Acasă Economic-Financiar A scazut cererea de carne de vanat

A scazut cererea de carne de vanat

DISTRIBUIȚI

Romania continua sa exporte un numar destul de mare de iepuri si fazani, insa restrictiile sanitar-veterinare de pe piata Uniunii Europene au determinat o scadere a exportului de carne de vanat. -Avem foarte multe solicitari pentru vanat viu, folosit in special pentru repopulari. Clientii nostri de baza sunt italienii, dar pentru anul acesta exista cereri si din partea bulgarilor-, declara Nicolae Selaru, presedinte executiv al Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AGVPS). Recolta de vanat trebuie sa se incadreze in cotele anuale aprobate de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP), pentru a nu pune in pericol existenta speciilor. Numai membrii AGVPS exporta anual zeci de mii de iepuri si fazani, la care se adauga exporturile realizate de Regia Nationala a Padurilor (RNP).


Pentru stimularea vanatorii trebuie infiintate crescatorii intensive, suma necesara pentru realizarea unei astfel de investitii fiind de circa 250.000 de dolari, bani ce pot fi recuperati intr-o perioada de aproximativ cinci-sase ani. Activitatea de crestere a vanatului este permisa si particularilor. Autorizatia pentru realizarea unei astfel de crescatorii este acordata de autoritatea in domeniu, iar valorificarea vanatului se face in conformitate cu legea vanatului. Bugetul de stat nu prevede alocarea de fonduri pentru vanatoare, insa prin Legea 103/1996 modificata in 2001 se constituie un fond de protectie a vanatului. In cheltuirea banilor exista posibilitatea ca autoritatea in domeniu, in speta MAAP, sa faca studii pentru specii valoroase, din sume incasate de la gestionarii de fonduri de vanatoare.

Fondurile de vanatoare apartin organizatiilor vanatoresti (asociatii ale vanatorilor), care detin circa 70% din suprafata de fond cinegetic, si RNP, care detine aproximativ 25%. Organizatiile vanatoresti distribuie carnea de vanat dupa criterii proprii, iar surplusul il valorifca. RNP cauta surse de valorificare a vanatului la abatoare si la fabricile de mezeluri. Presedintele AGVPS declara ca la ora actuala exista numai unitati mici care preoceseaza carnea de vanat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.