Managerul Spitalului din Găești, chirurgul Laurențiu Belușică, a fost reclamat de mai mulți avertizori în interes public după ce a numit doi șefi de secții care nu au vechimea în specialitate de 5 ani cerută de lege, lucru demonstrat de documentele consultate de Curentul.
Sesizările depuse de avertizori și care au vizat mai multe aspecte, s-au concretizat anul trecut chiar în percheziții desfășurate la Spitalul din Găești, procurorii anchetând emiterea de către Belușică a unor certificate medicale pe numele iubitei sale și fapte de delapidare după ce ar fi folosit la muncile din gospodăria sa mai mulţi angajaţi ai spitalului și după ce ar fi permis unui medic rezident sa facă de unul singur anumite intervenții chirurgicale deși trebuia sa fie asistat permanent în sala de operații.
Belușică nu vrea niciun avertizor în spitalul său
În data de 7 octombrie 2022, managerul Belușică a început represaliile împotriva celui mai important dintre avertizorii de integritate din spital, directorul medical Anca Stamate, fostă Băculea, pe care a schimbat-o din funcție printr-o sancțiune disciplinară deși aceasta avea un contract de administrare și nu unul de muncă. Pe 7 februarie 2023, Belușică a demarat o cercetare disciplinară urmărind să o concedieze pe chirurgul Anca Stamate și din funcția de medic.
Pentru că depusese mai multe sesizări și interne și externe despre ilegalități din spital, Anca Stamate a solicitat respectarea articolului 26 al Legii 361/2022 care prevede condițiile în care poate fi cercetat un avertizor în interes public: obligativitatea invitării presei și a unui reprezentant al sindicatului sau al unui reprezentant al salariaților, printr-un anunț pe pagina de internet a instituției.
Belușică a mimat invitarea presei
Deși legea prevede că dacă presa, sindicatul și/sau reprezentantul salariaților nu sunt invitați, intervine nulitatea raportului și a sancțiunii disciplinare aplicate, Belușică nu a publicat un anunț clar și corespunzător, ci unul imprecis:
„Informam publicul interesat ca în data de 17.02.2023, ora 13:00, în spitalul Gaesti se va desfășura ședința comisiei de disciplina. Persoanele cu atribuții legale în acest sens pot participa.”, a scris managerul pe site-ul spitalului.
L-am sunat astăzi la ora 10.25 pe managerul Belușică și l-am anunțat că dorim să participăm la ședința comisiei de disciplină anunțate, acesta a acceptat pe loc, iar la întrebarea noastră, ne-a precizat că nu trebuie să trimitem vreo cerere scrisă de participare.
Belușică și-a stabilit direcția: afară cu avertizoarea Stamate oricare ar fi prețul
La ora 13.57, Belușică m-a sunat și mi-a comunicat că s-a răzgândit și nu ne mai primește, motivând că s-a consultat cu un avocat cu care colaborează iar acesta i-a zis că Legea 544 nu prevede posibilitatea ca presa să participe la Comisia de disciplină și că dacă ne ducem ne va ține la ușă, iar apoi ne va acorda un interviu dacă vrem. I-am recomandat să citească nu Legea 544, ci legea avertizorului care ne permite să participăm, ba chiar e obligatoriu să ne primească, moment în care Belușică s-a enervat și a început să țipe „ce vreți doamnă, să-mi f*eți direcția?”, reproșându-mi apoi că nu apreciez eleganța lui manifestată prin faptul că m-a anunțat că nu va primi jurnaliștii la ședință.
După convorbirea telefonică i-am solicitat în scris managerului Belușică să ne comunice în baza cărui articol de lege ne refuză accesul la ședința Comisiei de disciplină dar până la publicarea acestui articol nu ni s-a răspuns.
Sigur că Belușică ar putea invoca și Codul Rutier unde nu scrie nicăieri ca presa să fie invitată la cercetări disciplinare dar conform Legii 361/2022, acesta este un drept garantat pentru avertizorii în interes public iar vătămarea unui drept de către manager prin încălcarea unei legi este chiar definiția abuzului în serviciu din Codul penal care se pedepsește de 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică, așa cum este și cea de medic într-un spital public.
În plus, orice decizie de concediere disciplinară luată împotriva unui avertizor în interes public fără a permite participarea jurnaliștilor care și-au anunțat prezența, este lovită de nulitate și spitalul va fi obligat să reîncadreze avertizorul concediat și să-i achite despăgubiri echivalente cu salariile pierdute. Totul din bugetul localității, pentru ambiția managerului plătit extrem de generos din bani publici.