Acasă Cultură TERCIUL, GERONTOGANGSTERISMUL SI CIANURA

TERCIUL, GERONTOGANGSTERISMUL SI CIANURA

DISTRIBUIȚI

AMESTEC GREŢOS. Am urmarit rezultatele sondajului (jocului? circului?) Mari romani. Mare rau a facut Televiziunea Romana prin initierea acestei glume proaste. (Am spus-o si in Comitetul Director al institutiei, unde mi-am manifestat stupefactia si indignarea). Ceea ce am vazut imi amplifica starea de revolta: un amestec gretos de nonvalori, valori de doi bani si mari valori, intr-o salata indigesta. Daca aceste lucruri apareau in vreo revista prizarita a unui veleitar din provincie, o ridicare din umeri ar fi fost de ajuns si a doua zi ar fi fost uitate. Dar introducerea lor in milioane de case si de minti prin televiziunea cea mai penetranta e o eroare grava. Micul ecran legitimeaza. O mare parte din romanii de azi isi formeaza gindirea si mentalitatea exclusiv din ceea ce vad la televizor, nu din ziare, reviste, carti. Pentru ei, acum, un sarlatan penal ca G. Bivolaru e un personaj la fel de onorabil ca Nicolae Iorga. Hagi sau Enescu, totuna! Ce mi-e Traistariu, ce mi-e Blaga! Spre asemenea viziune trebuie sa impinga TVR? Rusinos. Dupa cum rusinoasa e manipularea ordinara ingaduita de organizatori, prin care Ceausescu (regretat de milioane, asta e!) ajunge pe locul 11, in timp ce un autor complet necunoscut in mentalul colectiv ca R. Wurmbrandt (i-am citit cartile, mi-au placut) se plaseaza, chipurile, in primii 10, langa Eminescu. In schimb, lipseste cu desavirsire un geniu ca G. Calinescu. Cred ca aceasta scandaloasa terfeleala ar trebui stopata. TVR se cuvine sa-si ghideze telespectatorii spre a discerne valorile adevarate, nu sa-i arunce mai adanc in confuzie si derizoriu.

CIANURA. Nea Vasile de la UMEB (Uzina de Masini Electrice Bucuresti) are, dupa 30 de ani de strungarie, 400 de LN pensie (informatie dintr-un ziar de ieri). In februarie, eu am platit intretinerea (bloc, 3 cam., 70 mp) 500 de LN. Pe vremea lui Ceausescu avea 5.000 pe luna, o piine era 3 lei, o carte 10 lei. I se cer, ca sa-si cumpere camaruta din caminul nenorocit in care sta, 47.000 de LN, adica pensia pe 10 ani, altfel ajunge boschetar. Intrebarea care se impune este: nu e mai simplu cu cianura?

ERORI DE PROCEDURA. Am urmarit cu sufletul la gura arestarea si intemnitarea, in fine, a celor doua babute din Vaslui care nu platisera o amenda de 600 de lei noi (pentru ca… oroare! semanasera pe pamintul altuia! Semanasera, nu furasera). Bine c-au fost prinse la timp, altfel cine stie cit mai semanau. Am fost foarte multumit ca acest focar de stricaciune si infractionism a fost stirpit fara mila. Totusi, am sesizat citeva erori de procedura, pe care, cu modestie, le supun atentiei Parchetelor, Procuraturilor etc.: 1) Bordeiul celor doua gangsterite nu a fost inconjurat cu trupe de mascati si niciun elicopter nu survola zona, ceea ce cred ca a pus in pericol satul, comuna, judetul, euroregiunea. 2) Bestia aia de 86 de ani avea catuse numai la miini, nu si la picioare, ceea ce reprezinta o neglijenta grava. 3) Duba nu avea escorta de motociclisti cu bazooka; mosneagul lasat liber putea oricind sa organizeze o evadare spectaculoasa. 4) Ma mir ca nu au fost tunse zero. 5) Judecatorii le-au dat numai o luna pedeapsa, dar au uitat ca infractiunea a fost savirsita in grup, circumstanta agravanta, 10 ani sa le fi dat! In fond, ce alta treaba are o aproape nonagenara decit sa stea naibii la puscarie?! 6) In genere, pentru persoanele peste 70 de ani pedepsele ar trebui dublate, iar peste 80 de ani – triplate. Cat o sa-si mai faca de cap?!

UNDE A FUGIT STATUL ROMaN? Prin stranie asociatie de idei, imi amintesc ca, pana in 1989, un mare numar de oameni au dat Statului Roman suma de 70.000 de lei (cca 3.000 de dolari), pentru care urma sa li se livreze o masina -Dacia-. Numai ca Statul Roman a sters-o cu banii fara sa le dea nimic. De vreo 16 ani i se tot cauta urma, degeaba. Unde o fi sters-o Statul Roman? Are cineva idee unde se ascunde? De ce nu e dat in urmarire prin Interpol?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.