Acasă Dezvăluiri 133 de milioane de Euro din bani publici, fără licitație, prin act...

133 de milioane de Euro din bani publici, fără licitație, prin act adițional la un contract din 1990

DISTRIBUIȚI

Romanii sunt inventivi, se stie! Doar ca atunci cand inventezi ca sa nu respecti o lege, te duci la inchisoare. Va prezentam astăzi un astfel de caz de inventivitate infractionala pentru a putea da prin incredintare directa suma de 600 milioane de lei, bani cu care s-ar fi putut dota cateva spitale sau scoli.
Este vorba de un mega proiect de investitii de gospodarire a apelor, “mosit” de guvernarea PSD – ALDE, destul de discret pentru a nu fi vizibil publicului larg.
Daca in anii 1990 a fost pus in aplicare unul din cele mai grandioase proiecte de amenajare a unui bazin hidrografic complex cum este cel al raului Jijia, construindu-se la nivelul acelor ani diguri, baraje, poldere, regularizari de albii si alte amenajamente hidrotehnice, lipsa finantarilor din anii 1990 – 2000 a condus la finalizarea greoaie a lucrarilor incepute.
Iata ca in anul 2015 sub bagheta “dirijorului” Relu Fenechiu “priceput”si in Ape prin intermediul “cumatrului” Cretu Corneliu – uns director la Administratia Bazinala de Apa Prut Barlad in anul 2001 si reconfirmat in anul 2012, a fost reinnoit acest proiect, care cuprinde noi acumulari, diguri, poldere, regularizari de albii si multe alte asemenea, unele utile, altele doar pentru a creste valoarea proiectului si pentru a se infrupta mai-marii zilei !
Dupa avizarea proiectului in valoare de cca. 600 milioane lei noi (133 milioane de Euro) in CTE-urile ABA, ANAR si al Ministerului Apelor si Padurilor, in semestrul II al anului 2017 sunt aprobati deja indicatorii tehnico-economici ai lucrarii de investitii, iar pentru trimestrul patru al acestui an s-au si gasit disponibile 2 milioane lei noi (20 de miliarde lei vechi) pentru finantarea primei parti a lucrarii.
Dar rigorile impuse de legislatia achizitiilor publice ar putea zadarnici eforturile atat de anevoioase ale autoritatii contractante, atat in scurtarea timpului, cat si in alegerea constructorului fidel !
Si ca intotdeauna in Apele Romane, s-a gasit si solutia ! Cu toate ca firma care a realizat in anii 90 primele lucrari din acest bazin hidrografic S.C.CONSIR SIRET se afla in prezent in insolventa si intre timp s-a schimbat si legislatia achizitiilor publice, (fostele lucrari fiind receptionate si proiectul inchis), s-a gasit solutia acordarii noilor lucrari, prin incredintare directa, (ca si cum s-ar achizitiona cateva suluri de hartie) si s-a incercat acordarea intregului contract, pe baza de act aditional la contractul din anul 1990.

Sursele noastre povestesc ca omul de afaceri care conduce si in prezent S.C.Consir Siret –
Constantin Smenov, a beneficiat in trecut de protectia PSD-istului Octav Cozmanca, in prezent ar beneficia de protectia cumatrului sau, Relu Fenechiu, un om care odata iesit din puscarie se gandeste la “ binele” sau si al partidului din care face parte.
Nu lipsit de importanta este si faptul ca directorul general al Apelor Romane, Victor Sandu, a numit la conducerea autoritatii contractante ABA Prut Barlad in martie 2016 pe Avram Petru – un politician local, acesta obtinand la ultimile alegeri la care a participat si functia de consilier judetean din partea PNL.
Am scris pe larg in articolele din anul trecut despre modul in care a ajuns in functia de director al ANAR – Victor Sandu, fost patron de service auto până la numirea sa la conducerea Apelor Române, singura sa abilitate fiind aceea de a fi omul de incredere al Viceprim-ministrei Gratiela Leocadia Gavrilescu.
Cu ochii pe aceasta megaafacere banoasa, benefica intereselor de partid aflate la putere prin ALDE si in opozitie prin PNL, diriguitorii banului public nu si-au inchipuit ca se vor putea impiedica de o oca mica.
Zilele acestea, cativa salariati ai compartimentului financiar contabil al ABA, au indraznit sa refuze acordarea vizei CFP pentru “neinsemnatul” act aditional, document care in opinia generala a sefilor constituia doar o formalitate.
Economistii care aveau sarcina sa verifice conditiile de legalitate, au descoperit ca firma contractanta se afla in insolventa si ca timp de 17 ani s-au schimbat legile privind achizitiile publice, astfel incat cu tot riscul, au refuzat acordarea vizei de control financiar preventiv, chiar si in conditiile in care seful Avram Petru semnase in avans documentul respectiv, pentru a da exemplul de viteza subalternilor sai.
Aceleasi surse ne povestesc ca in zilele ce vor urma, cohorte de slujbasi ai Apelor Romane vor fi delegate la compartimentul financiar contabil al ABA Prut Barlad pentru a “consilia” semnarea respectivului act aditional. Si daca acestia nu vor fi deajuns, saptamana viitoare va descaleca in cetatea Iasului de pe zecii de cai putere ai autoturismului sau de teren, insusi “voievodul VICTOR” care le va arata subaltenilor neinitiati cum se obliga un marunt slujbas sa execute ordinele si sa sarute mana stapanului binefacator !

3 COMENTARII

 1. In urma deplasarii pe ascuns a directorului A.B.A.Siret ing. VAMANU EMIL, la Sistemul de Gospodarire a Apelor SUCEAVA din data de 05.02.2018 si la Sistemul Hidrotehnic SIRET la prietenul exdeputat sing. PRODAN TIBERIU, pentru a se consulta cum sa manipuleze situatia de poluare de la comuna MOARA, s-a ticluit ca Sistemul de Gospodarire a Apelor SUCEAVA sa emita un raspuns catre Asociatia de Locatari din CARTIERUL PRIMAVERII, comuna Moara , judetul Suceava care polueaza de peste 1 an de zile Acumularea HAGIKADAR a S.C. SMENA IMPEX S.R.L.
  Prin acest raspuns se tergiverseaza luarea unei masuri LEGALE in conformitate cu prevederile Legii Apelor 107/1006. Cum sa se puna rau cu FLUTUR, VAMANU EMIL cel care merge la pescuit in judetul Suceava, cu masina unitatii de stat, folosita ca personala si cel care nu a raspuns de inundarea unui cartier din SUCEAVA acum cativa ani in urma din neglijenta lui UNGUREANU si a celor de la exploatare SGA SUCEAVA !!!???
  Astfel s-a trimis adresa nr. 1035/05.02.2018 a S.G.A. Suceava semnata de catre directorul S.G.A. Suceava juristul DANIEL DRAGOI, sef birou Gestiunea Resurse Apa ing. AURA BITOLEANU si ing. ADRIAN RUSU de la Inspectia teritoriala a apei. DRAGOI a fost impus politic la conducerea acestei unitati care ani de zile a fost trambulina pentru PSD ori PNL sau PDL!!
  Se stabileste masura de depunere a documentatiei tehnice de gospodarire a apelor pentru folosinta de apa a Cartierului Primaverii, masura care se tergiverseaza de peste 1 an de zile, pentru obtinerea Avizului de gospodarire a apelor , termen : 28.02.2018 !!
  ALO!!! tarziu acest aviz trebuia emis inainte de ineceperea construirii cartierului!!!RUSINE VAMANU RUSINE DRAGOI juristul lui peste!!!! RUSINE Inspectia APELOR BACAU si SUCEAVA!!!
  In rest se face trimitere la acceptul S.C. ACET S.A. Suceava pentru obtinerea avizului de racordare la canalizarea ape uzate oras Suceava si vidanjarea apelor uzate din bazinul subdimensionat neavizat!!
  Numai cu manareli ieftine ai umblat VAMANU EMIL, te-ai dat de gol de nenumarate ori cand ai protejat golanii care incalca LEGEA APELOR 107/1996 RUSINE!!!
  In alte tari civilizate acesti golani care au permis incalcarea Legii , protejarea lor si tergiversarea poluariii permanente erau nu destituiti ci LEGATI de mult !!! dar coruptia din sistemul Administratiei Nationale APELE ROMANE nu a permis aplicarea prevederilor LEGII APELOR 107/1996. La conducerea acestei unitati a statului roman sta un infractor ADAM RELU din MOINESTI, care are doua dosare penale care zac de ani de zile la Parchetul BACAU, pentru falimentarea S.C. PREST SERV S.A. MOINESTI !!!???
  Poate DNA va rezolva si acest aspect care se perpetueaza de multi ani!!!

 2. Doamna LAZAR ce legatura este intre numitul DENES Ministrul lui Peste de la Mediu si societatea careia i-a fost incredintata lucrarea de la Slobozia – Roznov, judetul Neamt pe raul CRACAU, care este asa din intamplare din BISTRITA NASAUD !! alaturi de alta societate apropiata de ARSENE IONEL de la CJ Neamt !!???

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.