Acasă Economia de Dreapta Bulgarii și ungurii au electricitatea mai ieftină decât noi. De ce?

Bulgarii și ungurii au electricitatea mai ieftină decât noi. De ce?

DISTRIBUIȚI

Românii au al doilea cel mai mic salariu mediu din UE, dar al 8 – lea cel mai mic preţ final la electricitate pentru consumatorii casnici. E vorba de 13,2 eurocenţi pe Kwh, conform ultimelor date oficiale disponibile ale Eurostat.

Consumatorii casnici din Bulgaria și Ungaria plătesc preţuri finale la electricitate mai mici decât românii, cu 23% şi respectiv 13%.

Unde apare diferența mare?

În România, 32% din preţul final reprezintă costul resurselor, cea mai mare pondere de 39% fiind deţinută de costurile de reţea şi 29%  de taxe şi impozite.

În Bulgaria 60% din preţul final reprezintă costul resursei, 23% – costurile de reţea şi 17% – taxe şi impozite.

În Ungaria 42% reprezintă costul resursei, 37% – costurile de reţea şi 21% – taxe şi impozite.

Așadar, merită analizate detaliat structura taxelor și a impozitelor plătite de către români pentru electricitate, dar și costurile de rețea atât de ridicate în România față de țările vecine. În acest sens am depus ieri o întrebare parlamentară către Ministerul Energiei.

Preţul final mediu în Uniunea Europeană pentru electricitatea destinată utilizatorilor casnici este de 21,05 eurocenţi/kWh. Cele mai mari preţuri finale la electricitate din UE se înregistrează în Danemarca – 30,4 eurocenţi/kWh, Germania – 29,5 eurocenţi/kWh, Irlanda – 24,5 eurocenţi/kWh şi Italia – 24,3 eurocenţi/ kWh. La polul opus se situează: Bulgaria – 9,6 eurocenţi/kWh, Ungaria – 11,5 eurocenţi/ kWh, cum menționam mai sus, dar şi Lituania – 12,4 eurocenţi/kWh.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.