Acasă Cultură CINCI NEDUMERIRI

CINCI NEDUMERIRI

DISTRIBUIȚI

1) In serialul (jocul? campania?) -Mari romani- de la TVR, s-a realizat un -top- al celor mai importanti/valorosi 10 romani din toate timpurile. E de presupus ca acestia sint niste figuri admirabile. Printre ei se afla si regele Carol I. Acesta a facut multe lucruri bune-. Dar pe lucrarea lui, pe imaginea lui se afla si o imensa pata de singe: 1907. Din primavara pina-n toamna. Maiestatea sa a aprobat uciderea, la vreme de pace, a 11.000 de oameni nevinovati (imensa majoritate). Apoi, cu cinism, a facut astfel ca documentele referitoare la aceste mult prea triste si prea mirsave fapte sa fie distruse. Este acesta un -model-? un om de -top-?

2) L-am vazut deunazi, la un post de televiziune, pe presedintele Basescu, la conferinta de presa a unei reuniuni internationale. Era pe un podium, alaturi de alti sefi de state. La un moment dat, si-a chemat consiliera, i-a susotit ceva la ureche, dupa care, intempestiv – in timp ce seful statului-gazda cuvinta – a inceput sa stringa iute miinile omologilor si… tusti!, a luat-o din loc. Avea aerul unui ins care si-a amintit ca a uitat apa in baie deschisa si o sa aiba scandal cu vecinul de jos. Oricit de incropita ar fi fost acea reuniune, ma intreb: asa pleaca un sef de stat de la o intrunire? Ca un client din crisma, nemultumit ca puiul nu e fript si vinul e indoit?

3) Ceva ma pune pe ginduri. In tineretea sa de militant si activist comunist, viitorul pastor Richard Wurmbrand (alta personalitate din topul celor 10 -mari romani-) si-a tradat, in scris, la Siguranta, toti camarazii din celula conspirativa de partid. Acestia au fost arestati si bagati in temnite… Asta reiesea din chiar filmul prezentat de TVR-1. In termenii de azi, s-ar spune ca viitorul pastor Wurmbrand colabora cu Siguranta si facea, in anii *30, politie politica, cu efecte tragice pentru cei turnati de el. Un profil moral cel putin ciudat pentru un om propus ca -mare roman-, azi, cind sunt infierati autori ai unor -note informative- inocente, in fond, si fara niciun efect…

4) O echipa de fotbal, proprietate privata a unui cetatean spaniol, a venit alaltaieri la Bucuresti ca sa joace un meci cu alta echipa proprietate privata a unui cetatean roman. A venit conform programarii oficiale, nu din dragoste pentru Bucuresti sau Romania. Echipa spaniola a fost primita la aeroport la Salonul Prezidential, de parca ar fi fost vorba de un sef de stat. S-au mirat si ziarele din Spania. Lucru care, desigur, le-a sporit baietilor aroganta; se vor fi simtit cum se simte un soldat fata de un paduche. Imense forte ale Politiei si ale Jandarmeriei au escortat autocarul, puteai crede ca e Papa de la Roma. Se pune intrebarea: oare chiar suntem -papuasi-?! Ne purtam ca milogii, incintati ca niste insi -la costum- ne calca pragul? Nu avem un minim simt al protocolului si al ierarhiilor? Nu puteam fi politicosi fara sa fim servili?

5) Iarasi -Mari romani- (program care, prin patrunderea in milioane de camine, poate avea o influenta asupra mentalului colectiv). Regula jocului, in cele 10 filme documentare ale -finalei-, era ca prezentatorul isi sustine personajul-subiect, propunindu-l ca pe -cel mai mare roman- (de altfel, pe ecran apare, intermitent, indemnul -Votati acum!-). La o singura figura din cele 10 s-a facut o stranie exceptie. Filmul despre Ion Antonescu, vorbit de Adrian Cioroianu (altminteri, om volubil si inteligent) era construit numai pe cusururi ale personajului, iar sugestia care se desprindea era, indubitabil: NU puteti vota un asemenea ins! Lucrurile semanau suparator de mult cu procesul lui Ceausescu, in care avocatii isi… acuzau clientul! Daca A. Cioroianu nu era convins de valoarea de -cel mai mare roman- a lui Antonescu, nu-l obliga nimeni sa apara in film, putea fi invitat un istoric ca Florin Constantiniu sau ca Gh. Buzatu, care ar fi avut cel putin bunavointa de a nu fi -calai- cu subiectul lor, de a nu-l mai -executa- inca o data.

______________

-) De construit, a construit si Ceausescu. A lasat Carol I cai ferate, podul Saligny? Ceausescu a lasat metrou, Canal, autostrada, Transfagarasan. A ridicat Carol Posta, CEC-ul etc.? Ceausescu a facut Teatrul National, Casa Poporului, Casa Academiei, splendida Biblioteca Nationala etc. Plus locuinte ieftine pentru multa lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.