Acasă Actualitate Violența asupra femeilor, o problemă majoră a societății noastre

Violența asupra femeilor, o problemă majoră a societății noastre

DISTRIBUIȚI

69 de femei au murit anul trecut după ce au fost bătute de partenerii lor. Un număr înfiorător de mare. În 2020 au fost înregistrate 27.000 de agresiuni în familie.

În România, lovirea femeilor este, din păcate, un fapt de zi cu zi. În 2021, numărul violențelor a crescut cu 10% față de 2020, potrivit celor mai recente date ale Poliției Române. Dar aceste date sunt doar cele oficiale.

Doar 27.000 de femei și copii au avut curajul să apeleze la ajutor. Estimările arată că numărul femeilor agresate de partenerii, de tați, de frații și unchii lor este mult, mult mai mare.

În acest peisaj groaznic, în care bătaia este încă „ruptă din rai”, în care mulți bărbați își lovesc iubitele sau soțiile „pentru că știu ele de ce”, în ultima săptămână două partide relevante din România au fost implicate în două episoade care nu pot fi justificate în nici un fel. A fost trecută o linie roșie de acceptat.

Agresarea colegei mele de la USR Mogoșoaia, Felicia Ienculescu-Popovici, și presiunile infernale la care este supusă colega mea de la USR Brașov, Flavia Boghiu, reprezintă acte condamnabile pe care PNL și PMP, partide din care fac parte agresorii, ar fi trebuit să le critice ferm primele.

La fel și PSD, pentru că violența nu are culoare politică, așa cum a demonstrat-o chiar cazul de la Brașov.

Din păcate, am asistat la reacții descumpănitor de slabe. PNL s-a mulțumit la Mogoșoaia doar cu o suspendare cuminte, cât să treacă scandalul și agresorul să revină, pentru a duce la capăt afacerea controversată pusă la cale de primarul liberal. Consilierul PMP are atât de puțină onoare, că și-a retras „demisia de onoare” pe care și-o dăduse la presiunea publică, considerându-se el cel agresat. Agresat de o femeie căruia îi luase telefonul cu forța, în timp ce cei doi o amenințau că o lasă „în scaunul cu rotile”.

Tânărul liberal de la Brașov a fost pus să-și dea demisia, dar în loc să regrete fapta a început să o șantajeze și să amenințe cu poze compromițătoare pe Mara Mureș, colega lui de la PNL. Dovadă că oamenii violenți nu au scrupule și nici rețineri „colegiale”.

Ce m-a uimit a fost însă tăcerea teribilă a femeilor din PNL și PMP. Nici o reacție în primele zile, nici un pic de revoltă. Tot ce a făcut Alina Gorghiu, de exemplu, a doua zi după agresiunea de la Mogoșoaia a fost să posteze o informație banală despre un telefon și apoi să se certe cu cititorii săi, apărând tocmai controversatul proiect imobiliar de la care a pornit totul.

România se află de ani buni într-o spirală a violenței, care se amplifică. De vină nu e doar AUR, acest partid cu lideri profund extremiști, care trebuie izolat. De vină sunt și PNL și PSD, partide care se vor europene, dar care nu recunosc valorile europene nici dacă le citesc scrise cu litere mari, pe o tablă, la școala de la care mulți au luat doar diploma, ca o bucată de hârtie.

Violența domestică, violența asupra femeilor reprezintă în România o problemă majoră. Dar mentalitățile sunt greu de schimbat când chiar cei care ar trebui să respecte și să aplice legea își bat joc de ea. Și își bat joc de românce.

Marius BODEA
Senator USR PLUS de Iași

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.