DISTRIBUIŢI

În anul 2017, Teodor Mema și-a pus toată speranța în chirurgul Ioan Cordoș de la Institutul Marius Nasta după ce s-a simțit rău. Doctorul, care ocupa și funcția de profesor de chirurgie toracică la acel moment la UMF, l-a „tratat” operându-l de cancer, deși pacientul avea investigații făcute la o clinică privată care arătau că nu are această boală. Mema s-a dat pe mâna lui Cordoș și a intrat în operație pentru o lobectomie, respectiv înlăturarea unuia din cei doi lobi ai plămânului stâng. În timpul operației, însă în mod inexplicabil, Cordoș a scos tot plămânul, pacientul trebuind să se pensioneze medical deși biopsia plămânului scos a arătat că analizele făcute la clinica privată înainte de operație au fost corecte și omul nu avea cancer, ci o boală infecțioasă care se trata cu antibiotice. „Dumnealui a vindecat un cancer inexistent. M-a mutilat! Dintr-un om activ am devenit un asistat social”, a povestit Teodor Mema la KanalD.

Mema i-a dat în judecată pe Cordoș și Institutul Marius Nasta. În timpul procesului judecătorii au dispus o expertiză medico-legală. Cum situația era încă neclară pentru magistrați, dacă doctorul Cordoș a greșit sau nu scoțând plămânul pacientului, instanța a solicitat Comisiei superioare medico-legale din România să verifice şi să avizeze, din punct de vedere ştiinţific, „concluziile diverselor acte medico-legale şi să se pronunţe asupra eventualelor concluzii contradictorii ale expertizei cu cele ale noii expertize medico-legale sau ale altor acte medico-legale”, după cum se arată în OG 1/2000.

Ca să-l scape pe Cordoș, pe aviz a fost trecut un profesor universitar de chirurgie toracică inexistent

Conform legii, Comisia superioară medico-legală este compusă din:
a) directorul general al Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” Bucureşti;
b) directorul adjunct medical al Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” Bucureşti;
c) directorii institutelor de medicină legală din centrele medicale universitare;
d) şefii disciplinelor de profil din facultăţile acreditate din cadrul centrelor medicale universitare;
e) şeful disciplinei de morfopatologie de la Universitatea de Medicină „Carol Davila” Bucureşti;
f) 4 medici primari legişti, cu experienţă în specialitate, desemnaţi la propunerea directorului general al Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” Bucureşti.

Pe avizul Comisiei superioare medico-legale apare chiar în capul listei, pentru impresie, „profesorul universitar Florin Chirculescu, șef Secție Chir Toracică Spitalul Universitar de Urgență”.

Semnătura e falsă iar parafa i-a fost probabil furată și folosită

I-am arătat documentul chirurgului toracic Florin Chirculescu și l-am întrebat unde profesează. Uimit, doctorul ne-a spus: „Nu sunt profesor universitar. Nu sunt nici măcar în UMF. Sunt medic primar, doctor in științe medicale. Atât și nimic mai mult.” despre document, chirurgul ne-a spus „E prima oara când îl văd. Am dat o opinie în respectiva speță. În nici un caz, însă, n-am semnat vreun document, indiferent de natura acestuia, arogându-mi titluri pe care nu le-am dobândit prin examene și/sau concursuri.
Totodata, la SUUB nu avem o secție de chirurgie toracică – e doar un compartiment. La dosar, însă, trebuie să se afle raportul meu de expertiză. Acela nu are cum să fie semnat cu o titulatură pe care nu o aveam, nu o am, și nu ma intereseaza. Semnez documentele simplu: medic primar chirurgie toracică. Foarte rar, adaug: doctor în știinte medicale, șef de compartiment.”, a explicat doctorul Chirculescu.

L-am întrebat pe doctorul Chirculescu care ar putea fi explicația că apare și parafa sa pe document însă acesta nu și-a explicat situația și chiar s-a declarat înfuriat și iritat de situația în care a fost pus și a declarat că va investiga.

Hârtia falsă l-a scos din cauză pe Cordoș, bun de plată e Institutul Nasta

Ca și atunci când a devenit șef de lucrări la UMF, Cordoș s-a folosit de o hârtie falsă. Mergând probabil pe ideea că el e un geniu care nu poate fi prins, Cordoș care e doar chirurg generalist cu competențe limitate de chirurgie toracică, obținute după niște cursuri, nici nu avea voie să facă operația lui Teodor Mema. Detalii și documente AICI.

Cu toate acestea, după ce a instigat funcționari ai statului din INML să falsifice și să uzeze de acest fals în fața judecătorilor, Cordoș a fost scos din cauză, iar  Teodor Mema a câștigat despăgubiri de sute de mii de Euro de la Institutul Marius Nasta. Apelul depus de institut a fost respins și probabil același lucru se va întâmpla și cu recursul.

Deși Cordoș a manevrat bine legea, totuși un aspect i-a scăpat, articolul 28 din HG 744/2000: „În cazul în care Comisia superioară medico-legală a eliberat un aviz, organele judiciare nu pot solicita efectuarea altor expertize medico-legale unor unități medico-legale ierarhic subordonate acesteia decât dacă au apărut date noi medicale sau de ancheta.”

Oare când Teodor Mema va expune judecătorilor de la ÎCCJ că acest aviz este fals și că Florin Chirculescu nu este nici profesor, nici șef de secție la SUUB, iar Ioan Cordoș NU are specialitatea de chirurgie toracică, ci doar competențe limitate conform Ordinului 1352/1995, nepublicat vreodată în Monitorul Oficial, vor dispune aceștia altă expertiză?

Avem ordinul MS care îi interzice lui CORDOȘ să facă lobectomii, pneumectomii și orice altă rezecție pulmonară

În baza OMS 1352/1995 care poate fi citit AICI prin amabilitatea Biroului de Presă al Ministerului Sănătății care ni l-a trimis în mai puțin de 24 de ore de la solicitare, Ioan Cordoș obține în 1996 Certificatul de competențe în Chirugie Toracică,  Seria C nr. 000444 care poate fi vizualizat AICI.

Conform punctelor 3 și 4 din Dispozițiunile finale ale OMS 1352/1995, Cordoș era obligat să nu depășească limitele de competențe din „programa de pregătire” și să participe la programe de formare continuă în domeniul respectiv pentru a obține dreptul de practicare în continuare a competenței de chirurgie toracică prin certificări periodice la 3-5 ani, ceea ce Cordoș evident nu a mai făcut deoarece prin dare de mită sau trafic de influență a obținut doi ani mai târziu, prin OMS 693 din 1998, titlul de medic primar de Chirurgie Toracică, fără a fi fost vreodată specialist.

Cordoș e un nou caz Baranga

Recent, fostul șef al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Laurențiu Baranga, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare după ce, fără a avea o diplomă de bacalaureat, a absolvit o facultate, un doctorat și apoi a devenit chiar profesor universitar. Judecătorii l-au pus să ramburseze peste un milion de lei adică toate salariile obținute ilegal și i-au desființat diploma de licență, de doctorat și alte 17 certificate și diplome, motivând că „acesta nu îndeplinea condițiile de a se înscrie și absolvi o facultate și, în continuare, alte cursuri sau studii de doctorat” deși el a încercat să-i convingă pe judecători că „facultatea o urmase și absolvise corect”.

Cazul lui Cordoș e identic: nici el nu deține diploma de medic specialist în chirurgie toracică și prin urmare „nu îndeplinea condițiile” de a deveni medic primar de chirurgie toracică chiar dacă ar fi trecut examenul de „primariat” în mod corect și, în continuare, de a deveni profesor universitar în această specialitate.

În plus, la Cordoș e foarte foarte periculos pentru că el „ciocănește” plămânii oamenilor, pe când Baranga era doar un conțopist.

 

 

 

 

3 ARII

  1. Traiasca UMF istanul! Omerta e regula lor.Se apara unii pe altii ca fratii.Pacientii doar sufera si platesc.Nu mai scapam de ciuma asta.

    • Cine face parte din comisia care i a verificat dosarul la inscrierea la primariat?
      Si cine face parte din comisiile de avansare la UMF ?
      Oare DNA e in Ungaria ?

  2. O sa râdeți, dar nu e singurul cu evoluție fulminanta UMF crescut artificial pe o piramida profesionala fragila și fracturata.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.