Home Economia de Dreapta Restanțele românilor la credite au crescut cu 35% sub guvernarea USL

Restanțele românilor la credite au crescut cu 35% sub guvernarea USL

DISTRIBUIŢI

Românii plătesc dobânzi mult mai mari decât europenii. De pildă, dobânda este de 2 ori mai mare în România decât în Austria. Pentru un credit de 5.000 euro contractat pe o perioadă de trei ani, rata medie a dobânzii  este de circa 5,6% în Austria și de aproximativ 12% în România.
În aceste condiții, nu este de mirare că românii își plătesc tot mai greu datoriile la bănci. Rata restanțelor la credite a atins un nou record la sfârșitul lunii februarie din acest an în România. Creditele cu restanţe mai mari de 90 de zile reprezintă 22,5% din totalul creditelor din sistemul bancar, în creștere cu 3,5 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului trecut. Așadar, aproape un sfert din totalul creditelor înregistrează restanțe. Grav este că ponderea acestora este în continuă creștere: sub guvernarea USL (PSD și PNL), restanțele s-au majorat cu aproape 35%.
Majorarea restanțelor la credite în perioada 2011-2012 este pusă pe seama celei mai severe crize economice internaționale din ultima jumătate de veac. Creșterea alarmantă a restanțelor din ultima perioadă nu mai are însă nicio altă justificare decât nivelul de trai mai scăzut, chiar dacă în anul 2013 am înregistrat o creștere economică de 3,5%. Iată încă o dovadă că cifrele de pe hârtiile Guvernului Ponta nu au nicio valoare în buzunarul românilor.
România are cea mai mare rată a creditelor neperformante din regiune, mult peste următoarele clasate, Ungaria și Bulgaria, conform FMI. Mai mult, România a înregistrat și cea mai mare creştere a creditelor neperformante din 2011 până în prezent dintre țările din regiunea Europei Centrale și de Sud-Est.
În scopul recuperării creanţelor, banca inițiază proceduri juridice care se finalizează cu executarea silită a persoanelor în cauză. Situația este critică pentru românii și firmele aflați în această situație, mai ales că în luna februarie 2014 s-a înregistrat o rată a șomajului de 7,2% și numărul șomerilor s-a majorat cu 7.000 de persoane față de aceeași lună a anului precedent. Adăugăm la aceasta și ultimele 35 de taxe noi și impozite majorate care afectează semnificativ atât bugetul cetățenilor, cât și al firmelor.
Soluția Guvernului Ponta? Niciuna. Pardon, încă o taxă. Este prea ocupat de pregătirea campaniei electorale. Nu îl interesează soarta românilor și a firmelor.
În ultimul raport al Consiliului Concurenței (aici ), sectorul bancar românesc reprezintă una dintre cele mai anti-concurențiale piețe, alături de producerea și comercializarea gazelor naturale, serviciile notariale conexe tranzacţiilor imobiliare și producţia şi comercializarea cimentului.
Interesul național cere ca România să aibă bănci naționale cu capital românesc și să grăbim aderarea la zona euro. Or astăzi, din cele 41 de instituții de credit, numai 2 au  capital integral sau majoritar deținut de statul român. Iar data aderării la zona euro a fost amânată pentru anul 2018 de către premierul Ponta.

 

Andreea PAUL
Prim-vicepreședinta PDL
Deputat de Țara Oașului, Satu Mare
Comisia de Buget-Finanțe
Lector univ. dr. la Facultatea de Relații Economice Internaționale, ASE
E-mail: andreea_vass@yahoo.com
Website personal: www.andreeapaul.ro
Facebook: http://www.facebook.com/andreea.vass

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.