Situația din „Apele Române” este explozivă. Angajații protestează deocamdată sub formă de grevă japoneză în speranța că directorii de la București le vor rezolva situația. Oamenii sunt nemulțumiți că sunt obligați să înapoieze sporuri încasate începând cu anul 2014, că nu li s-au mărit salariile ca să se acopere pierderea prin „revoluția fiscală” a PSD-ALDE și că nu se aplică Legea salarizării unitare.
La cererile Federației Aquarom, directorul general al instituției, Victor Sandu, fost șef de service auto până la numirea pe criterii politice în această funcție și Eminența Cenușie Relu Adam au răspuns de parcă ar fi lucrat la un service auto din Moinești: „odată cu intrarea în vigoare a Legii nr.153/2017, prevederile acesteia privind salarizarea precum și reîncadrarea personalului sunt de strictă interpretare și aplicare”.
Sindicatul Independent “Dreptate si Adevar” Iasi, din cadrul Administratiei Nationale “Apele Romane” – Administratia Bazinala de Apa Prut Barlad, afiliat la Federatia Sindicatelor Democratice AQUAROM, le-a transmis premierului Dăncilă și Ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, o scrisoare deschisă pe care v-o prezentăm integral:
„Sindicatul Independent “Dreptate si Adevar” Iasi, din cadrul Administratiei Nationale “Apele Romane” – Administratia Bazinala de Apa Prut Barlad, afiliat la Federatia Sindicatelor Democratice AQUAROM va aduce la cunostinta in scopul dispunerii unor masuri urgente si de substanta, neajunsurile majore ale membrilor nostri de sindicat, exprimate si prin adresa nr.101/2018 a Federatiei ca revendicari catre institutia publica de interes national A.N.Apele Romane din Bucuresti.
Principala nemultumire este generata de aplicarea incorecta a prevederilor Contractului Colectiv de munca nr. 1804 din 19.12.2016 incheiat intre conducerea A.N.Apele Romane si Federatiile Sindicale AQUAROM si APEHID, si apoi a Legii nr.153/2017, cu referire la incadrarea in grilele de salarizare corespunzatoare si acordarea salariilor stabilite de lege, majoritatii angajatilor Administratiilor Bazinale de Apa din subordinea A.N.Apele Romane.
Aceste nemultumiri au fost exprimate pana in prezent prin diverse memorii, petitii, note de protest si in cadrul unor audiente si negocieri cu patronatul, de catre conducerile Federatiilor sindicale, dar si a unor lideri de sindicat din tara, afiliati si neafiliati celor doua federatii.
Niciunul dintre aceste demersuri, nu a generat rezolvarea neajunsurilor majore legate de salariu, cel mai important element al relatiei angajat – angajator, dealtfel singurul motiv pentru care oricare cetatean al tarii presteaza o munca. Precizam inca o data ca revendicarile salariale la care am facut referire, nu sunt decat cele prevazute de lege, salariatii dorind aplicarea intocmai a acesteia !
Lipsa dialogului social si a negocierilor reale, menite sa aduca angajatilor care presteaza munca, un salariu meritat (art.10 din Codul Muncii) stabilit pe criterii legale (CCM si Legea nr.153/2017), iar dupa aparitia Legii, negocierea unui Act aditional la CCM, este de natura a ne revolta pe toti si a considera ca partenerul nostru de dialog social nu a dat dovada de buna credinta. Ca salariati, avem de asemenea dreptul potrivit art.6 alin.(1) din Codul Muncii: „Orice salariat care presteaza o munca beneficiaza de conditii de munca adecvate activitatii desfasurate, de protectie sociala, de securitate si sanatate in munca, precum si de respectarea demnitatii si a constiintei sale, fara nicio discriminare.”
La data de 30 ianuarie, in semn de protest, au avut loc in toata tara actiuni de lupta sindicala constand in greva japoneza, organizate de cele doua Federatii din Apele Romane. Actiunile de lupta sindicala au fost relatate pe larg in presa, la posturile de radio si TV nationale si locale.
Pe aceasta cale va rugam a constata ca rezolvarea neajunsurilor semnalate, puteau fi indeplinite pana in prezent pe calea dialogului social de catre conducerea A.N.Apele Romane din Bucuresti si in special de catre Directorul Departamentului Managementul Resurse Umane, Adam Relu, prin aplicarea grilelor de salarizare potrvit CCM incepand cu anul 2017 pentru cei 10.000 de salariati pentru fiecare categorie de personal, iar dupa intrarea in vigoare a noii legi a salarizarii nr.153/2017, in noile grile prevazute de aceasta, concomitent cu modificarea corespunzatoare a CCM printr-un Act aditional.
In raspunsul ANAR nr.643/26.01.2018 la revendicarile Federatiei Aquarom, acest director arata ca ar dori ca Sindicatele sa vina cu propuneri concrete asupra ceea ce ar trebui sa faca Departamenul pe care il conduce sau sa primeasca dispozitii de la organele superioare, cu referire la acordarea unei suplimentari de buget, urmare a demersurilor initiate de sindicate, abordare care nu este de acceptat.
Ca urmare a unor grave erori de management a acestui director, care avea ca atributie de serviciu rezolvarea probemelor de salarizare pentru toate categoriile de personal, nu s-au pus in aplicare in anul anterior prevederile CCM, iar in prezent majoritatatii salariatilor li se inmaneaza spre semnare acte aditionale la contractele de munca, care in fapt determina diminuarea salariilor nete, urmand ca la lichidarea lunii ianuarie angajatii sa primeasca mai putin decat luna anterioara si mai putin decat ar avea dreptul potrivit normelor legale.
Tinem sa precizam ca aceasta atitudine a Departamentului abilitat sa rezolve problemele de salarizare, este generata si de activitatea defectuoasa anterioara, cand au fost acordate o serie de drepturi salariale incorect fundamentate legal, pe care Curtea de Conturi le-a apreciat prin Decizia nr.11/2012 ca fiind ilegale, fapt ce a condus la obligativitatea angajatorului de a le recupera.
Daca aceste neajunsuri au fost “rezolvate” in anul 2014 pentru perioada 2010 – 2012 prin Legea de amnistie fiscala nr.124/2014, iar factorii de raspundere mentionati nu au fost trasi la respundere de catre cei in drept, neglijenta a perpetuat, fara a fi aplicate masuri de corectie privind incadrarea salarizarii in concordanta cu prevederile legale, astfel incat sa nu fie diminuate drepturile salariale castigate, fapt ce a condus la o noua Decizie a Curtii de Conturi nr. 11/2015, care a constatat perpetuarea greselilor privind salarizarea, de catre aceleasi cadre de conducere specializate in Resursele Umane din Administratia Nationala “Apele Romane”.
Nici demersul juridic initiat de catre Apele Romane la Curtea de Apel Bucuresti in dosarul nr. 5045/2/2015 nu a dat castig de cauza angajatorului, in cauza fiind pronuntata Hotarârea 2967/2017 din 19.07.2017, astfel incat, fara a astepta Hotararea din recurs la ICCJ, conducerea ANAR si a fiecarei ABA in parte, a trecut la recuperarea platilor nedatorate, majoritatii salariatilor din institutia publica de interes national, fara ca cei “vinovati prin repetitie” sa fie trasi la raspundere.
Astfel, la aceasta data se afla pe rolul multor instante de judecata din tara mii de procese initiate de angajatorii din Apele Romane, prin care salariatilor li se solicita pe cale judecatoreasca, sa restituie o parte importanta din salariile incasate de ei in mod legal, pe baza Contractului Colectiv de Munca aprobat de catre ITM si necontestat de parti pe perioada de valabilitate si a Contractelor Individuale de Munca.
Avand in vedere practica neunitara a instanteor de judecata chemate sa solutioneze demersurile juridice privind “platile nedatorate”, este posibil ca unora dintre salariati sa le fie emise Hotarari prin care sa fie obligati sa restituie aceste sume de bani, situatie in care salariile si asa micsorate ca urmare a neaplicarii grilelor corespunzatoare, sa aiba diminuari accentuate pentru urmatorii ani.
In prezent, salariatii nedreptatiti de masurile de recuperare a “platilor nedatorate” asteapta cu mare interes aparitia noii legi de amnistie fiscala, special conceputa pentru angajatii Administratiei Nationale “Apele Romane”, lege aflata in procedura legislativa la Camera Deputatilor, dar aprobata deja de Senatul Romaniei, insa este necesar ca cei vinovati de savarsirea cu buna stiinta a abuzurilor prin care au acordat “plati nedatorate” incepand cu luna octombrie 2014 si pana in decembrie 2015, (dupa ce in prealabil – in septembrie 2014 tocmai se amnistiasera faptele din anii 2010 – 2012), sa suporte consecintele faptelor lor, savarsite din neglijenta sau din rea credinta.
Va mai facem cunoscut ca acelasi conducator al Departamentului Managementul Resurselor Umane din A.N.”Apele Romane” – Relu Adam, care a neglijat flagrant sa isi indeplineasca atributiile strict reglementate de R.O.F. al ANAR cu privire la acordarea drepturilor salariale legale celor 10.000 de salariati, i-au fost devoalate si alte fapte savarsite cu intentie asupra salariatilor ANAR, prin memoriile si petitiile salariatilor nedreptatiti, atat din sindicatul nostru, cat si din alte sindicate din ANAR.
Abuzurile savarsite de acesta in cazul unor angajari, dar mai ales in cazul unor concedieri ilegale, au fost adeseori relatate si de presa, care a scos in evidenta derapajele acestui cadru de conducere, care in loc sa isi indeplineasca indatoririle legale, s-a aplecat asupra “executiilor “ salariatilor incomozi, avertizori de integritate, cu referire la managementul defectuos prestat.
De curand, compartimentul condus de acelasi cadru de conducere a initiat si aprobat un nou Regulament Intern, fara consultarea si fara semnarea acestuia de catre Federatia Sindicala reprezentativa, care contine dispozitii de natura abuziva menite sa avantajeze angajatorul, cu posibilitati extinse de concediere a salariatilor avertizori de integritate, adica tocmai cei care critica activitatea conducatorilor ce gresesc si savarsesc abuzuri si ilegalitati.
Mai mult acest nou Regulament intern care este inregistrat la ANAR la data de 04.01.2018 are la baza prevederi legale abrogate, asa cum este HG nr.500/2011 –(REVISAL), care a fost abrogata si inlocuita prin HG nr.905/19.12.2017.
Consideram ca rezolvarea revendicarilor consemnate de Federatia Aquarom in adresa nr. 101/18.01.2018 pe care le sustinem si noi, sunt de natura a crea un climat de liniste sociala, competenta rezolvarii acestora fiind cea a conducerii Apelor Romane, care are indatorirea de a prevedea un buget corespunzator satisfacerii cerintelor legale de plata a angajatilor sai si de a stabili cu exigenta maxima incadrarea corecta a fiecarui salariat in grila legala.
` Nu este firesc ca problemele a 10.000 de angajati sa fie rezolvate ca urmare a unor revendicari exprimate in strada, cand acestea pot fi rezolvate doar prin bunavointa celor indreptatiti sa le aplice, care pentru aceasta primesc salarii corespunzatoare.
In speranta ca veti dispune analiza situatiei in care se afla in prezent angajatii unei institutii care asigura gospodarirea cantitativa si calitativa a resurselor de apa ale tarii, asteptam cu interes masurile grabnice menite sa asigure plata corespunzatoare a salariilor incepand cu lichidarea lunii ianuarie, in stricta concordanta cu prevederile legale. de asemenea masuri care sa initieze un climat de dialog social menit sa rezolve toate revendicarile exprimate in litera si spiritul legii de salariatii Apelor Romane, in concordanta cu litera si spiritul legii.
Cu stima si incredere,
Presedintele Comitetului Sindical,
Chiruta Roxana Mihaela”
In loc sa dispuna actionarea in conformitate cu prevederile LEGII APELOR nr. 107/1996 in cazul poluarii de peste 1 an de zile (360 zile) la acumularea HAGIKADAR, comuna MOARA, judetul SUCEAVA, actualul director care incalca prevederile acestei Legi ing. VAMANU EMIL dispune dupa peste un an de zile sa se faca srisori de informare catre societatea care a sesizat in scris acest aspect S.C. SMENA IMPEX S.R.L. Suceava.
Este jenant pentru acesta unitate a statului roman care in loc sa aplice cu strictete prevederile Legii Apelor cauta sa nu supere, sa nu deranjeze tocmai pe acei care au incalcat Legea Apelor!
Astfel ultima adresa facuta de A.B.A.Siret are nr. 1227/E.B./ 26.01.2018 si este trimisa catre S.C. SMENA IMPEX S.R.L. Suceava; in adresa in cauza nu se specifica clar ce masuri a luat S.G.A. Suceava sau A.B.A.Siret BACAU fata de incalcarea LEGII APELOR!! NICI UNA!!! RUSINE VAMANU EMIL cine te inpiedica sa alici legea !? relatiile oneroase cu politicul de Suceava??? sau altceva ascuns !?? Ultimul Proces Verbal de Control al compartimentului Inspectia teritoriala a apelor S.G.A. SUCEAVA la U.A.T. MOARA are nr. 362/ 16.01.2018 .
Dupa unele informatii aparute in cadrul S.G.A. Suceava si A.B.A.Siret ar rezulta ca biroul Inspectia teritoriala a apelor SUCEAVA nu a fost lasat sa aplice prevederile Legii Apelor 107/1996 chiar de catre actualul director al SGA Suceava si cel de la A.B.A.SIRET BACAU.
De ce Corpul de Control al directorului general SANDU de la Administratia Nationala ” APELE ROMANE” BUCURESTI, care culmea a fost la SUCEAVA dupa data de 02.01.2018 nu a cercetat aceste aspecte grave !!!
Astazi 06.02.2018 ing. VAMANU EMIL directorul A.B.A.SIRET BACAU care nu vrea sa aplice Legea Apelor 107/1996 in cazul poluarii de peste 1 ani de zile de la Acumularea HAGIKADAR, comuna MOARA, judetul Suceava a plecat in delegatie la SUCEAVA, precipitat ; poate sa dus sa sanctioneze el situatia de poluare continua, intrucat detine legitimatie de sanctionare a faptelor ce incalca LEGEA ALOR nr. 107/1996!!!se consulta cu DRAGOI directorul numit momaie politic si sanctioneaza impreuna situatia ILEGALA!! asta daca ii lasa doctoral FLUTUR!!!De scaunul se tine cu compromisuri si ilegalitati !!
Din analiza situatiei referitoare la investitiile privind alimentarea cu apa, retele de distributie , retelele de canalizare ape uzate menajere si construire statie de epurare comuna MOARA, judetul SUCEAVA, rezulta urmatoarele aspecte ce contravin prevederilor Legii Apelor nr. 107/1996 :
1. Comuna MOARA a detinut Program de Etapizare conform Art. 107, din Legea Apelor nr. 107/1996 pentru Realizarea retele de apa, retelelor de canalizare ape manajere si statiei de epurare.
2. Programul de Etapizare a fost trimis spre aprobare cu documentatia tehnica de gospodarire a apelor la Sistemul de Gospodarire a Apelor Suceava si la Administratia Bazinala de Apa SIRET BACAU;
3. Datorita faptului ca UAT MOARA nu a solicitat si obtinut Avizul de Gospodarire a Apelor lucrarile au inceput tarziu si realizat fara actul de reglementare incalcanduse prevederile legale.
4. Primaria comunei MOARA nu a mai solicitat ulterior realizarii lucrarilor nici Autorizatie de Gospodarire a Apelor si nici alt Program Etapizat comnform legii.
5. Mai grav este faptul ca Directorul SGA Suceava jurist DANIEL DRAGOI si ing. VAMANU EMIL nu au intervenit pentru respectarea legii dar nici compartimentul Inspectia Apei sau Gestiunea Resurse de Apa de la SGA Suceava sau ABA Siret – Bacau, musamalizand situatia ilegala, situatia se perpetueaza de ani de zile cu complicitatea conducerii SGA SUCEAVA si ABA SIRET BACAU. Cum sa se faca observatii indirecte lui FLUTUR !???