Acasă Dezvăluiri La depunerea jurământului ca ministru, Pintea a declarat în fals că nu...

La depunerea jurământului ca ministru, Pintea a declarat în fals că nu este în incompatibilitate deși contractul de manager de spital nu putea fi suspendat

DISTRIBUIȚI

După cum se știe, Sorina Pintea ocupă funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, începând cu anul 2013. Pintea a anunțat la momentul nominalizării sale ca ministru că și-a suspendat contractul de manager deși legea nu prevedea această posibilitate.

În legea 95/2006 posibilitatea de a suspenda contractul de manager la ocuparea unei funcții de demnitate publică a fost permisă abia la o lună după depunerea jurământului de ministru de către Pintea, începând cu 01 martie 2018 prin ordonanța de urgență 8/2018 care a introdus art. 183 indice 1 în legea 95/2006:
1) Contractul de management și, respectiv, contractul de administrare se suspendă în următoarele situații:
c) managerul este numit sau ales într-o funcție de demnitate publică;

Sorina Pintea a devenit ministru al sănătății prin Decretul 76/2018 din 29 ianuarie 2018 pentru numirea Guvernului Dăncilă, politiciana figurând la poziția 19. Dacă pentru perioada scurtă în care a fost senatoare PSD, Pintea s-a încadrat în cele 30 de zile în care trebuia să opteze pentru o funcție sau alta, conform art.86 din Legea 161/2003, Pintea a fost obligată la data depunerii jurământului de ministru să declare că nu se afla în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege.

Dacă ar fi avut contractul suspendat, declarația nu ar fi fost fals în acte dar Sorina Pintea nu avea contractul de manager al Spitalului Judeţean din Baia Mare suspendat. Articolul necesar de lege a apărut abia la o lună după ce a fost numită în funcția de ministru al sănătății.
Așadar, Sorina Pintea nu avea la dispoziție mijloacele legale de a-și suspenda contractul de manager de spital la momentul depunerii jurământului de ministru. Studiind documentele de la Consiliul Județean Maramureș am descoperit că Sorina Pintea a depus cerere de suspendare a contractului de management în 28.02.2018, cerere înregistrată sub nr. 1654/28.02.2018 la CJ Maramureș. Însă OUG 8/2018 nu era încă publicată în Monitorul Oficial așa că abia în ziua în care a avut loc publicarea OUG, 1 martie 2018,managementul interimar al Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare a fost preluat de doctorul Vasile Pop, directorul medical al unității spitalicești, până la revenirea titularului pe post.

Menționăm că Sorina Pintea nu putea recurge nici la prevederile Codului Muncii referitoare la suspendare (art. 50), întrucât aceste prevederi se aplică doar pentru contractele de muncă, managerul unui spital public, așa cum stabilește art. 176 din legea 95/2006, își exercită funcția în baza unui contract de manager, care este diferit de contractul de muncă.
Conform Legii 90/2001 mandatul de ministru trebuia să înceteze în urma stării de incompatibilitate de care trebuia să ia act premierul Dăncilă. Dăncilă a luat act dar nu a respectat legea care o obliga să constate încetarea mandatului de ministru, ci a dat o ordonanță de urgență pentru ca Pintea să-și poată suspenda contractul de management. Însă ca întotdeauna, matrapazlâcurile ies până la urmă la iveală.
I-am cerut explicații Sorinei Pintea dar aceasta nu a răspuns până la ora publicării acestui articol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.