Acasă Economic-Financiar APAPS mai asteapta investitori pentru BCR inca cinci saptamani

APAPS mai asteapta investitori pentru BCR inca cinci saptamani

DISTRIBUIȚI

Statul roman isi va incerca inca o data norocul cu Banca Comerciala Romana (BCR). Dupa ce la prima strigare nu a gasit nici un cumparator acceptabil cu care sa inceapa negocierile de privatizare, Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) a stabilit un nou termen pana la care mai pot fi depuse scrisori de intentie: 29 noiembrie 2002. In cazul in care vor depune scrisori in urmatoarele cinci saptamani, investitorii preselectati pentru privatizarea BCR vor fi anuntati la 16 decembrie 2002, ofertele ferme de cumparare a pachetului majoritar urmand sa fie depuse pana cel tarziu la 30 mai 2003.

Chiar daca succesul demersului ramane si acum sub semnul intrebarii, reluarea procesului este necesara pentru a convinge Fondul Monetar International ca statul este hotarat sa privatizeze banca. Dupa ce a devenit clar ca termenul convenit initial in acordul stand-by pentru incheierea vanzarii – luna martie a anului 2003 – nu mai poate fi respectat, Guvernul a obtinut acordul FMI pentru amanarea acestuia. Ministrul autoritatii pentru privatizare, Ovidiu Musetescu, a declarat, saptamana trecuta, ca noul termen pentru finalizarea procesului de privatizare este 31 iulie 2003. O noua amanare nu este insa exclusa, ba chiar are foarte mari sanse de a fi acceptata, in conditiile in care investitorii financiari internationali puternici nu sunt foarte interesati in perioada actuala sa achizitioneze banci in Europa Centrala si de Est.

Criterii de precalificare

Investitorii interesati sa participe la privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) trebuie sa aiba o categorie de rating ridicata si sa fie o institutie financiara si bancara internationala reputata, recunoscuta ca atare de catre Banca Nationala a Romaniei, conform anuntului de scoatere la privatizare a pachetului de actiuni detinut de stat la BCR.

O data cu scrisoarea de intentie, institutia financiara va prezenta o serie de documente, printre care ultimul raport anual auditat, o descriere a activitatii desfasurate pana in prezent si o prezentare a motivatiei de a investi in BCR, precum si elemente de identificare a eventualului consortiu, inclusiv a structurii acestuia, conform standardelor si practicii internationale.

Investitorul se va angaja, de asemenea, sa devina un actionar activ in cadrul bancii si sa promoveze dezvoltarea BCR pe pietele serviciilor bancare si financiare.

Musetescu, care este si presedintele comisiei pentru privatizarea BCR, a mentionat insa ca nu exclude o noua amanare a procesului de vanzare a bancii, in cazul in care nu se vor prezenta investitori capabili sa preia banca. -BCR va fi vanduta cand va exista cumparatorul potrivit. Privatizarea se deruleaza cu consultarea permanenta a Bancii Nationale a Romaniei, care are un interes semnificativ si anumite atributii, mai ales ca este vorba de vanzarea celei mai mari banci din tara-, a spus Musetescu.

Compania franceza Eulia si consortiul format din Bank Austria Creditanstalt si OTP Ungaria au depus, pana la data de 6 septembrie, scrisori de intentie pentru privatizarea BCR, insa autoritatile romane au hotarat, in urma discutiilor cu reprezentanti ai Bancii Mondiale si ai Fondului Monetar International, sa relanseze procesul de privatizare a bancii.

Potrivit unei informari a BNR, OTP Ungaria nu se poate clasifica in randul bancilor cu reputatie internationala, asa cum cere Legea 83/1997 privind privatizarea bancilor, intrucat nu se plaseaza nici in primele 600 de banci din lume ca forta financiara. In acest caz, OTP Bank nu poate cumpara un pachet mai mare de 20% din actiunile BCR. Consortiul format din Bank Austria Creditanstalt si OTP a anuntat, la solicitarea comisiei de privatizare, ca intentioneaza ca fiecare dintre cele doua institutii sa achizitioneze jumatate din capitalul BCR. De asemenea, societatea Eulia nu a putut participa la privatizare intrucat are capital majoritar de stat.

Consultantul APAPS in procesul de privatizare este Daiwa Securities SMBC Europe Limited. Strategia de privatizare prevede, intr-o prima etapa, vanzarea catre un investitor strategic a cel putin 51,8% din capitalul social al BCR. Preluarea a cel mult 10% din capitalul social de catre BERD si IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, reprezinta cea de-a doua etapa a privatizarii, dupa care 8% din actiunile BCR vor fi achizitionate de catre angajatii bancii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.