Termenul de depunere a scrisorilor de intentie pentru privatizarea primelor doua societati de distributie a energiei electrice Electrica Banat si Electrica Dobogea ar putea fi prelungit cu cel putin o luna, ne-au declarat surse din sectorul energetic. Motivul il constituie participarea modesta a investitorilor de calibru, printre ofertanti nefigurand companii oprecum RWE – Germania, EON – Germania, Union Fenosa – Spania, EdF – Franta, EnBW – Germania. Aceleasi surse ne-au precizat ca Oficiul de Privatizare din cadrul Ministerului Industriei si Resurselor (MIR) a primit solicitari privind prelungirea termenului de primire a scrisorilor de intentie. De altfel, o buna parte din cei care nu s-au inscris in competitia pentru privatizarea celor doua distribuitoare de energie au avansat ca argument timpul insuficient pentru analizarea implicarii intr-o astfel de tranzactie. O oferta solida, sustin surse din domeniu, implica un consortiu care sa includa o banca ce va asigura finantarea, un operator de piata care sa reprezinte un nume pe plan international, precum si un mare furnizor de echipamente.
Conform anuntului de privatizare, termenul de depunere a scrisorilor de interes expira azi, iar pana la sfarsitul lunii martie investitorii trebuie sa primeasca notificari cu privire la rezultatele procesului de precalificare. Aceasta prima etapa de preselectie, pe baza scrisorilor de intentie, va continua cu preselectia competititiva de oferte. Practic, in aceasta etapa va fi reprezentata de depunerea ofertelor preliminare si neangajante, urmata de negocieri. Ultima etapa include depunerea si selectia ofertelor finale angajante, urmate de negocieri cu ofertantul selectat.
Desi o decalare a termenului ar putea conduce la intarzieri importante in procesul de privatizare a celor doua distributii de energie electrica, sursele citate au precizat ca este de preferat amanarea datei-limita de depunere a scrisorilor de intentie, decat sa pornesti cu o investitori din esalonul doi. -O privatizare care reuneste la start numai companii aflate in plan secund in peisajul energetic international poate duce la un esec. De modul in care se raspunde la prima strigare de privatizare din sectorul energetic romanesc depinde intregul proces-, au afirmat aceleasi surse.
Strategia de privatizare a celor doua distributii de energie electrica, aprobata de guvern la sfarsitul lunii octombrie a anului trecut, prevede oferirea unui pachet de 51% din actiuni catre un investitor strategic. Acesta va achizitiona 24,6% din capitalul social al fiecarei filiale si va efectua o majorare de capital reprezentand 35% din valoarea capitalului social. Ministerul Industriilor si-a rezervat dreptul de a modifica in orice moment aceasta strategie, sa suspende sau sa intrerupa procesul de privatizare, lucru specificat chiar in anuntul de privatizare.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane