Acasă Economia de Dreapta Andreea Paul: Concentrarea companiilor strategice în mâna baronului local Niță conduce la...

Andreea Paul: Concentrarea companiilor strategice în mâna baronului local Niță conduce la un monopol cu consecințe dezastruoase pentru România

DISTRIBUIȚI

Guvernul Ponta 3 concentrează zonele strategice ale României în mâinile baronului local Constantin Niță, ale cărui ”performanțe” în funcția de ministru delegat pentru Energie în Cabinetul Ponta 2 sunt absența totală a unei politici energetice pentru România și un scandal de înaltă corupție legat de numele său și al consilierului personal, avertizează prim-vicepreședintele PDL Andreea Paul.
Ajuns ministru al Economiei, Niță devine, practic, coordonatorul companiilor energetice și organizatorul licitațiilor publice strategice, conform proiectului de ordonanță de urgență publicat pe site-ul Ministerului Economiei prin care se propune înființarea Departamentului pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului, arată Andreea Paul, coordonator al domeniului Economie în Guvernul Alternativă al PDL.
”Se acționează după principiul: unde merge Niță, acolo sunt duse și companiile de stat din energie. Niță nu scapă din mână companiile de profil, deși responsabil de domeniul energetic este ministrul delegat Răzvan Nicolescu. Întâmplător sau nu, decizia de constituire a noului departament a apărut în același timp cu două măsuri luate de ministrul delegat pentru Energie care se pare că l-au supărat pe Niță: demiterea șefului Electrocentrale București din cauza prețurilor prea mari pe care compania le plătește pentru gazul importat din Rusia și neprezentarea Departamentului pentru Energie la AGA Romgaz în care se decidea participarea companiei la construcția hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești. Mai trebuie spus că Fondul Proprietatea a apreciat decizia Departamentului pentru Energie, considerând că informațiile referitoare la proiect nu sunt suficiente în acest moment”, menționează prim-vicepreședintele PDL.
Andreea Paul consideră nepotrivit și riscant ca ministrul Niță să se ocupe de privatizarea oricărei companii de stat, indiferent de domeniu, prin crearea noului departament conform proiectului de Ordonanță de Urgență.
 ”Ponta lasă practic pe mâna lui Niță marile companii românești. Ce se va alege de Electrica, Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia? – companiile care vor fi privatizate în acest an, conform memorandumului încheiat cu FMI. Care va fi soarta CFR Marfă și a Cuprumin, de asemenea desemnate spre a fi privatizate? Sub mâna lui Niță, sfârșitul anului ne va aduce dimensiunea dezastrului. Însă nu îi va mai păsa atunci pesedistului Niță, pentru că alegerile vor fi trecut”, subliniază Andreea Paul.
PDL consideră că Guvernul Ponta 3 constituie un monopol periculos în acest domeniul strategic național unde ar trebui să primeze profesionalismul și viziunea pe termen lung, nu jocurile politice. Piața internă este oricum bulversată prin liberalizarea pieței de energie și a introducerii noilor taxe pe clădirile speciale și pe carburanți, într-un context internațional sensibil din cauza situației din Ucraina.

Andreea PAUL
Prim-vicepreședinta PDL
Deputat de Țara Oașului, Satu Mare
Comisia de Buget-Finanțe
Lector univ. dr. la Facultatea de Relații Economice Internaționale, ASE
E-mail: andreea_vass@yahoo.com
Website personal: www.andreeapaul.ro
Facebook: http://www.facebook.com/andreea.vass

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.