Acasă Dezvăluiri Cum ne otrăveau comuniștii salamul și parizerul cu un aditiv alimentar radioactiv

Cum ne otrăveau comuniștii salamul și parizerul cu un aditiv alimentar radioactiv

DISTRIBUIȚI
Istoricul Mihai Demetriade, consilier superior at Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității – CNSAS, expune cum o ingineră chimistă a descoperit în 1984 că un adeziv „alimentar”, folosit pe scară largă în mâncarea din magazine, era radioactiv. Autoritățile comuniste nu au eliminat produsul toxic, ci au mușamalizat totul.
„Suntem la începutul lunii decembrie 1984.
La o sucursală din Ploiești a Inspectoratului General de Stat pentru Controlul Calității Mărfurilor, o ingineră chimistă tocmai făcea o descoperire dintre cele mai grave.
Vasile Marilena, căci despre ea este vorba, a avut curiozitatea să verifice ce conțineau 49 de probe luate din preparatele din carne care se comercializau în București și Ploiești (salamuri, mezeluri, parizer etc.).
Descoperirea a fost atât de gravă încât, peste câteva zile de numele ei aveau să afle de la Emil Macri (șeful Direcției a II-a a DSS), Iulian Vlad (adjunctul ministrului de Interne), până la Postelnicu și Ceaușescu.
Pentru a reduce importurile de adjuvanți alimentari, pe fondul politicii generale de reducere a cheltuielilor valutare, oficialii români au luat decizia în 1982 ca în fabricarea mezelurilor să folosească un adeziv „alimentar” produs de Combinatul de Îngrășăminte Chimice Valea Călugărească. Era vorba de fosfoliant.
Îngrozită de ce tocmai descoperise, Vasile Marilena a trimis probele la Institutul de Igienă și Sănătate Publică din București, la laboratorul I.G.S. și LAREX și la laboratorul de analize a produselor de origine animală – OBOR. Rezultatele au venit să confirme primele informații.
Conținutul de fluor era de 112-289 mg/kg față de 30 mg/kg admis, de la peste trei la aproape zece ori mai mult, generând, astfel „efecte toxice cumulative”.
Conținutul de elemente radioactive depășea cu mult limitele normelor sanitare astfel: Uraniu-238 față de 0,1 pCi/g admis, probele conțineau 3-7,3 pCi/g (mai exact de la 30 de ori la 73 de ori mai mult!].
Radiu-226 față de 0,002 pCi/g admis, în probe se putea găsi 0,05-0,12 pCi/g [de la 25 la 60 de ori mai mult!]. Toate astea produceau „efecte cancerigene și teratogene (malformații congenitale)”.
În plus, conținutul de plumb era de 1,14-1,52 mg/kg față de 1,0 mg/kg admis.
Conținutul de arsen al probelor fusese de 0,89-0,96 mg/kg față de 0,15 mg/kg admis [adică de șase ori mai mult!].
Conținutul de nitriți, de asemenea, depășea limitele admise.
Fosfoliantul se folosea în preparatele de carne în R.S.R. din 1982, fără ca produsul să fi fost vreodată omologat ca unul destinat utilizării în producția alimentară. Deși știa cât este de toxic, ministerul Sănătății avizase folosirea lui pentru 1 an, termenul fiind ulterior prelungit, la insistențele ministerului Agriculturii, sub presiunile sistemice ale partidului.
Din cauza radioactivității foarte mari, leziunile provocate de fosfoliant erau ireversibile. De la cele cancerigene și teratogene, amintite mai sus, la leziuni asupra celulelor tubilor renali și nefrite (inflamarea rinichilor). Pentru copii și femeile gravide efectele erau extrem de grave.
Inspectoratul General de Stat pentru Controlul Calității Produselor și Serviciilor, deși știa cât este de toxic, nu interzisese folosirea lui. Instituțiile de control, în frunte cu ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare au lăsat, cu bună știință, lucrurile nemodificate. Presiunile politicilor partidului, de la economia de valută la reducerea importurilor, au lăsat urme criminale.
Afacerea a fost integral mușamalizată. Nu au existat răspunderi și vinovați. Nimeni nu a aflat despre asta în presă. Adevărul, transformat în folclor urban, a fost septizat prin umor și nepăsare. Urmele totalitare se văd însă în statisticile incidenței cancerului, o boală care a explodat în ultimul deceniu comunist.”, conchide Mihai Demetriade.

7 COMENTARII

 1. Autorul articolului in cauza citeaza ca sursa de informare un istoric de la CNSAS aflat pe statul de plata al noilor stapani instalati dupa lovitura de stat din 1989.
  Nu-i asa ca este spectaculos sa identific un subiect care infiereaza imaginea autoritatilor comuniste din perioada anilor 1980 ce au decis sa introduca un adeziv alimentar in fabricarea de produse alimentare in Romania cu efecte cancerigene !?
  Premiul Nobel pentru autorul articolului, senzational ar spune useful idiots, dar la o analiza a calitatatii alimentelor furnizate azi cu multa darnicie de marii nostri parteneri comerciali din UE cu destinatie pentru piata din Romania la 30 de ani de la revolutie ii transforma pe comunisti in niste bieti amatori.
  Intamplator sau nu recent, exact pe subiectul dublului standard alimentar practicat de catre marile puteri economice ce conduc de facto UE, liderii sau mai bine spus cei care inteleg notiunea de patriot si apararea interesului national din Polonia, Ungaria, Cehia au declansat anchete interne asupra calitatii alimentelor furnizate prin lanturile de supermarketuri din Europa de catre producatorii din Europa de Vest si ca sa vezi functionarii de Bruxelles au luat foc.
  Guvernul Romaniei si mai ales Presedentia de la Bucuresti , adica PSD si PNL s-au coalizat in mod absolut miraculos pe acest subiect, mergand panda la a condamna pe filiera PSD, iar cei din PNL s-au facut pres si au evitat cu o tacere sub tacere suspecta sa comenteze initiativa celor trei tari sus mentionate pe subiectul sus mentionat.
  Iar la o analiza reala pe baze stiintifice a calitatii grupului de alimente din Romania va veti obsnui cu prezenta celor mai variate combinatii letale de fosolianti din alimentele consumate de origine industriala, dar ce folos, cu -i foloseste acest fapt, cand o parte a presei trebuie sa satanizeze imaginea trecutului pentru a servi intereselor incompetentilor care ne conduc.

 2. Curentul, sunteți idioți, de-i aprobați comentariul decrepitului ăsta de adrian? Adriane, mortul de la groapă nu se mai întoarce! Comuniștii nu mai vine, tati, e morți, EDITAT!

  • Ma, dobitocule, ia orice salam sau parizer de azi, sau „brinza topita”, si citeste pe eticheta: polifosfati cit cuprinde! Stii ce sunt polifosfatii? Au efect de detergent, si in consecinta sunt folositi la spalarea instalatiilor de tratarea apelor potabile. Dar dupa ce se spala instalatiile cu polifosfati, instalatiile SUNT CLATITE, ca polifosfatii sa dispara! Nu-ti sunt trimisi in paharul ce-l bei! Polifosfatii continuti in alimentele cazute din paradisul Vestic ii bagi la burdihan. De la 40 de mg. polifosfati ingerati pe zi, incepi sa ai probleme de sanatate mintala, dobitocule. Asa cum se vede in postarile tale! Cu salamul, brinza si biscuitii ce-i mananci zilnic, te asigur ca depasesti 40 de mg. pe zi. Iar „adrian” scrie corect acolo: mafiotii din CE de la Bruxelles ascund aditivii toxici livrati de firmele din Vest in Europa de Est, si ne cadorisesc cu informatii DETALIATE despre „citi kiloJouli sunt continuti in produsul” X. Lucru ce nu intereseaza pe nimeni, si nu citeste nimeni, pentru ca noi nu suntem motoare, ca sa lucram in kiloJouli! In schimb, directivele recente de la CE de la Bruxelles fac ca pe etichete sa NU MAI APARA SCRIS PRODUCATORUL! Deci responsabilitatile sunt facute nevazute, iar in caz de probleme, noi nu avem impotriva cui sa ne mai indreptam, juridic! Pricepi, patrupedule?

 3. Acum romanii put de sanatate de la salam dar nu mumai . Ne-am, sau neam transtormat in cobai dupa 95-2000 de la introducerea noilor coduri alimentare si de atunci pe stazile Romaniei pute a sanatate si prosperitate .

 4. Adrian, Gogu artistu și salamaleikum nu ințeleg că nu spune nimeni că acum mâncarea e naturală, ci că există documente că salamul era otrăvit înainte de 1989. Probabil cei trei cred cp „agenturili” otrăveau salamul ca să vedem noi după 40 de ani ce răi erau comuniștii. de parcă noi am trăit în altă țară și nu știm ce dictatură odioasă și criminală a fost cea a comuniștilor!

  • Am inteles foarte bine ce spune articolul, dar am raspuns patrupedelor postace sososiste care vor sa ne convinga ca acum si rahatul mancat cu polonicul e mai bun daca vine din Vest. Aditivul ala de dinainte de ’90 era toxic, dar asta se datora mafiei locale in frunte cu Partidul, si tot aceeasi mafie in frunte cu Partidul consuma si produsele otravite, pentru ca ceea ce facea Valea Calugareasca a fost folosit la Bucale si Ploiesti, la mitici, in carmangeriile locale. De-aia s-au speriat la nivel inalt. La noi, de exemplu, desi „ComTim” era cel mai mare producator de carne din Europa de sud-est si probabil cel mai mare din Europa comunista (peste un milion de capete de porci vii, taiati anual, intreg Banatul era o ferma uriasa in care suprafetele imense cultivate cu porumb alimentau crescatoriile lor descentralizate ce trimiteau porcii vii la abatorul din Timisoara, unde guițăturile nu incetau 24 de ore din 24, iar din gara de Nord a Timisoarei vagoanele frigorifice plecau cu zecile, zilnic, catre nord, prin Halmeu si Sighet), nu gaseai sa cumperi carne si produse din carne! NIMIC! Nici lapte, desi 80% din lapte se facea la noi! Partidul repartiza 1 – UNU – litru de lapte pentru copiii cu virsta sub 1 an! La cantine ni se dadea peste cu orez, dupe reteta miticeasca promovata centralist ceausist. Pestele ala nu putea fi mancat. Ulterior, cand i-am dus odata mamei mele (acasa la 100 de kilometri distanta, din mica localitate in care lucram) 3 kilograme de carne ce mi s-au vindut LA PORTIE in cartierul periferic de imigrantipu torianalfabete olteni si moldoveni (ca pentru ei gasea Partidul…) unde locuiam, a fost sarbatoare. Ardealul si Banatul au trait in anii aia din carnurile produse in sate, de tarani – rudele nostre. Si veneau si o multime de olteni ca sa-si umple VALIZELE cu carne de porc gata preparata, cumparata de la taranii ardeleni (trenul ce trecea catre sud prin Defileul Jiului puțea numai a afumatura, iar alaturi de papornițe valizele lor erau legate împrejur cu curele, ca sa nu crape de indesate ce erau. Si duceam si la Bucale, cand mergeam in delegatii de serviciu la Ministerele si Centralele industriale, ca altfel NU NE PRIMEAU IN BIROURILE LOR UNDE DORMITAU si nu primeam aprobarile pentru utilaje de import sau pentru investitii, PLATITE DIN BANII NOSTRI! Daca nu primeau pachetul, ne amanau pentru anul urmator, miticii, dragutii de ei, desi productia si exportul nostru de produse (si implicit banii pentru Bucale!) erau blocate din cauza ca nu voiau ei sa semneze o hirtie igienica! Ei, miticii, care nu erau in stare sa faca corect un total (adunare simpla!) intr-un tabel de fundamentare a aprobarii! La fel ca azi in statul Rr centralizat…
   Chestia cu otravirea e curenta si acum: in ultimele 10 zile a explodat in media mondiale informatia ca produsele pentru bebelusi ale celor mai mari 4 companii de pe piata mondiala contin niveluri inalte de metale grele. Asa ca, mai incet cu CNSAS-ul ala inutil (un amic ardelean, fost inchis 2 ani de Ceausescu pentru tentativa de trecere a frontierei catre Vest, nu a primit nimic in 2005 cand a intrebat OFICIAL cine a abuzat de legislatie in cazul lui! putorile din CNSAS i-au trimis 5 – CINCI – foi xeroxate in care numele vinovatilor erau acoperite cu negru! hirtie igienica PE BANI, ca a trebuit sa plateasca „serviciul”! n-a aflat nimic)!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.