Home Cultură Oaspeti din Franta si din Japonia

Oaspeti din Franta si din Japonia

DISTRIBUIŢI

Doua zile la rand, in mijlocul acestei saptamani, Studioul de Concerte din Str. Berthelot a gazduit momente de atractiozitate pe care melomanii prezenti in sala le vor uita greu. Faptul ca muzicieni de prima importanta, muzicieni originari din partea de vest a continentului european, de asemenea cei ce provin din extremul Orient, din Tara -Soarelui Rasare-, au putut fi intalniti in zile consecutive pe scena salii de concerte a Radioului bucurestean, au putut fi aplaudati de publicul nostru meloman, acest fapt demonstreaza – sa o recunoastem – evidenta unei apreciabile dinamici a vietii muzicale bucurestene in parte comparabila cu aceea a unui important centru al culturii muzicale europene.

In adevar, clarinetistul si saxofonistul Michel Portal, pe de-o parte, si compozitorul si acordeonistul Richard Galliano, pe de alta, formeaza impreuna un cuplu muzical seducator prin natura comunicativa a talentului, a sensibilitatii muzicale, prin farmecul atat de firesc al relatiei pe care o stabilesc intre ei, pe care o stabilesc cu publicul de concert. Sunt doua veritabile vedete ale vietii muzicale internationale actuale; …si nu de azi, nu de ieri. Stiu sa defineasca impreuna termenii unei relatii colocviale la care noi, cei prezenti in sala, suntem invitati cu fireasca curtoazie a lua parte; iar aceasta… stimuland nu agresivitatea, nu cinismul, nu angoasa, ci sensibilitatea noastra, cordialitatea, deschiderea in receptare a celor ce vin catre ei. Este o muzica de adresare larga, dar rafinata; este supletea incantatoare a melodiilor argentinianului Astor Piazzola, gratia acestora, caracterul pasional, deloc brutal, al ritmului de tango, este caracterul nostalgic al dansului petrecut in foruri interioare deloc obturate, deloc vetuste; sunt ritmurile braziliene care intalnesc – o constatam cu uimire! – ritmuri si intonatii balcanice apropiate inimilor noastre, proprii noua; …sunt intonatii, sunt armonii, sunt ritmuri topite de farmecul unei sensibilitati tipic latine; …sunt conditionate, in plus, de rafinamentul gratiei franceze pe care cei doi o preiau din cantecele marilor chansonetisti ai genului. Dezvolta farmecul ludic al unei conversatii sagalnice sustinute de doi intelepti; …ii asculti uimit, ii asculti indelung si nu te saturi… mai tarziu observi functionalitatile distincte ale acestui minunat cuplu muzical cameral; … Galliano este expresia insasi a talentului muzical suculent, de larga extensie, fara limite privind genurile, stilurile muzicale… pe care le parcurge cu uimitoare abilitate; …Michel Portal, in schimb, este muzicianul virtuoz al carui demers cunoaste conditionarile subtile ale artistului intelectual de mare experienta, iar aceasta in zonele atat de extinse ale muzicii europene din a doua jumatate a secolului XX; …clarinetul, saxofonul, bandoneonul, instrumentele sale sunt voci ale unei spiritualitati rafinate in zona careia – alaturi de ritmurile de jazz, de tango – regasesti si muzica marilor francezi ai secolului trecut cum sunt Olivier Messiaen si Pierre Boulez. Ne-au vizitat, au fost prezenti alaturi de noi – in deschiderea actualei editii a Festivalului International de Jazz – gratie demersului Institutului Francez la Bucuresti, institutie care se implica constant, deseori spectaculos, in configurarea vietii noastre artistice.

O zi mai tarziu, concertul Orchestrei de Camera Radio i-a avut drept protagonisti pe muzicienii japonezi ce comemoreaza alaturi de noi implinirea unui secol de sustinute relatii diplomatice romano-nipone. Cu o suta si mai bine de ani in urma Occidentul privea cu uimire lumea exotica a Extremului Orient… Societate fundamental traditionala, Japonia s-a deschis catre lumea cea larga mai tarziu, incepand cu mijlocul secolului trecut; …este o deschidere ale carei drumuri cunosc evolutii spectaculoase inclusiv in zilele noastre, in inceputul de mileniu trei.

Pianista Kumiko Hirosawa, violonista Rika Yamada, dirijorul Kazuhiko Ishii, fac cu totii parte din actuala generatie a muzicienilor japonezi, muzicieni aflati in proces de afirmare in marele circuit international al valorilor; si, daca violonista solista a Concertului in mi minor de Mendelssohn Bartholdy, parcurge actualmente treptele stradaniilor profesionale, colegii domniei sale sunt muzicieni formati ce detin datele unui profesionalism de buna scoala muzicala europeana; si-au inceput studiile in tara natala, iar perfectionarea profesionala a fost dobandita la nivelul scolilor muzicale inalte de pe continentul european.

Pianista Kumiko Hiroshawa si-a extins, spre exemplu, pregatirea profesionala la Conservatorul National Superior de Muzica din Paris precum si, ulterior, in Germania, sub indrumarea marelui pedagog al pianului care este celebra profesoara Elisa Hansen, muziciana originara din Romania, un veritabil parinte spiritual al unor succesive generatii de muzicieni dintre care unii au cunoscut laurii celebritatii. In adevar, ceea ce impresioneaza in cantul pianistic al artistei japoneze este cultura aleasa a sunetului, echilibrul atent proportionat al constructiei acestei tulburatoare capodopere beethoveniene care este Concertul in sol major pentru pian si orchestra. In sfarsit, dirijorul Kazuiko Ishii este un vechi colaborator al muzicienilor Orchestrei de Camera Radio; i-au apropiat concertele sustinute in Romania, concertele sustinute in Japonia; este un meticulos profesionist in ceea ce priveste stabilirea proportiilor dinamice ale sonoritatilor, stabilirea echilibrului miscarilor acestei incantatoare capodopere a preromantismului german care este Simfonia -Italiana- datorata lui Felix Mendelssohn Bartholdy; cu fiecare act al demersului sau, Ishii demonstreaza temeinicia unei experiente de muzician performer coordonat de o gandire operativa de larga orientare; …aflam cu interes faptul ca activitatea sa dirijorala este implinita de aceea de pedagog, de instumentist performer, de critic muzical. In adevar, comunicarea cu muzicienii ansamblului cunoaste cotele unei colaborari pe cat de firesti, pe atat de operative, antrenante. Sunt aspecte pe care le observi, de asemenea, urmarind reactia entuziasta a publicului, a unui public tanar prezent in numar impresionant de mare in sala de concerte. Este publicul pe care, iata, conducerea manageriala a Formatiilor Muzicale Radio stie a-l convinge angajandu-l in contactul direct cu evenimentul artistic de aleasa semnificatie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.