Acasă În Lume Victoria coalitiei prezidentiale

Victoria coalitiei prezidentiale

DISTRIBUIȚI

Referendumul din Irlanda a facut ca pe plan mediatic alegerile anticipate din Muntenegru sa se bucure de mai putina atentie, desi mica republica din fostul spatiu iugoslav reprezinta un factor important al stabilitatii in Balcani. Rezultatele scrutinului sunt favorabile coalitiei presedintelui Milo Djukanovici, -Lista democratica pentru un Muntenegru european-, care a obtinut, potrivit rezultatelor neoficiale, circa 47% din sufragii si va detine in noul parlament 39 din cele 75 de locuri. Coalitia -Impreuna pentru schimbare-, in frunte cu Partidul Socialist Popular, fost aliat al ex-presedintelui iugoslav Slobodan Milosevici, conteaza pe 30 de mandate (circa 37% din voturi). Restul mandatelor au revenit -Aliantei pentru Muntenegru- si unei coalitii formate din mici partide ale etnicilor albanezi. In prima sa declaratie pentru presa dupa scrutin, Djukanovici a apreciat ca prin aceste rezultate -Muntenegru a obtinut o victorie pe calea spre Europa- si tara va dispune de un -guvern stabil care se va consacra timp de patru ani solutionarii gravelor probleme economice si sociale-.

Evolutiile din Muntenegru, care formeaza din 1992, impreuna cu Serbia, Federatia Iugoslava, au fost urmarite cu o atentie deosebita in capitalele europene, preocupate de ascensiunea fortelor care se pronunta pentru ruperea federatiei, ceea ce ar fi insemnat aparitia unui nou factor de instabilitate in Balcani. In urma presiunilor exercitate de Uniunea Europeana, presedintele Milo Djukanovici a renuntat la planurile privind organizarea imediata a unui referendum in problema independentei si a semnat in martie, la Belgrad, acordul privind crearea statului Serbia-Muntenegru, care va succeda actualei federatii. Victoria coalitiei prezidentiale semnifica deci continuarea demersurilor pentru crearea noii entitati si respectarea in general a acordului de la Belgrad, potrivit caruia Muntenegru nu va alege in urmatorii trei ani calea independentei. Conform unor estimari, adeptii independentei reprezinta circa 50% din electoratul muntenegrean.

Rezultatele alegerilor desfasurate duminica reprezinta, pe de alta parte, un important element de incurajare pentru sustinatorii presedintelui in perspectiva scrutinului prezidential din 22 decembrie, cand Djukanovici va candida pentru un al doilea mandat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.