Home Dezvăluiri Argatii lui Tariceanu concediaza salariatii care refuza sa gireze ilegalitatile din APELE...

Argatii lui Tariceanu concediaza salariatii care refuza sa gireze ilegalitatile din APELE ROMANE

DISTRIBUIŢI

Rauri de cerneala au curs in relatarile jurnalistilor despre fostii conducatori ai Apelor Romane si ai unor sucursale  din teritoriu (Administratiile Bazinale de Apa – ABA) care au fraudat in mod grosolan bugetul institutiei, dar si fondurile publice ale Statului Roman, Uniunii Europene si altor organisme financiare (Banca Mondiala, BDCE, BERD,etc).
Mai putin stiut este faptul ca si in prezent, pe timpul guvernului tehnocrat, “lupii in piele de oaie” au ajuns sa gestioneze imensa avere a Apelor Romane, sub obladuirea partidului fostului ministru al Mediului – Gratiela Leocadia Gavrilescu.
Despre acest ministru am mai scris AICI, cand am aratat pe larg modul in care a aflat despre jaful din Apele Romane de la unii angajati, dar si din presa si din interpelarile unor colegi deputati din Parlament (Iacoban Sorin Avram, Gheorghe Emacu). Dar Gavrilescu a preferat sa inchida ochii, mangaind pe crestet devalizatorii sistemului, singura masura „drastica” luata fiind aceea de a sfatui doi fosti directori generali ai Apelor Romane cu destule pete (a se citi dosare grele la DNA) sa demisioneze, pentru a se  pune la adapost de furia publica.
Nici aceasta nu ar fi fost de rau augur, pentru ca justitia ar fi continuat sa isi faca treaba nestingherita (fara mana de fier din interior, care ascundea, distrugea sau modifica probe, influenta martori, ori care actiona dupa retete de ei stiute pentru continuarea delapidarii).
Insa doamna ministru, cu acceptul tacit al sefului de partid, nimeni altul decat Presedintele Senatului Romaniei – Calin Popescu Tariceanu, (incunostiintat si el prin memorii ale salariatilor Apelor Romane despre grozaviile de acolo), a catadicsit sa numeasca in functii caldute “la vremuri noi, oameni noi” . Sau mai bine zis: “la vremuri noi, tot de-ALDE-noi”.
Dupa ce a cosmetizat substantial Raportul nr.820/TD/2015, al celei mai corupte conduceri ale unei sucursale din tara – ABA Prut Barlad, trimitand in derizoriu munca subalternilor care lucrasera vreme de patru luni la developarea gravelor abuzuri si ilegalitati de la aceasta institutie, a trimis spre cercetare, bruma de fapte acceptata in scripte de mafia ieseana, – la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru a se spala pe maini si a fi absolvita de orice raspundere. Astfel, doamna ministru “nici usturoi nu a mancat nici gura nu-i miroase”. In schimb, cu toate insistentele angajatilor care au sesizat faptele, a ascuns cu strasnicie Raportul de constatare, pentru a nu putea fi contestat.
Inlocuitorii fostilor sefi ai Apelelor Romane, nu sunt altii  decat, cine credeti, “lupii tineri” din ALDE, “specialisti de marca in probleme de APE”, nimeni altii decat vajnici sefi de service auto, cu vasta experienta in gestionarea unor fonduri europene.
Noul director, Victor Sandu, numit de Gavrilescu in 21 octombrie 2015 si care ar fi trebuit sa puna capat jafului din Apele Romane descoperit de Curtea de Conturi a României intr-un Raport legat de execuţia bugetară pe anii 2012-2014, unde s-a demonstrat ca fondurile publice au fost devalizate cu peste 65 milioane de euro, prin dobânzi plătite ilegal, plăţi fără contracte şi achiziţii fără licitaţie la preturi exorbitante, prin afaceri imobiliare, pierderi din insolventa Hidroelectrica, ori salarii ilegale, a preferat sa modifice organigrama institutiei, creand posturi si compartimente noi, bineinteles pentru echipa proprie. Victor Sandu (foto:www.lastingservice.ro) este patronul unui service auto din Bucuresti unde a si lucrat pana in urma cu 4 luni si jumatate. Mutat din privat in domeniul public, am fi fost tentati sa credem ca  echipa “lupilor tineri” a purces la drum spre curatirea institutiei de devalizatori. Din pacate nu e deloc asa. Primul tun, este acela al angajarii unor servicii de audit extern, cu toate ca Raportul Curtii de Conturi tocmai s-a incheiat. Apoi a venit randul contractelor de energie, al celor de carburanti, ori de utilaje terasiere (buldozere, excavatoare, basculate) si nu in ultimul rand al cumpararii unui nou sediu central al institutiei. Ati spune ca e un fleac, fata de ceea ce au facut predecesorii sai.
Insa grosul, poate veni din teritoriu. ABA-urile pot furniza in lunile de foc ce urmeaza, (prin neschimbatele echipe de delapidatori), cele mai substantiale sume necesare viitoarei campanii electorale.
Noul si energicul Director General Victor Sandu, si-a pus coada pe spinare si a vizitat pe rand ABA-urile din tara, unde a promis fonduri substantiale pentru investitii de gospodarire a apelor. Sa nu uitam ca in ultimii 10 ani aceste fonduri au acoperit cele mai multe necesitati administrative si politice din Romania.
Cu o conditie insa: sa scape cat mai urgent de carcotasii care ar putea devoala viitoarele fraude. Si astfel, unii dintre cei ce au supravietuit cu greu sistemului infractional pana in prezent, au devenit tintele cele mai ravnite de noii si vechii conducatori ai mosiilor proprii.
La ABA Prut Barlad, echipa condusa cu mana de fier de Cretu Corneliu, cel caruia Ministrul Mediului Rovana Plumb ii apreciase activitatea ca “Management defectuos” s-a pensionat, ramanand in continuare si salariat al institutiei cu salariul de peste 2000 de EURO (detalii AICI), continuand din umbra si sub conducerea fostului subaltern – directorul tehnic Dutu Dorin, sa instrumenteze ingineriile financiare concepute de el si echipa lui, de ani de zile.
Mai mult, de acesta data salariatii incomozi, in special cei din cadrul SGA Iasi care nu numai ca au refuzat semnarea documentelor de receptie ale unor investitii nerealizate sau de foarte proasta calitate, dar si-au permis sa si faca publice aceste fapte autoritatilor administratiei publice locale si central, au fost tintele principale.
Daca pana in prezent Cretu nu a reusit sa scape de acesti salariati incomozi, iata ca a venit “tanarul” Dutu  Dorin, care in cele patru luni care i-au mai ramas pana la pensionare, a trecut la fapte, bineinteles cu sprijinul maiini de fier a directorilor: general Victor Sandu si de personal – Relu Adam de la ANAR Bucuresti.
In acest fel, directorul SGA Iasi, Trofin Nicolae care a indurat alaturi de colegii sai Chiruta Roxana Mihaela (fost lider de sindicat – desfiintat de Cretu Corneliu), Pantiru Robert Marius – sef sistem Prut, Moldoveanu Nina (fost contabil sef) si multi altii, numeroase suferinte si umilinte din partea echipei lui Cretu, a fost amenintat pentru inceput in mod direct de Victor Sandu, iar mai apoi de catre seful sau direct Dutu Dorin cu o iminenta cercetare disciplinara, care mai apoi a si fost si pusa in aplicare, suspendindu-i-se contractul de munca, chiar inainte de a i se aduce la cunostinta motivele cercetarii disciplinare.
Dupa cum va inchipuiti, motivele cercetarii au fost incropite la mare repezeala, fiind de factura a friza chiar ridicolul. Acestuia imputandu-i-se unele fapte din perioada cat acesta se afla in concediu medical, dar si faptul de a o primi la serviciu pe fosta lidera de sindicat Chiruta Roxana.
Si aici, motivele conducatorilor ABA fiind “intemeiate” ! Aceasta, a intreprins anterior demersuri de natura penala impotriva abuzurilor conducatorilor ABA impotriva salariatilor, fapt pentru care Judecatoria Iasi a pronuntat o sentinta prin care a dispus continuarea cercetarii penale, dupa ce in prealabil Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi constatase ca faptele reclamate nu sunt de natura a trimite in judecata pe cei ce le-au comis in forma continuata.
Daca mai adaugam la reteta mafiota a sefilor ABA Prut Barlad si plangerile penale sicanatoare, (tocmai impotriva acelorasi salariati care s-au opus hotiilor de factura megalomanica), clasate de DNA Bucuresti si de Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi in alte trei dosare, putem spune ca mai urmeaza doar ultimul pas din celebrul dicton al lui Mahatma Gandhi : ” Întâi te vor înjura .Pe urma vor râde de tine. Apoi te vor declara nebun. După aceea vor încerca să te compromită. Intr-un tarziu, vor face tot posibilul să te lichideze.  Dacă scapi cu viață din toate acestea vei fi un om mare!”.
Cu siguranta DNA va intra si in aceasta mafie de neatins pana in prezent pentru ca deviza sefilor de la APELE ROMANE: „cine nu e cu noi e impotriva noastra”, nu poate fi aplicata intregii mase de salariati si oamenii intrebati, vor spune adevarul.
Nu putem incheia, fara a ne intreba cum de ministrii Mediului: Attila Korodi, Rovana Plumba, Lucia Ana Varga, Doina Pana, Gratiela Leocadia Gavrilescu si chiar actuala tehnocrata Cristina Palmer nu au dispus masuri de starpire a coruptiei din institutia atat de “uitata” de societatea civila.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.