Acasă Actualitate Virusul Pestei Porcine Africane depistat la porci mistreți de pe un fond...

Virusul Pestei Porcine Africane depistat la porci mistreți de pe un fond de vânătoare din județul Sălaj

DISTRIBUIȚI

Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost depistat în județul Sălaj, în două cadavre de porci mistreți, găsite într-o pădure din comuna Măieriște, situată în apropierea limitelor de județ dintre Satu—Mare și Bihor.

În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) — Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Sălaj s-a întrunit marți, 24 iulie, sub coordonarea subprefectului, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții, în Fondul de Vânătoare 30 Carastelec, pădurea Meja, comuna Măeriște.

Pentru fondurile de vânătoare din județ au fost stabilite o serie de măsuri, precum: suspendarea vânătorii pentru toate speciile; interzicerea utilizării de cereale recoltate din zona infectată în hrana porcilor domestici; suspendarea administrării de hrană la locurile de hrănire a mistreților, cu excepția zonelor în care s-au semnalat pagube în culturile agricole; interzicerea circulației animalelor domestice prin incinta pădurilor, inclusiv transhumanța; interzicerea accesului, din orice motiv, a persoanelor neautorizate în aceste păduri.

Cazul a fost notificat către Comisia Europeană și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor Internațional (OIE).

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

ANSVSA face precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

1 COMENTARIU

  1. Anul acesta se pare ca in Romania va fi mult porumb disponibil la export; numai ca ce sa vezi, porumbul va fi considerat infestat cu PPA si interzis la export. Si dupa omorarea porcilor, vor muri si taranii care depind de veniturile de pe urma porumbului lor. Pentru ca deja taranii sunt cu un picior in groapa pentru ca cerealele le-au fost afectate drastic de ploile interminabile si transformate in furaje pentru animale. Care animale nu vor mai exista, caci, nu-i asa, cum romanul mananca majoritar porc si porci nu vor mai fi din cauza de PPA. Ciudat cum se leaga lucrurile si, desi mistretii mor si transmit boala, nu mistretii sunt impuscati, ci porcii din crescatorii si din cocinile taranilor. Ciudate hotarari mai iau si decidentii astia romani, de parca s-ar hrani doar cu vita Kobe, ei cu tot neamul lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.