Curtea de Apel București a decis în urma procesului deschis în 14 iunie 2021 de Ministerul Finanțelor Publice în calitate de reclamant ca Ana și Maria Patriciu, fetele fostului patron al companiei Rompetrol, Dinu Patriciu, și fostele neveste ale acestuia, Dana Rodica și Sabina, să achite către stat prejudiciul de peste 58 de milioane de dolari, reprezentând creanța Libia, la care se adaugă dobânda din 2001 ce depășește 83 de milioane de dolari, în solidar cu compania Rompetrol, potrivit deciziei instanței din 24 decembrie 2021. Verdictul poate fi atacat cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.
În anul 1993 printr-o hotărâre de guvern, HG 157/1993 s-a decis transferarea obligatiilor si drepturilor ce reveneau partii romane din Acordul de explorare si impartire a productiei dintr-o zona de exploatare a Libiei. HG-ul emis de Nicolae Văcăroiu a fost semnată de Florin Georgescu actual viceguvernator BNR, alaturi de ministrul industriilor, Dumitru Popescu, si ministrul comertului, Constantin Teculescu, din guvernarea Vacaroiu și stabilea că sumele rămase după achitarea obligațiilor contractuale față de National Oil Corporation – Libia si rambursarea creditelor aferente actiunii (adica 85 milioane de euro) se vor vărsa la bugetul de stat. Compania Rompetrol a încasat așa-numita „creanța Libia” dar a păstrat banii, Dinu Patriciu fiind judecat astfel pentru delapidarea statului român.
Judecătorii CAB au decis în ajunul Crăciunului: „Respinge excepţia prescripţiei ca neîntemeiată. Admite în parte acţiunea. Obligă pârâtele, în solidar, la plata către reclamant a sumei de 58.521.056 USD, în echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii, reprezentând despăgubiri, la care se adaugă dobânda legală de la data de 05.01.2001 şi până la data plăţii. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Bucureşti, Secţia a VI-a Civilă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 24.12.2021.”
Rompetrol a plătit jumătate din prejudiciul de peste 58 de milioane de dolari din dosarul lui Dinu Patriciu, dar mai are de achitat dobânzi și penalități de peste 83 de milioane de dolari, potrivit răspunsurilor ANAF și ale Departamentul de Comunicare al Grupului KazMunaiGaz International pentru Centrul de Investigații Media (CIM) din octombrie 2021.
Dinu Patriciu a murit în vara anului 2014 înainte ca instanța să pronunțe sentința definitivă în dosarul penal ROMPETROL.
Citește și Afacerea Rompetrol, cel mai tare „tun” din istoria României