Home Dezvăluiri Concesionarea ilegală a unei rezervații naturale de la Apele Române ne-ar putea...

Concesionarea ilegală a unei rezervații naturale de la Apele Române ne-ar putea costa 5 milioane de EURO

DISTRIBUIŢI

Vă prezentam anul trecut cazul afinului lui Relu Fenechiu, fostul director al Administrației Bazinale Prut-Bârlad, Corneliu Crețu, pensionat pe 30 august 2015 dar reangajat pe postul de inginer la Compartimentul Secretariatul Comitetului de bazin și numit imediat Conducatorul compartimentului, respectiv Secretarul Comitetului de bazin pe un salariu de 2000 EURO lunar, fiul lui Corneliu Crețu fiind cununat de Relu Fenechiu, aflat în executarea unei pedepse pentru corupție.
Recent, Crețu a fost expulzat din instituție, după ce actuala conducere a constatat că la „încheierea contractului individual de muncă 572/31.08.2015 nu au fost respectate prevederile art.10 alin.(1) din CCM aplicabil” și prin urmare CIM-ul este lovit de nulitate absolută. Și uite-așa Crețu și-a încasat 24.000 de Euro pe un contract nul că noul director, Petru Avram nu îi cere banii înapoi lui Crețu, considerând că așa prevede legea. Dar acești 24.000 de EURO sunt apă de ploaie față de ce ar putea plăti statul român prin Ministerul Mediului unei firme private din Botoșani, SC DALIS SRL. Aceasta cere 22.500.000 de lei de la statul român pentru prejudiciile suferite în urma deciziilor luate de Crețu. În perioada 06.06.2016-10.06.2016, Corpul de Control din ANAR a desfășurat o acțiune de control la ABA Prut Bârlad în urma căreia s-a constatat că ABA Prut-Bârlad sub semnătura lui Crețu a atribuit contracte „fără respectarea legislației”, a încheiat tranzacții cu firme private pe contracte deja reziliate și fără a fi trecute pe ordinea de zi a Comitetului Director, a organizat licitație pentru acumularea Tungujei deși fusese atribuită și unei alte societăți, a plătit 150.000 de lei „fără justificare legală” și a favorizat societatea Mantovana SRL. Corpul de control a stabilit că directorul Crețu a „indus în eroare în repetate rânduri societatea DALIS SRL prin încheierea unor contracte și acte adiționale de utilizare a resurselor de apă pentru diferite acumulări fără a se aduce la cunoștința contractorului problemele reale ale acestor acumulări.” și „a încălcat legislația încredințând spre exploatare către Dalis o altă exploatare decât cea câștigată la licitație”, respectiv Pârcovaci în loc de Tungujei. (facsimile la sfârșitul articolului)
După ce DALIS SRL a preluat în folosință acumularea Pârcovaci, Garda de Mediu a notificat societatea că e vorba de o rezervație naturală și nu are voie să practice acvacultura și piscicultura, explicând societății că riscă închisoarea. Crețu însă nu se lasă și propune lui Dalis să preia acumularea CĂTĂMĂRĂȘTI Deal dar pe care exista deja un contract de folosință cu o altă firmă, Impex Dona. Dalis acceptă amânarea de preluare până la data expirării contractului existent pentru ca ABA să nu plătească penalități de reziliere către Impex Dona, dar la data expirării, surpriză, Crețu dă o nouă țeapă societății Dalis oferind acumularea unei alte firme. Citind constatările și concluziile raportului de control te gândești că Crețu ar scăpa lejer de dosarul penal 4572/P/2014 deschis pentru înșelăciune, abuz în serviciu, fals și uz de fals, cu o expertiză psihiatrică. Dar atunci cum vor explica șefii instituției menținerea acestuia și după pensionare cu un salariu uriaș? Deja Nicolae Bărbieru le-a spus sindicaliștilor că Crețu e un bun prieten de-al lui dar să fim corecți, nu el l-a reangajat după pensionare, el doar l-a menținut în funcție.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.