante obținute de către angajați prin intermediul unor hotărâri judecătorești, inculpatul Luca Liviu a hotărât ca lichiditățile societății să fie transferate în patrimoniul unor companii controlate de Vîntu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume să ajungă în posesia salariaților sau să fie distribuite ca dividende acționarilor minoritari", au precizat procurorii.
În acest scop, Liviu Luca a conceput, cu ajutorul lui Vîntu și Țurcan, un plan pentru a transfera sumele aflate în conturile SC Petromservice SA în conturile unor societăți off shore controlate de inculpați, sub pretextul achiziției unor acțiuni cotate la bursă.
Astfel, potrivit probelor administrate de procurori, în perioada 2008 – 2009, Liviu Luca, în calitate de acționar majoritar, Sorin Mihai, Ioan Bohâlțeanu, Bogdan Negrutzi, Gheorghe ?ê?£upeală, Raichovich Rino, în calitate de membri ai Consiliului de Administrație, și Zizi Anagnastopol, în calitate de director financiar al SC Petromservice SA, au dispus încheierea mai multor contracte prin care societatea a achiziționat acțiuni cotate la bursă emise de șapte societăți din Republica Moldova, la un preț de aproximativ nouă ori mai mare decât valoarea la care aceste acțiuni erau tranzacționate în aceeași perioadă la Bursa de Valori a Moldovei.
"Scopul urmărit prin aceste tranzacții a fost ca sumele să ajungă în patrimoniul inculpaților Vîntu Sorin Ovidiu și Țurcan Octavian", arată procurorii Parchetului instnaței supreme.
În acest mod, Petromservice a plătit suma totală de 94.325.439,75 de euro pentru acțiuni, pe care le-ar fi putut cumpăra în schimbul sumei de 10.807.069,79 euro dacă ar fi realizat achiziția direct de pe bursă.
Acțiunile erau achiziționate de pe bursă de către Sorin Ovidiu Vîntu și Octavian Țurcan, folosind sume avansate de către partea vătămată, și erau revândute după câteva zile către SC Petromservice SA la prețuri care erau majorate uneori de 50 de ori. Probele cauzei au relevat că aceste achiziții nu erau utile pentru activitatea părții vătămate, ci au reprezentat doar un mijloc de a trafica activele părții vătămate în interesul altor persoane.
Contractele au fost încheiate cu puțin timp înainte de intrarea companiei în insolvență, în condițiile în care inculpații cunoșteau că datoriile către salariați nu pot fi achitate și că insolvența este iminentă.
Procurorii îi mai acuză pe Vîntu și Țurcan că au contribuit la traficarea bunurilor din patrimoniul părții vătămate prin conceperea mecanismului financiar folosit, punerea la dispoziție a companiilor străine care au intermediat achizițiile, identificarea societăților moldovenești ale căror acțiuni urmau să fie achiziționate și realizarea formalităților pe care le presupuneau tranzacțiile. Toate companiile care au intermediat achizițiile de acțiuni erau controlate de Vîntu și Țurcan, care aveau calitatea de beneficiari reali ai acestor societăți, potrivit datelor rezultate din cauză.
"În acest mod, inculpații Luca Liviu, Vîntu Sorin Ovidiu și Țurcan Octavian controlau atât cumpărătorul, cât și vânzătorii acțiunilor, ceea ce le-a permis să stabilească arbitrar prețul plătit și să transfere sumele de bani din patrimoniul S.C. Petromservice S.A. în patrimoniile proprii (conturile personale ale lui Vîntu Sorin Ovidiu sau conturi ale unor societăți controlate de inculpații Vîntu Sorin Ovidiu, Luca Liviu și Țurcan Octavian)", au mai arătat procurorii.
Transferul s-a realizat prin operațiuni repetate, care au avut scopul de a ascunde originea sumelor de bani și de a le reintroduce în circuitul comercial în România după ce au fost reciclate sub aparența unor finanțări acordate către persoanele juridice române controlate indirect de Vîntu Sorin Ovidiu, în special SC Imobiliar Network SA și SC Realitatea Media SA.
Banii au fost transferați prin operațiuni de tip suveică, în regim repetat structurat pe mai multe verigi, în cadrul cărora aceleași sume au fost reciclate de mai multe ori prin transferuri repetate între companiile controlate de inculpați. În unele situații, aceeași sumă a fost transferată de cinci ori prin conturile acelorași societăți în decurs de o lună, pentru a crea impresia că s-au efectuat cinci plăți diferite.
Procurorii îi acuză pe Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă și Daniela Lăcrămioara Brașoveanu că au contribuit la săvârșirea faptelor prin întocmirea unor rapoarte de evaluare pentru întreprinderile din Republica Moldova cu încălcarea normelor specifice acestei activități și în care au atestat împrejurări nereale, pentru a denatura valoarea societăților din Republica Moldova.
"În acest mod s-a urmărit ca inculpații să nu fie trași la răspundere penală, urmând ca rapoartele să servească drept o justificare a prețului plătit în eventualitatea unui control ulterior", au precizat procurorii
Totodată, procurorii susțin că prin falimentarea controlată a societății au fost prejudiciați indirect salariații, care nu și-au putut valorifica drepturile recunoscute prin hotărâri judecătorești și ceilalți creditori ai societății, care nu își pot valorifica creanțele.
Conform tabelului definitiv al creanțelor, PSV Company SA avea datorii totale de aproximativ 150 de milioane de euro, dintre care aproximativ 98 de milioane de euro către bugetul consolidat al statului.
De asemenea, au fost fraudați indirect și acționarii minoritari ai SC Petromservice S.A. (aproximativ 72.000 de membri ai Asociației Salariaților din SNP Petrom S.A. și 7.000 de acționari persoane fizice), care nu au încasat dividendele ce li se cuveneau în urma vânzării serviciilor petroliere și cărora le-a fost diminuată semnificativ valoarea acțiunilor.

Vezi schemele tranzacțiilor cu banii proveniți din prejudicierea Petromservice

Mihaela Dobrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.