Acasă Economic-Financiar Slujba la stat, preferata de mai mult de jumatate din oraseni

Slujba la stat, preferata de mai mult de jumatate din oraseni

DISTRIBUIȚI

– Desi remarca piedicile puse de autoritati in deschiderea afacerilor, romanii din mediul urban considera oportuna implicarea totala a statului in mai multe domenii

Siguranta unui loc de munca in sectorul de stat continua sa fie preferata de majoritatea populatiei urbane, cu toate ca, daca ar avea bani, orasenii sunt mai atrasi decat altadata de perspectiva deschiderii unei afaceri proprii. Potrivit ultimului -Studiu de perceptie a populatiei urbane-, realizat comparativ pentru perioada 2001-2002 de Institutul pentru Libera Initiativa, numarul orasenilor care prefera sa lucreze la stat a crescut anul trecut fata de 2001. Astfel, slujba la stat este preferata de 53,2% din populatia urbana, comparativ cu 48,2% in anul precedent, in timp ce numai 40,6% prefera sa lucreze in sectorul particular (fata de 38,3% in 2001). Realizatorii sondajului considera ca acest lucru poate fi pus in relatie cu ameliorarea imaginii sectorului de stat si cu recentele cresteri salariale, dar poate sugera si faptul ca populatia din mediul urban continua sa prefere siguranta aparenta oferita de politicile de tip etatist.

La stat – mai bine ca la privat, la straini – mai bine ca la romani

Situatia poate parea paradoxala, in conditiile in care aceeasi repondenti ai sondajului afirma ca acorda mai multa importanta marimii remuneratiei (54%) decat sigurantei locului de munca in conditii proaste de salarizare (41,2%), indicand si o preferinta pentru companiile straine (26,5%) in detrimentul celor romanesti (17,7%). De asemenea, procentul orasenilor care considera mai bine conduse intreprinderile private a crescut de la 55,5% la 65%, mai mare decat cel al persoanelor care apreciaza ca mai bine conduse sunt societatile de stat (27%), si acesta in crestere cu aproape cinci procente fata de 2001. In cazul tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, preferintele se indreapta preponderent catre slujbele in sectorul privat (52,4%).

Banii -picati din cer-, buni pentru o afacere sau pentru traiul din dobanzi

Desi prefera slujba la stat, orasenii afirma ca si-ar deschide o afacere pe cont propriu in situatia ipotetica in care ar avea banii necesari (78,5% fata de 69,5% in 2001). Daca ar castiga insa o suma foarte mare de bani (la Loto, eventual), doar 52% din oraseni si-ar deschide o afacere (cu 1,1% mai multi decat in 2001), in timp ce 33,5% ar prefera sa puna banii la banca si sa traiasca din dobanzi (fata de numai 29,8% in 2001), 27,8% i-ar dedica in special consumului, 19% si-ar plati datoriile, iar 12,1% i-ar folosi pentru a pleca din tara (fata de numai 11,2% in 2001). In cazul tinerilor, preferinta pentru deschiderea unei afaceri este mai mare decat media orasenilor (66,2%), ca de altfel si dorinta de a pleca in alta tara (20,8%) si nevoia de achitare a datoriilor (23,7%).

Interventia statului, plina de -piedici-, dar oportuna pentru afaceri

Daca si-ar deschide o afacere, orasenii considera ca statul i-ar impiedica -in mare masura- in acest demers prin taxele si impozitele mari, birocratie si coruptie-, in timp ce lipsa de informatii privind oportunitatile de afaceri si nivelul de trai redus ar avea o influenta ceva mai mica. Cu toate acestea, majoritatea (57,7%) cred ca guvernul poate face din Romania o tara capitalista de succes, in timp ce doar 43,3% asteapta acest lucru de la oamenii de afaceri, 49,7% de la cetateni, 30,4% de la parlament, 30,3% de la partidele politice, 13,5% de la organizatiile internationale si 13,2% de la sindicate.

Romanii din mediul urban sunt favorabili, intr-o proportie semnificativa, si interventiei totale sau partiale a statului in mai multe domenii. Astfel, mai mult de jumatate din populatia urbana considera ca in domenii ca invatamantul, sanatatea, apararea si ordinea publica sau cultura si protectia sociala statul ar trebui sa se implice total. 47% din subiectii sondajului sunt de parere ca statul ar trebui sa se implice partial si in mediul de afaceri. In agricultura si industrie, desi procentul care cred ca statul ar trebui sa se implice -total- este sub 50%, 48%, respectiv 56% accepta implicarea -partiala- a statului. Aceiasi oraseni care considera oportuna implicarea statului in aceste domenii recunosc faptul ca sectorul privat gestioneaza mai bine industria (59%), agricultura (50%) si mediul de afaceri (81%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.