Acasă Economic-Financiar -Afacerea cutremurul- devine monopolul CEC

-Afacerea cutremurul- devine monopolul CEC

DISTRIBUIȚI


Intens mediatizata intentie a Guvernului de a introduce obligativitatea asigurarii locuintelor impotriva riscurilor de cutremur se va concretiza in cel mai neasteptat mod. In ciuda avertizarilor transmise de Banca Mondiala, sustinatoarea proiectului, ca o astfel de initiativa nu trebuie pusa in practica decat prin intermediul sistemului privat, mai exact al companiilor de asigurari deja existente in piata, Executivul nu a putut renunta la tentatia instituirii unui monopol de stat. Marele cadou al -afacerii cutremurul- va fi oferit CEC.

In ultima sedinta de saptamana trecuta, Guvernul a aprobat aceasta varianta a viitorului sistem obligatoriu de asigurare a locuintelor, fara a da publicitatii decizia luata. Un proiect de act normativ in acest sens va fi elaborat in perioada urmatoare de catre o comisie din care fac parte reprezentanti ai Comisiei de Supravghere a Asigurarilor, Ministerelor Finantelor, Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei si Administratiei Publice. Concret, proiectul va prevedea formarea unei societati de asigurare impotriva riscurilor catastrofale, care va fi infiintata de catre CEC, ca actionar majoritar. Noua societate se va numi Dacia SA. Singurul impediment, care va fi rezolvat prin modificarea legislatiei bancare, este interdictia pe care o au bancile, deci si CEC, de a participa cu mai mult de 20% la capitalul unei companii de asigurari.

Fiind obligatorie, prima de asigurare va avea un nivel redus, iar pentru categoriile defavorizate vor fi prevazute subventii. Compania monopolista va arunca o bucata din afacere si societatilor private -agreate-din piata, insa acestea nu vor fi nimic mai mult decat simpli agenti de asigurare, preluand politele de la -compania mama- si vanzandu-le ulterior clientilor. Politele nevandute se vor comercializa prin reteaua CEC.


Guvernul a optat pentru varianta unei asigurari simple pentru riscuri catastrofale, despagubirea urmand sa fie suficienta pentru asigurarea unei locuinte noi, in caz de dezastru. Persoanele care detin locuinte de valori mai mari si pentru care despagubirea acordata nu este considerata suficienta pot incheia o asigurare facultativa la societatile private din piata. Insa, conditia este de a-si face o asigurare care sa cuprinda si riscul de cutremur. In acest caz, acestia nu vor mai fi obligati sa incheie si asigurarea obligatorie.

Cat priveste modul de desfasurare a activitatii, aceasta este prevazuta sa se faca prin intermediul societatilor de asigurare private agreate, care vor primi politele de la societatea-mama, le vor vinde si vor intocmi dosarele de dauna, daca este cazul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.