Home Actualitate Ziua Politiei, pretext pentru avansari in grad pe banda rulanta

Ziua Politiei, pretext pentru avansari in grad pe banda rulanta

DISTRIBUIŢI


Aniversata, de anul trecut, la 25 martie, Ziua Politiei Romane constituie un prilej pentru un nou val de avansari in grad. Mii de politisti au trudit, unii la propriu, altii la figurat, pentru a prinde in aceasta zi o avansare. Unii au fost avansati -fortat-, adica la termen, altii, mai norocosi sau mai competenti, au fost avansati la exceptional. In tara sunt inspectorate de politie care au efectuat peste 100 de avansari. Agenti deveniti agenti-sefi, subinspectori deveniti inspectori si tot asa pana la chestor. Acesta este gradul la care nu mai merge cu avansarea la termen, fiind nevoie de mult mai mult decat competenta.

Concurs politienesc interjudetean: -Cine avanseaza mai mult… in grad-

In tara, inspectoratele judetene de politie au lasat impresia ca s-au intrecut intre ele care sa avanseze in grad mai multi angajati. La IPJ Timis s-au facut peste 100 de avansari. Au fost avansati la exceptional, inainte de termen, de la gradul de subcomisar la comisar, Sabin Bogosel, seful Biroului Politiei Economico-Financiare de la PMT si Viorel Golosie, seful Politiei Deta. A devenit, tot la exceptional, inspector Claudia-Laura Mosoarca, de la Serviciul Criminalistic. La -categoria- agenti, s-au facut 16 avansari inainte de termen. Pentru rezultate deosebite in activitatea depusa vor fi recompensati cu plachete de onoare subcomisarul Stefan Neculae, de la Biroul de Ordine Publica al Politiei Municipiului Timisoara si agentul-sef Ioan-Mircea Florea, de la PMT. Cifrele arata ca 12% din personalul Inspectoratului a fost avansat cu aceasta ocazie.

La Brasov, numarul -norocosilor- a atins, de asemenea, cifra 100. Aceeasi cifra este depasita si de IPJ Constanta, care a decis inaintarea in grad a 58 de ofiteri de politie si 58 de agenti de politie care au indeplinit stagiul minim. De asemenea, au mai fost inaintati: in gradul de comisar-sef de politie – comisarul Vasile Balan, prim-adjunct al sefului IPJ, in gradul de comisari de politie – subcomisarii Valentin Agapov si Visan Caleasa si in gradul de subcomisari de politie – inspectorii principali Jenica-Emilian Parvu si George Dorel Popa. Totodata, au fost inaintati in gradul urmator inaintea indeplinirii stagiului minim un numar de 14 agenti de politie.

De la Agia de ieri, la Politia de azi

1791 a fost anul in care a fost infiintat primul serviciu de paza in Bucuresti. Atunci a fost reglementat portul armelor si au fost emise primele buletine de identitate. Alexandru Ipsilanti a fost cel care, in 1775, a stabilit atributiile Agiei, creand un tribunal pentru cauze cu caracter politienesc. Intre 1806-1812, Agia s-a transformat in Politie. Pe 25 martie 1822, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a inmanat marelui Vel Aga Mihaita Filipescu primul drapel al Politiei. Pe una din fetele steagului a fost pictata Maica Domnului sezand pe tron inaintea ingerului ce-i aducea vestea cea buna – Buna Vestire. Acesta este motivul pentru care, incepand cu anul trecut, data de 25 martie a fost desemnata Ziua Politiei. Sub domnia lui Gheorghe Bibescu, in 1848, titulatura de Vel Aga este schimbata in cea de sef al Politiei Capitalei, devenit in 1859 prefect de politie. In 4 noiembrie 1860, Al.I. Cuza a aprobat Legea de organizare a politiei, patru ani mai tarziu fiind infiintata Politia Comunala, al carei sef era primarul. In 1869 a aparut primul regulament al uniformei de politist. Prima lege organica a politiei este considerata a fi insa Legea organizarii Politiei Generale a Statului, din 1 aprilie 1903, propusa de ministrul de interne de atunci, Vasile Lascar. In 1929 a aparut Legea pentru organizarea Politiei Generale a Statului, votata in 8 iulie, a aceluiasi an.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.