Acasă Dezvăluiri Surse: autoritățile române pregătesc o nouă cerere de extrădare pentru Sorin Oprescu

Surse: autoritățile române pregătesc o nouă cerere de extrădare pentru Sorin Oprescu

În luna iulie anul trecut, judecătorii eleni au considerat că Sorin Oprescu nu ar avea parte de condiții decente în închisorile din România dacă ar fi extrădat şi nu s-ar putea trata pentru bolile de care suferă (diabet şi alte boli asociate). Prin urmare, au decis să refuze extrădarea în România a fostului primar general condamnat pentru corupție la 10 ani și 8 luni de închisoare.

Gorghiu: nu mai înregistrăm niciun caz de refuz

Săptămâna trecută, Ministrul Justiției Alina Gorghiu a declarat că, în prezent, 1.845 de persoane extrădate sau predate execută pedepse privative de libertate în penitenciarele din România, dintre acestea 880 au fost aduse în ţară graţie garanţiilor pe care Ministerul Justiţiei, prin intermediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, le-au prezentat autorităţilor din statele unde se aflau aceste persoane”, iar în acest moment „nu mai înregistrăm niciun caz de refuz al predării. În trecut, aşa cum cunoaşteţi, un motiv important pentru genul acesta de refuz erau condiţiile proaste din penitenciare. Direcţia pe care o urmează procedurile legale pe fugari este favorabilă României, pentru că în ultima perioadă foarte mulţi fugari au fost predaţi României, indiferent care este numele acestora.”, a explicat Gorghiu. Recent Italia a decis extrădarea PSD-istului Ionel Arsene deși acesta avusese o decizie inițialî de respingere a extrădării, iar Cipru a decis extrădarea miliardarului israelian Beny Steinmetz, deși inițial avusese și el o decizie favorabilă. Ambele proceduri sunt încă în derulare pe rolurile instanțelor din cele două țări.

Sorin Oprescu nu poate părăsi Grecia de frica pușcăriei

Surse politice au declarat pentru ziarul Curentul că se pregătește o nouă cerere de extrădare pentru Sorin Oprescu, după modelul lui Nicolae Popa de la alegerile prezidențiale din 2009, când Traian Băsescu a folosit informația arestării acestuia în Indonezia în vederea aducerii în țară, în duelul televizat cu Mircea Geoană.

Dreptul Internațional oferă posibilitatea depunerii unei noi extrădări când motivul care a stat la baza refuzului inițial a fost înlăturat.
Și CEDO a fost de acord în cauza Einhorn contra Franței că dacă garanțiile oferite în cazul noii cereri de extrădare de către statul care face cererea sunt suficiente, atunci Convenția nu este încălcată și drepturile omului sunt respectate.

În urmă cu cîteva luni Oprescu a cerut Curții de Apel București să emită o decizie astfel încât el să poată părăsi Grecia fără să fie urmărit, prins și repatriat pentru executarea pedepsei de 10 ani și 8 luni de pușcărie pentru luare de mită. Oprescu a arătat, în contestația la executare, că este blocat în Grecia, iar dacă părăsește teritoriul elen poate fi arestat oricând. Curtea de Apel București a respins cererea fostului edil.

Citește și Judecătorii i-au confiscat și vila din Primăverii amantei lui Oprescu, Adriana Nica

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.