DISTRIBUIȚI

Raportul Curții de Conturi pentru cele două luni de stare de urgență din 2020 arată că 150.000.000 de Euro au fost cheltuiți ilegal în domeniul sanitar. Dacă inspectorii nu ar fi favorizat tripleta Gabriela Firea-Vasile Apostol-Turcheș Ablachim la control, după cum am arătat AICI, prejudiciul ar fi fost mult mai mare.
Acum când numărul de infectări crește din nou, Raed Arafat continuă, fără rușine, să toace resurse materiale importante, mutând prin țară, după criterii doar de el înțelese, unitățile mobile de Terapie Intensivă, adică TIR-uri în care sunt montate câte 12 paturi ce pot fi conectate la centralele de oxigen ale spitalelor.
Stat în stat, în data de 12.03.2021, Raed Arafat emite Ordinul Comandantului Acțiunii 9272 prin care relochează unitatea mobilă de tip ATI de la Spitalul Județean din Pitești la Spitalul Sf.Ioan din București.

Cui îi folosește această mutare în afara propriei imagini a lui Arafat?

Dacă admitem că această mutare preventivă către zona Capitalei unde s-ar aștepta o explozie a numărului de cazuri COVID era necesară, de ce nu s-a relocat TIR-ul în curtea spitalelor Matei Balș sau Victor Babeș, spitale COVID cu personal specializat suficient pentru îngrijirea bolnavilor infectați și nu către unul suport-COVID cum este Sf.Ioan?
Ceea ce ignoră dr. Raed Arafat, doctor fără pacienți, este că în sistemul sanitar problema insurmontabilă este lipsa resursei umane, medici, asistente, personal auxiliar, fără de care poți cumpăra zeci de unități mobile, ventilatoare și altele asemenea dar nu ai ce face cu ele. Sigur… risipești niște bani publici, implici chiar și ONG-ul personal, Fundația pentru SMURD, dai bine la televizor dar beneficiul pentru populație este zero.
TIR-ul a ajuns în noaptea de sâmbătă spre duminică în curtea spitalului Sf. Ioan unde urmează „punerea în operă” sau, cum o numește Arafat, operaționalizarea unității mobile în locația respectivă. Unitatea va trebui racordată la curent electric… adică la instalația electrică a spitalului pentru că nu va putea să stea pe generatorul Diesel non-stop și la apă curentă plus canalizare. Ne reamintim cu toții panica de la Spitalul Marius Nasta când a pornit generatorul propriu al unității mobile fără să fie vorba de vreun incendiu. (Îl puteți vedea în filmare pe pupilul lui Arafat, proaspăt absolvent de Medicină, contrazicând medicii de la Nasta în fața jurnaliștilor). O astfel de unitate mobilă consumă cât o scară de bloc de locuințe.
Acum, când a înțeles orice român că instalațiile electrice ale spitalelor sunt vechi și supraîncărcate, Strategul Suprem emite Ordin, sub semnătura sa, să se branșeze un nou consumator electric fără niciun aviz sau consultare prealabilă oficială cu factori de resort. Doamne ferește de un nou incendiu și la Sf. Ioan de data asta pe semnătura lui Arafat.

Cine va trata pacienții?

Știut fiind că orice spital are organigrama formată concordant cu numărul de paturi, neexistând medici și asistenți „de rezervă” ce pot fi repartizați unității mobile ne întrebăm cine va trata pacienții din TIR? Medicii de ATI nu se pot ocupa de unitatea mobilă pentru că ar trebui să-și abandoneze pacienții din ATI-ul spitalului iar medicii din UPU nu au competența profesională de a îngriji astfel de pacienți critici, rolul acestora fiind să stabilizeze pacientul și să-l predea unei secții, respectiv ATI-ului.

Cum se vor efectua analizele și investigațiile

Reamintim că posibilii pacienți vor avea nevoie de analize și investigații care nu se pot efectua „la patul bolnavului”, ci prin deplasarea sa fizică. În cazul de față va fi de străbptut o distanță mai mare de 10 metri prin curtea (pavată ce-i drept) a instituției medicale. Fie că ninge, plouă sau e caniculă. Și vorbim de pacienți critici.

Surpriză! Cine va coordona medical activitatea

În mod cu totul și cu totul neașteptat, Comandantul Acțiunii, adică Arafat, îl numește drept coordonator medical al activității pe pupilul său, dr. Rotaru Radu Gabriel din cadrul Fundației SMURD. Ce caută un ONG în activitatea MAI? Cine e Rotaru și ce știe el să facă?
De pe site-ul Fundației pentru SMURD aflăm că în luna octombrie 2019, Rotaru era încă student la Medicină deci fiind acum prezentat ca dr. probabil a absolvit vara trecută facultatea. Cum a ajuns acest proaspăt absolvent care nici măcar rezident nu este să coordoneze medical o activitate de Terapie Intensivă? Are el dreptul legal să facă asta? Evident, nu!
Însă tânărul e atât de apreciat de Arafat încât dacă în 28.07.2020, printr-un ordin similar prin care TIR-ul cu pricina se posta la Pitești, Rotaru coordona medical în vederea operaționalizării unității mobile de Terapie Intensivă, ceea ce cu siguranță nici asta nu putea, neavând vreo specializare, acum ajunge să fie numit coordonatorul medical al activității. Așa tupeu ca al lui Arafat nu am mai văzut decât tot la el în deja celebrele cazuri: Apuseni, Siutghiol, Colectiv, turistul salvat din munți de un pilot privat, femeia care s-a aruncat de la balcon în gol la Constanța. Pupilul a fost trimis de Arafat la Botoșani, Galați, Pitești, București, dând interviuri, fiind prezentat de Antena 3 chiar ca vorbind în numele SMURD. E clar că Arafat are gânduri mari de lansare pentru el. Citește AICI și AICI cele două ordine, date la interval de 7 luni și în care Rotaru e numit să coordoneze medical unitatea mobilă de Terapie Intensivă.

Este evident pentru oricine că astfel de decizii anacronice nu s-au luat fără știința și acceptul managementului spitalului, managerul Robert Agafiței care nu răspunde la întrebările jurnaliștilor și directorul medical Bogdan Geavlete, personaje discutabile și cu interese personale despre care am mai relatat. Cei doi nu au ridicat vreun semn de întrebare și nici nu au prezentat imposibilitatea tehnică de racordare a unității la curent electric, apă, canalizare și oxigen. Iar având în vedere lipsa personalului de specialitate, pariem că TIR-ul va sta gol?

5 COMENTARII

  1. La Sf. Ioan se internează DOAR pacienți confirmați cu COVID-19, deci nu se pune problema de ce a fost adusă o unitate mobila de terapie intensiva la Sf. Ioan și nu M. Bals sau V.Babeș.

    • De săptămâna asta toate spitalele vor primi pacienți cu Covid și nu va mai exista această împărțire: spitale COVId, suport COVID și non-COVID. Va emite Vlad Voiculescu ordin în acest sens.

  2. Suntem conduși de oameni capabili, iar acest lucru se observă în rezultatele obținute. Glumesc….

    Spre ce se dorește să ne îndreptăm, se știe. Doar cei orbi nu văd. Citiți ce a scris cândva Bertrand Russell în anul 1953 (câștigător al premiului Nobel), în ”Impactul științei în societate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.