Acasă Actualitate Vîntu și Luca au vrut să scape de frauda de 181 milioane...

Vîntu și Luca au vrut să scape de frauda de 181 milioane de euro invocând imunitatea sindicalistului ca membru în CES-ul european

DISTRIBUIȚI

Controversatul  Sorin Ovidiu Vîntu dar și oamenii săi de încredere Liviu Luca și Octavian Țurcan vor fi judecați, alături de directorii Petromservice și alți membrii ai Consiliului de Administrație, pentru fraudarea companiei cu peste 83,5 milioane de euro. Vîntu și Țurcan sunt învinuiți de spălare de bani și complicitate la delapidare, iar restul inculpaților vor fi judecați pentru delapidare, asupra vinovăției persoanelor trimise ieri în judecată urmând să se pronunțe magistrații Tribunalului București. Procurorii îl acuză pe Sorin Ovidiu Vîntu de coordonarea unei mega-operațiuni de fraudare, prin care fondurile companiei au fost investite, prin companii off-shore controlate de Liviu Luca și Octavian Țurcan, în acțiuni supraevaluate la societăți din Republica Moldova.
Toate afacerile s-au derulat ulterior prin operațiuni de tip suveică, pentru a se pierde urma transferurilor, iar în final, banii au ajuns la SOV și Luca, au arătat procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Casație în rechizitoriu. În plus, și bugetul de stat a fost prejudiciat cu 98 de milioane de euro, se precizează în actul de sesizare al instanței.
Pe parcursul cercetării penale, Liviu Luca a invocat nulitatea urmăririi sale penale și a contestat toate actele procesuale care îl privesc, folosindu-se de statutul său de lider sindical și membru al „Grupului II Lucrători al Comitetului Economic și Social European“, care, susținea el, îi conferea imunitate penală, întrucât faptele pentru care era cercetat au legătură cu activitatea sindicală. Mai mult, când a fost reținut pe Aeroportul Otopeni, Luca a susținut că mergea la Bruxelles, la o ședință a Comitetului. Procurorii i-au respins susținerile printr-o rezoluție, argumentând că instituția Comitetului Economic și Social este un organ consultativ, care emite opinii care nu au forță obligatorie și care nu face parte dintre instituțiile Uniunii Europene. Mai mult, statutul membrilor săi conferă imunitate și protecție numai în exercițiul funcțiunii, situație în care restrângerea libertății personale a consilierilor, perchezițiile și ridicarea de documente ori supravegherea electronică se pot face numai cu acordul Comitetului. „Aceste prevederi nu au aplicabilitate în cauză, în condițiile în care faptele pentru care este cercetat Liviu Luca au fost săvârșite în perioada 2007-2009, cu mai mult de doi ani înainte de numirea sa ca membru al CES, fiind exclusă orice fel de legătură cu exercitarea acestei funcții. Prevederile statutului urmăresc să asigure o protecție suplimentară activității derulate de consilieri în calitate de membri ai Comitetului, nu să le ofere o imunitate pentru toate faptele prevăzute de legea penală săvârșite de aceștia. Din această perspectivă, împrejurarea că faptele pentru care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale ar avea legătură cu activitatea sindicală a inculpatului este lipsită de relevanță, atât timp cât nu au nici o legătură, directă sau indirectă, cu exercitarea atribuțiilor care îi revin în calitate de membru al CES“ au explicat anchetatorii. Mai mult, la data reținerii, pe 7.11.2011, Luca se afla într-un imobil din București, și nu se îndrepta spre aeroport, așa cum a afirmat ulterior, au mai arătat procurorii.

Statul ia vilele lui Vîntu și yachtul sindicalistului Luca

Procurorii au mai cerut confiscarea sumelor fabuloase de bani provenite din spălarea de bani și recuperarea lor de la societățile din „suveică“, respectiv, Realitatea Media S.A. – 14,2 mil. euro, Imobiliar Network 2002 S.A. – 6,725 mil. euro, Demera Investments Ltd – 25,329 mil. euro, GM Invest S.A. – 1,3 mil. euro, Woodgreen Management – 3,68 mil. euro, Radoway Limited – 487.000 euro și S.C. Profesional Corpconsult S.A. – 400.000 euro. Averea lui Vîntu, Luca & Co a fost pusă sub sechestru, pentru recuperarea prejudiciului. Anchetatorii au identificat mega-ansamblul compus din 54 de imobile, din comuna Păulești, aparținând lui Luca, precum și alte trei imobile din Ploiești, dar și un yacht. Pentru Vîntu, procurorii au pus sub sechestru două imobile din Iași și Giurgiu, și alte 25 aparținând Sc Imobiliar Network 2002 SRL, prin care Vîntu deține toate proprietățile imobiliare. Alte patru imobile ale lui Țurcanu în București și Voluntari vor avea aceeași soartă, precum și alte 18 proprietăți aparținând membrilor CA Petromservice. Au fost indisponibilizate și conturile din Cipru și Germania ale inculpaților.

Vîntu, probleme cu cititul

Sorin Ovidiu Vîntu a susținut că procurorii i-au încălcat dreptul la apărare, întrucât nu i-ar fi oferit suficient răgaz pentru a studia dosarul. La fel ca ân cazul celorlalte persoane trimise în judecată, lui Vîntu i s-a acordat un răgaz de două săptămâni, care i-a fost prelungit cu încă două săptămâni la cererea acestuia. Într-un final, prezentarea materialului de urmărire penală a avut loc peste âncă o săptămână. Mai mult, SOV s-a aflat în situația privilegiată de a avea la dispoziție în penitenciar, un laptop pe care se găsea o copie a întregului dosar, scanat. „Această susținere este în mod vădit o încercare de a tergiversa soluționarea cauzei, iar admiterea ei ar echivala cu acceptarea unui abuz de drept. Un interval total de 5 săptămâni reprezintă un termen rezonabil pentru pregătirea apărării“ au concluzionat procurorii în rechizitoriu.

Procurorii au cerute pedepse maxime pentru Vîntu &co

Procurorii au cerut pedepse orientate către maximum pentru Vîntu, Luca, Țurcan și restul inculpaților, arătând că au profitat de condiția materială modestă și de sursele limitate de acces la informație a celor peste 8300 de mici acționari și angajați ai Petromservice. „Această conduită este reprezentativă pentru o serie de fapte comise pe scară largă în ultimii ani, prin care întregi categorii socio-profesionale au fost spoliate în mod sistematic tocmai de cei care ar fi trebuit să le protejeze interesele“ se arată în rechizitoriu. Spălarea banilor este sancționată de o lege specială cu până la 12 ani de închisoare.

Mihai Niculescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.