Acasă Economic-Financiar Activele intreprinderilor de stat, inpotmolite in dosare

Activele intreprinderilor de stat, inpotmolite in dosare

DISTRIBUIȚI

Legea intreprinderilor mici si mijlocii (nr. 133/1999) prevede inca din primul capitol ca societatile cu capital majoritar de stat care detin active neutilizate in activitatea curenta – numite -active disponibile- – trebuie sa le puna la dispozitia camerelor de comert teritoriale, spre a fi vandute. Respectivele societati intocmesc liste complete, cu adresele si caracteristicile tehnice ale activelor (natura constructiei, echipamentele si utilajele din dotare etc.), iar camerele teritoriale centralizeaza si promoveaza aceste oferte catre membrii proprii si ceilalti oameni de afaceri interesati. Asa prevede Legea IMM, insa realitatea din teren este cu totul diferita: listele (inca) nu sunt complete, unele societati nici nu le-au intocmit, cat despre preluarea activelor de catre intreprinzatori – acest proces se loveste de un puternic zid birocratic.

Documentatie stufoasa pentru o hala parasita

Inainte de toate, trebuie remarcat faptul ca activele disponibile au, actualmente, doi… proprietari: societatile carora apartin detin constructia si echipamentele din dotare, iar primariile localitatilor, pe raza carora sunt situate respectivele cladiri, detin terenul aferent. Astfel ca, daca un intreprinzator isi propune sa preia – pentru initierea sau dezvoltarea unei afaceri – o astfel de constructie, el trebuie sa se adreseze atat Camerei de Comert, cat si celor doi proprietari. Adica – dosar pentru Camera, dosar pentru Consiliul local, dosar pentru Consiliul de Administratie al societatii… Desigur, fiecare dosar in parte trebuie atent intocmit, sa contina toate documentele necesare. Analizarea acestuia urmeaza sa dureze cel putin o luna de la depunere (spre exemplu, Consiliile locale se intrunesc in sedinta ordinara o singura data pe luna, iar cererile referitoare la preluarea de active disponibile se discuta la capitolul -Diverse- ori se amana pur si simplu). Exista multe cazuri in care dosarele intocmite de intreprinzatori au fost returnate nejustificat, -pentru completare-, iar cererile au ramas neanalizate mai bine de sase luni.

Pana la intrarea in posesie, trece oportunitatea

Unul dintre intreprinzatorii care a trecut prin toate -furcile caudine- pana sa inchirieze (initial, ceruse sa cumpere) o hala din fosta Preparatie Coroesti-Uricani, jud. Hunedoara, ne impartaseste cateva dintre experientele sale: -Cladirea si utilajele apartin C.N. a Huilei Petrosani, iar terenul este administrat de Consiliul Local Uricani. Mi-am propus sa instalez acolo o mica fabrica de mase plastice – si cladirea era potrivita ca dimensiuni -, iar in patrimoniu exista si o macara mobila. Cu Certificatul de Investitor in Zona Defavorizata Valea Jiului si cu celelalte documente necesare la dosar, m-am adresat autoritatii locale, printr-o scrisoare de intentie referitoare la programul investitional propus. In primele doua luni, Consiliul local a amanat discutarea scrisorii mele, pe motiv ca nu s-a intrunit nu stiu ce comisie; apoi, consilierii mi-au cerut tot felul de documente dupa care aveam de alergat cate o saptamana-doua… In fine, mi-am dat seama ca respectiva cladire era vizata de alte interese. Am vrut sa renunt, dar m-a sfatuit un prieten sa schimb solicitarea mea de a cumpara activul in cerere de inchiriere. Astfel am reusit, dar acum ma intreb daca mai e oportuna afacerea cu plastic (cei care mi-ar fi cumparat o buna parte din productie s-au orientat catre alti furnizori)-.

Statistici controversate

Surse din cadrul camerelor teritoriale de comert si industrie arata ca activele disponibile au fost preluate in sectorul privat, in medie, -in proportie de peste 30%-, in timp ce patronatele anunta ca aceasta proportie este -sub 25%, in conditiile in care timpul parcurs de la depunerea cererii pana la preluarea efectiva e intr-o continua crestere-. Pe de alta parte, intreprinzatorii inclina sa-si construiasca sedii proprii pentru afacerile lor, in locul cumpararii ori inchirierii de cladiri dezafectate, tocmai pentru ca aceste proceduri presupun o pierdere de timp suplimentara. Pana la relaxarea mediului de afaceri, si mai ales a birocratiei din administratiile locale, activele disponibile din industria de stat raman in paragina, iar Legea IMM – in imposibilitatea de a fi integral aplicata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.