Home Economic-Financiar Actiunile de la bursa si-au atenuat caderea

Actiunile de la bursa si-au atenuat caderea

DISTRIBUIŢI

Continua pasa neagra a pietei de capital din Romania, singurul eveniment laudabil fiind faptul ca derapajele din ultima vreme s-au limitat. Saptamana trecuta lichiditatea la Bursa de Valori Bucuresti s-a situat la jumatate fata de nivelul perioadei similare precedente, valoarea totala a schimburilor ajungand la nivelul de 84,45 milioane RON, cu o medie a tranzactiilor pe sedinta de doar 16,9 milioane RON.

Majoritatea schimburilor au fost facute in ultima sedinta a saptamanii curente cu titlurile Biofarm Bucuresti.

Tranzactiiile la nivelul sectorului obligatiunilor au fost de peste 2,45 milioane RON, 97% din aceste schimburi fiind facute cu obligatiunile Finansbank, iar restul – cu obligatiunile emise de municipalitatile Oradea si Bistrita.

Toti indicii pietei au suferit scaderi usoare de aproximativ un punct procentual in saptamana analizata, Cel mai tare s-a pravalit indicele BET-FI, cu circa 1,6%. Indicele BET a scazut cu 1,15%, caracteristica trendului pietei parand a fi intrarea pe o zona de acumulare pe volume mici.

Indicele BET-Compozit a pierdut si el 1,32%, investitorii fiind inca in asteptarea lansarii apropiate a actiunilor Transelectrica (decizie ce va fi anuntata in aceasta saptamana).

SIF-urile au intrat pe acumulare la niveluri putin mai ridicate decat minimele acestui an. Indicele ROTX listat la bursa din Viena, ce reflecta evolutia celor mai puternice opt companii de la BVB ( BRD, TLV, RRC, SNP, IMP, BCC, ATB si Flamingo International), nu poate fi calculat intrucat valoarea de vinerea precedenta nu a fost remisa in sumarele bursei.

Totusi, fata de vineri, toti emitentii din compozitia indicelui s-au depreciat cu aproximativ 1%, exceptie facand Turbomecanica si Rompetrol Rafinare.

Cel mai bun randament in saptamana de analiza l-au avut actionarii Carbid-Fox Tarnaveni (CRB), cotatia acestui emitent urcand cu 9,09%. Pe locul al doilea s-au situat titlurile UAMT Oradea (UAM), cu un plus de 5,8%, si de cele ale Armatura Cluj Napoca (ARM), cu o crestere de 5,77%.

La polul opus s-au situat actiunile Socep Constanta (SOCP) care au pierdut 11,27%, dupa ce inregistrasera cea mai buna crestere din piata in saptamana precedenta. Locul al doilea in acest top al nefericitilor revine de aceasta data titlurilor Compa Sibiu (CMP), care au pierdut circa 7,33% ( dupa operarea majorarii capitalului social), iar cel de al treilea, actiunilor Prodplast Bucuresti (PPL), cu o scadere de 7,44%.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.