Acasă Economic-Financiar 13 societati, autorizate sa vanda polite RCA

13 societati, autorizate sa vanda polite RCA

DISTRIBUIȚI

Un numar de 13 societati de asigurari au fost autorizate, pana ieri, de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) sa vanda polite de asigurare de raspundere civila auto obligatorie (RCA), cu valabilitate in 2003, pentru pagube produse tertilor prin accidente de autovehicule, informeaza un comunicat al CSA. Societatile autorizate sunt: Agras-Omniasig, Allianz Tiriac, Ardaf, Asigurari Atlassib, Asiban, AGI Romania, Asigurarea CECAR Romas, Asirom, Asitrans, Astra, Asirag, Omniasig, Sar-Transilvania.

In primele cinci zile dupa aparitia normelor CSA (7 decembrie), au mai depus cerere de autorizare si societatile Unita si Interamerican. Cea din urma, in actionariatul careia a intrat de curand Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), a fost respinsa de la autorizare. -Nu ni s-au comunicat motivele pentru care ni s-a respins cererea. Am depus deja o contestatie, intrucat consideram ca am indeplinit toate conditiile necesare autorizarii-, ne-a declarat Viorel Vasilascu, director in cadrul Interamerican. Motivele respingerii cererii nu ne-au putut fi precizate, ieri, nici de reprezentantii CSA. Solicitarea societatii Unita nu a fost respinsa, dar compania trebuie sa completeze documentatia de autorizare.

Dupa cele cinci zile de la publicarea in -Monitorul Oficial- a normelor de autorizare, perioada in care CSA a autorizat in regim de urgenta cererile depuse, au mai fost primite astfel de solicitari si din partea Croma si Metropol. Cele doua societati vor primi un raspuns din partea comisiei in cel mult sapte zile de la depunerea solicitarii. Pentru Metropol, CSA nu a decis inca respingerea cererii, cu toate ca societatea datoreaza inca sume considerabile pentru asigurarile Carte Verde.

Pentru vanzarea politelor de asigurare de raspundere civila auto obligatorii aferente anului 2002, CSA a autorizat un numar de 18 societati. Intre acestea s-a numarat si Grup As, societate care, alaturi de Metropol, a adus Romania la un pas de a fi exclusa din Conventia Internationala Carte Verde.

CSA a inasprit conditiile pentru autorizarea societatilor care vor practica astfel de asigurari. Pentru a primi autorizatie, o societate de asigurare trebuie sa dispuna de active lichide care sa reprezinte cel putin nivelul capitalului social si sa dovedeasca indeplinirea prevederilor privind activele admise sa reprezinte rezervele tehnice aferente asigurarilor generale si asigurarilor de viata. Companiile trebuie sa detina o retea teritoriala formata din cel putin o unitate in fiecare judet si in municipiul Bucuresti, precum si o dotare tehnica de calcul si soft adecvat care sa permita tinerea unor evidente detaliate privind documentele de asigurare si centralizarea in termen a informatiilor colectate de la unitatile teritoriale, in vederea crearii unei baze de date la nivel national.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.