Acasă Economia de Dreapta USL a înghețat măsurile dedicate mediului de afaceri

USL a înghețat măsurile dedicate mediului de afaceri

DISTRIBUIȚI

Economia e viață. A facilita desfășurarea afacerilor înseamnă a pune bazele unei dezvoltări economice pe termen lung, astfel încât să poți plăti salarii și pensii mai mari, să poți oferi servicii de educație și de sănătate mai bune. Este premisa pentru atragerea investițiilor și pentru stimularea mediului privat. România are nevoie de inițiativă antreprenorială, de dezvoltarea afacerilor, pentru că toate acestea duc la bunăstarea cetățenilor. Or, în prezent, numărul de 24 de firme active la mia de locuitori ne așază la jumătatea mediei europene cu 43 de firme la mia de locuitori. De aici pornește discuția despre asumarea riscului, inițiativă si competitivitate.
Raportul privind ușurința de a face afaceri poziționează România pe locul 72 din 185 de țări din întreaga lume, similar cu poziția înregistrată anul trecut. În UE ne poziționăm pe locul 24, înaintea Italiei, Greciei și a Maltei. Este loc de mai bine. Ritmul schimbărilor trebuie să fie mai rapid, pentru că dinamica globală este mai accelerată. Dar ne-am menținut poziția sub jumătatea clasamentului ca urmare a reformelor care au fost demarate sub guvernarea PDL.

Am urcat 18 locuri față de anul trecut la plata taxelor. Numărul mediu de plăți pe care trebuie să îl facă firmele a scăzut drastic, de la 113 plăți la 41. Cu toate acestea, rămânem în a doua jumătate a clasamentului, pe locul 136 din 185, ca urmare a timpului îndelungat încă necesar pentru plata acestora. Sub guvernarea PDL, am deschis mai multe fronturi de luptă pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, îndeosebi pentru susținerea IMM-urilor prin Programul Mihail Kogălniceanu sau prin Programul tinerilor debutanți în afaceri. Nu degeaba am pornit sub guvernarea PDL la diminuarea la jumătate a poverii administrative și fiscale și am creat portalul online unic de informare: www.immoss.ro, unde viitorii sau actualii antreprenori găsesc cumulate informațiile necesare, chiar oportunități noi de afaceri.

Am făcut mai ușoară deschiderea unei afaceri ca urmare a simplificării procedu­rilor de înregistrare. Am inițiat și coordonat personal reducerea perioadei de înființare a unei firme, măsură care s-a resimțit începând din luna februarie 2012. S-a dovedit că nu am muncit degeaba. Ne poziționăm pe locul 68 la ușurința înființării unei noi afaceri. Comparativ cu anul trecut, durata înființării unei firme s-a redus cu 4 zile.

Am facilitat obținerea unui credit pentru antreprenori ca urmare a consolidării cadrului juridic prin intrarea în vigoare a noului Cod Civil în octombrie 2011. Raportul Doing Business 2013 ne semnalează că ocupăm cel mai bun loc la ușurința de a obține credite: poziția a 12-a în lume.

Ne păstrăm avantajele deja recunoscute în domeniul protecției investitorilor, unde ne aflăm pe locul 49 în lume. Ușurința cu care pot fi impuse clauzele contractuale ne plasează pe locul 60 în lume. Procedurile necesare la export și import ne mențin pe locul 72, ca și anul trecut. Aceeași poziție o avem și în cazul înregistrării proprietății, pentru care sunt necesare 8 proceduri, care durează în medie 26 de zile și costă 1,2% din valoarea proprietății.

Cele mai slabe performanțe le înregistrăm la accesul la electricitate: suntem pe locul 168 din 185, ceea ce înseamnă că antreprenorii din România au nevoie de aproape 7 luni și jumătate pentru se conecta la energia electrică. Nu doar mediul de afaceri întâmpină probleme. De pilda, o comunitate de oșeni din Racșa, județul Stau Mare, nu a fost niciodată conectată la electricitate. Exemple, din păcate, găsești si prin alte părți.

La fel, procedura pentru obținerea unui permis de construcție este mai mult decât greoaie: cu 15 etape, durează peste 9 luni și jumătate și costă 79,1% din venitul mediu pe locuitor – ne aflăm pe locul 129 la nivel mondial. Nici la reglementarea insolvențelor nu stăm mai bine. Suntem pe locul 102 din 185, pentru că rezolvarea unui faliment durează 3 ani și 4 luni, costă 11% din valoarea bunurilor firmei, iar rata de recuperare pentru creditori este de numai 29,2 cenți/dolar.

România s-a oprit o dată cu venirea USL la guvernare. Au tăiat masiv investițiile si posibilitatea de a crea noi locuri de munca. Nu am auzit de nicio eliminare de taxe în ultimele șase luni, de nicio măsură suplimentara pentru susținerea IMM-urilor sau a mediului de afaceri. Guvernul USL a fost absent în ultima perioadă, antrenat doar în scandaluri politice. Își  arogă însă, în propriul ropot de aplauze, plata TVA la încasarea facturii. ?ê?£i nici măcar această măsură nu le aparține. Plata TVA la încasare este o măsură prevăzută prin Directiva Europeană 45 a Consiliului din 13 iulie 2010. ?ê?£i nu numai atât. Încă de la începutul acestui an, în ianuarie 2012, Guvernul Boc a negociat cu FMI introducerea acestei măsuri, cu scopul susținerii IMM-urilor. În plus, în aprilie 2012, domnul ministru Ialomițeanu a depus o inițiativă parlamentară cu privire la deducerea TVA, pentru a transpune în legislația națională această directivă.  

Mai grav, la începutul acestei săptămâni premierul Ponta a anunțat că, împreună cu toți miniștrii, va lăsa guvernarea în mâinile lui Florin Georgescu pentru ca întregul cabinet sa se implice în campania electorală.

USL să nu uite că o țară trebuie guvernată. Lucrurile nu merg de la sine. Orice îmbunătățire a condițiilor pentru mediul de afaceri a înghețat de șase luni încoace. Nu este de mirare că acum în Ghana sau Fiji este mai ușor să se facă afaceri decât în țara noastră.

A fi absent azi este echivalent cu cea mai gravă măsură de austeritate. USL nu a pregătit România pentru anul 2013. Nici măcar bugetul pentru anul viitor nu este croit si anunțat public, de teama electoratului pus fata in fata cu realitatea economica. Însă a dat drumul larg la robinetul cu promisiuni si cu populisme, fără nicio acoperire.

Alianța pentru România Dreaptă și-a stabilit în mod clar ca direcție de acțiune îmbunătățirea mediului de afaceri, diminuarea cotei unice la 12% începând cu ianuarie 2013, creșterea salariului minim pe economie de la 740 lei la cel puțin 900 lei si diminuarea poverii fiscale pe munca in următorii 3 ani de guvernare, comasarea si eliminarea taxelor parafiscale si diminuarea numărului de ghișee si proceduri birocratice.

Este drumul cel mai sigur pentru creșterea prosperității pentru români: diminuarea birocrației și reducerea costului – timp și resurse – suportat de firme, prin asigurarea stabilității și predictibilității legislației. Nu există bariere pentru cei care s-au înscris pe calea dreaptă.

Andreea PAUL
 
Vicepresedinta PDL
Lector universitar, Dr., Facultatea de Relatii Economice Internationale, ASE
E-mail: andreea_vass@yahoo.com ;

Website personal: www.andreeapaul.ro
Facebook: http://www.facebook.com/andreea.vass

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.