Acasă Auto Miracolul chinez

Miracolul chinez

DISTRIBUIȚI

Cu numai cativa ani in urma, cand vorbeau de China, marii producatori de automobile din intreaga lume strambau din nas: o tara comunista pana in panzele albe, departe de marile facilitati de productie si cu o educatie a consumatorului slab dezvoltata. In 2001, situatia dadea semne de schimbare gratie unor transformari ample in politica interna si externa a autoritatilor chinezesti, comunistii nu mai erau atat de habotnici, populatia incepea sa inteleaga stilul de viata al capitalistilor, iar costurile de productie se mentineau la cote extrem de scazute. Intrarea marelui stat asiatic in Organizatia Mondiala a Comertului a creat premisele unei scaderi importante a taxelor de import si a deschis oficial cursa firmelor producatoare de autovehicule pentru cresterea cotei de piata. In 2002, veniturile populatiei au crescut semnificativ datorita unei politici fiscale impresionante, iar marile concerne precum General Motors si Volkswagen au decis sa speculeze aceasta oportunitate prin infuzii importante de capital, prin construirea de noi uzine si prin aliante strategice cu producatori interni. Desi riscurile se mentin ridicate, tot mai multe nume mari din industria auto isi fac simtita prezenta in China, aceasta tara devenind la inceputul acestui an un adevarat El Dorado asiatic.

Statisticile date publicitatii de Xinhua News Agency pentru primele luni din 2003 arata o dublare a importurilor fata de primele patru luni ale anului trecut. Mai exact, in China au intrat 61.100 de automobile noi, in valoare de peste 1.59 miliarde de dolari, in perioada ianuarie-aprilie. Pentru a sublinia amploarea fara precedent a cresterii, Ministerul Comertului estimeaza o cifra a importurilor care atinge 180.000 de unitati, fata de cele 127.000 de anul trecut, rezultand un salt de 42 de procente, iar vanzarile totale de autovehicule care au atins anul trecut impresionanta cifra de 1.126 milioane de unitati se afla intr-o crestere accentuata si in acest an, gratie productiei autohtone de 566.000 de autovehicule in primele patru luni ale acestui an.

Violenta intrare in ecuatie a virusului SARS a produs un usor zbucium pe pietele din Asia, majoritatea analistilor cedand impulsului de a anunta prognoze mai putin optimiste, dar in China se pare ca situatia este alta. Epidemia de SARS nu numai ca nu a scazut vanzarile, dar le-a imprimat un trend ascendent accentuat, populatia, speriata de transmiterea virusului in marile aglomerari, optand pentru cumpararea unui vehicul care sa asigure transportul in conditii mai sigure. Cum nici temutul SARS nu pare a impiedica dezvoltarea pietei de automobile chinezesti, majoritatea producatorilor incerca sa intre rapid in aceasta tara, unii direct prin importatori, iar altii, mai curajosi, prin construirea unor centre de productie care sa asigure suficiente masini pentru a nu ajunge in situatia celor de la Volkswagen, care nu reusesc sa satisfaca in totalitate numarul de comenzi.

Intr-o perioada in care piata mondiala de autovehicule se afla inca in cadere libera, -miracolul chinez- este portita de scapare pentru multi producatori si acestia sunt decisi sa nu scape o asemenea oportunitate, firme de renume ca GM (prin toate marcile sale), VW, BMW, PSA, Nissan sau Toyota fiind gata sa investeasca sume enorme pentru a-si asigura o cota de piata cat mai mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.