Judecatorii Curtii Constitutionale au declarat, ieri dimineata, neconstitutionale mai multe prevederi ale ambelor legi asupra carora Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament. In cazul Legii privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, CCR a declarat neconstitutional articolul care prevede reducerea pensiilor cu 15%.
In plus, prevederile Legii privind unele masuri din domeniul pensiilor, legate de pensiile magistratilor, au fost declarate neconstitutionale. Cele doua legi urmeaza sa fie retrimise Parlamentului, pentru a fi puse in acord cu decizia CCR.
Articolul 9, alineatul 1 al Legii privind masurile pentru restabilirea echilibrului bugetar prevede ca: "(1) De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata, precum si indemnizatia de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, se diminueaza cu 15%. (2) La determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum si a indemnizatiei de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizata este de 622,9 lei".
Judecatorii CCR au decis si ca prevederile privind pensiile magistratilor, din Legea privind unele masuri in domeniul pensiilor, sunt neconstitutionale.
In aceste conditii, cele doua legi nu mai merg direct la promulgare, ci sunt retrimise Parlamentului pentru a le pune in acord cu decizia Curtii Constitutionale. Conform Constitutiei, prevederile declarate neconstitutionale trebuie puse in acord cu decizia Curtii in termen de 45 de zile.
Contestatia pe marginea legilor de austeritate a fost depusa la CCR de catre PSD, pe data de 16 iunie, imediat dupa ce Executivul si-a asumat raspunderea pentru acestea. Curtea Constitutionala a primit, intre timp, si doua sesizari ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind neconstitutionalitatea acestor legi.
Curtea Constitutionala a fost sesizata si de PNL, care a contestat legea privind stabilirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar. Liberalii considera ca au fost incalcate articolele 44, 47 si 53 din Constitutie.
Valentin Zoltan Puskas, judecatorul care a inclinat balanta la CC Votul decisiv in Curtea Constitutionala i-a apartinut judecatorului Valentin Zoltan Puskas, propus de UDMR la Curte, dupa cum a declarat chiar acesta la o emisiune TV. Valentin Zoltan Puskas a inclinat balanta spre decizia de neconstitutionalitate pentru doua prevederi din legile austeritatii, votul celorlalti 8 judecatorii fiind divizat (4 pentru constitutionalitate, 4 pentru neconstitutionalitate).
"In timpul dezbaterilor nu am simtit nici un fel de influenta politica din partea nimanui", a spus Valentin Zoltan Puskas.
Pentru constitutionalitatea legilor au votat: Augustin Zegrean, Iulia Motoc, Mircea Stefan Minea si Petre Lazaroiu (propusi de PDL si presedintele Traian Basescu).
Au decis ca legile sunt neconstitutionale: Valentin Zoltan Puskas (propus de UDMR), pe al carui vot guvernul a mizat pana in ultimul moment, precum si Tudorel Toader, Ion Predescu, Aspazia Cojocaru si Acsinte Gaspar (propusi de PSD, PNL).?óÔé¼ÔÇ? Lucian Croitoru: Ne indreptam catre cresterea taxelor si a TVA Decizia Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea masurilor de austeritate va duce indirect la cresterea taxelor si la inflamarea inflatiei. "Din pacate ne indreptam catre cresterea taxelor si a TVA, ceea ce va afecta si nivelul inflatiei", a explicat consilierul Guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, pentru HotNews.ro.Intr-un comentariu facut pentru HotNews.ro, consilierul Guvernatorului BNR a declarat ca existau 3 scenarii. "Solutia optima era reducerea excedentului bugetar, caz in care nu ar fi fost nevoie de taieri de pensii si salarii. A doua solutie in functie de optimalitate a fost propunerea recent respinsa de Curtea Constitutionala. Al treilea scenariu, spre care ne indreptam tot mai vertiginos este cel al cresterii taxelor”. Intrebat ce inseamna cresterea taxelor, Croitoru a evocat scenariul cresterii TVA la 24% si trecerea de la cota unica de 16% la un impozit progresiv cuprins intre 18-40%. “Desigur ca va fi afectat nivelul inflatiei, dar este prematur sa spunem cu cat ar putea creste indicele preturilor” a mai spus Croitoru. El a mai precizat ca in privinta relatiei cu FMI, lucrurile ar trebui urgentate. "Daca pana in 28 nu reusim sa prezentam alt set de masuri care sa duca la reducerea convenita pe partea de deficit, nu vom primi banii in graficul cunoscut. La inceputul lunii august FMI intra 11 zile in vacanta, asa ca discutiile s-ar putea amana cu acest interval. “Problema este alta. FMI ne tot da bani, dar Romania nu isi rezolva problemele. E un sindrom prin care toti spera sa fie salvati de cineva, cumva. Bugetele locale de cel central, iar cel central de FMI, fara sa se faca reforme. Ori, daca nu rezolvam cele doua probleme, nu va fi deloc usor. Cele doua probleme sunt excesul de personal din sectorul public si numarul mare de pensionari care au pensii nesustenabile”, a conchis Croitoru.