DISTRIBUIȚI
conturi
Robert Agafitei Sesizare penală Curtea de Conturi

În anul 2015, când Spitalul Sf.Ioan era condus interimar de actualul manager Robert Agafiței, Curtea de Conturi a efectuat un control în urma căruia a constatat că în perioada 2012-2014, fostul manager al spitalului, Alexandru Ciocâlteu, a cheltuit nelegal în favoarea unor terți sume importante. Prin decizia 18/2015, Curtea de Conturi a lăsat ca măsură lui Agafiței să recupereze sumele respective de la beneficiarii acestora.
Astfel, Curtea de Conturi a constatat că Ciocâlteu
– achitase în plus 5.451.345 lei Clinicii Romgermed în cadrul unui contract de asociere investițională,
– achiziționase seturi de caserole și tacâmuri de unică folosință pentru pacienți, în valoare de 200.246 lei deși acestea erau deja incluse în contractul de catering,
– nu încasase creanțe de 43.419 lei,
estimând că de fapt prejudiciile sunt mult mai mari decât aceste trei sume.
Curtea de Conturi i-a cerut lui Agafiței să extindă verificările pentru stabilirea întinderii prejudiciului și recuperarea în totalitate a acestuia plus majorările aferente.

Curtea de Conturi face follow-up

Șase ani mai târziu, în perioada 17.11-23.11, Curtea de Conturi a verificat modul de ducere la îndeplinire a măsurilor dispuse prin Decizia 18/2015, încheind Raportul follow-up nr. 55117/24.11.2021.
Inspectorii Curții de Conturi au constatat că în cei șase ani în care manager al Spitalului Sf.Ioan a fost Robert Agafiței, acesta nu a efectuat niciun demers legal și real de recuperare a prejudiciilor.
Pentru a mima îndeplinirea obligațiilor, Agafiței a inițiat acțiuni de recuperare în instanță a prejudiciilor dar după ce se împlinise perioada de prescripție de 3 ani și cererile au fost respinse de judecători. Pentru unul din procese, judecătorii au constatat perimarea pentru că timp de 6 luni Agafiței nu a mai făcut niciun demers.
Ca urmare a acestui raport de follow-up, Plenul Curții de Conturi prin decizia 2/07.04.2022/ a aprobat sesizarea organelor de urmărire penală pentru infracțiunea de „nerecuperare a prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii și a neurmăririi de conducerea entității a măsurilor transmise de Curtea de Conturi”, prevăzută și pedepsită de Legea nr. 94 din 8 septembrie 1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi. Acum prejudiciile vor putea fi recuperate de la Agafiței personal. Aviz amatorilor – manageri de spitale!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.