Acasă Economic-Financiar Ajutoarele de stat ilegale sau interzise vor fi rambursate cu o dobanda...

Ajutoarele de stat ilegale sau interzise vor fi rambursate cu o dobanda de 17,5%

DISTRIBUIȚI

Potrivit unui proiect de hotarare de guvern, citat de Mediafax, nivelul anual al dobanzii aferente sumelor de recuperat reprezentand ajutoare de stat ilegale sau interzise va fi de 17,5%. Acest nivel al dobanzii, care urmeaza sa fie aprobat de executiv, a fost stabilit prin adaugarea a 10 puncte procentuale la rata de referinta de 7,5%, comunicata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in luna decembrie 2005.

Printr-o ordonanta adoptata anul trecut, guvernul a modificat si completat Codul de procedura fiscala. Acest act normativ include si prevederi privind stoparea si modalitatile de recuperare a ajutoarelor de stat ilegale si interzise. De asemenea, prevede si stabilirea anuala, prin hotarare de guvern, a nivelului dobanzii aplicate sumelor de recuperat cu titlu de ajutor de stat ilegal sau interzis.

Codul de procedura fiscala precizeaza ca nivelul dobanzii datorate pentru neachitarea la scadenta a obligatiilor bugetare se stabileste anual prin hotarare a guvernului, la propunerea Ministerului Finantelor, urmand sa fie corelata cu nivelul de referinta al BNR, la care se adauga 10 puncte procentuale.

Nivelul dobanzii a fost stabilit tinand cont de mai multe elemente. In nota de fundamentare a hotararii care va fi examinata de executiv se arata ca acest act respecta metodologia utilizata de Comisia Europeana, Codul de procedura fiscala si instructiunile privind rata dobanzii aplicate in cazul recuperarii sau rambursarii ajutorului de stat ilegal si interzis, publicate anul trecut de Consiliul Concurentei.

De asemenea, a fost luata in considerare si experienta altor tari candidate, cum ar fi legea ajutorului de stat din Bulgaria, care prevede ca dobanda aferenta ajutorului de stat de recuperat este egala cu rata dobanzii de referinta la care se adauga 10 puncte procentuale.

Dobanda se va aplica de la data la care ajutorul de stat a fost acordat beneficiarului si pana la recuperarea sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.