Acasă Economic-Financiar Auditorii UE vor examina modul în care instituțiile UE au dat dovadă...

Auditorii UE vor examina modul în care instituțiile UE au dat dovadă de reziliență în timpul pandemiei

DISTRIBUIȚI

Pandemia de COVID-19 a avut efecte de amploare asupra funcționării instituțiilor UE. Curtea de Conturi Europeană desfășoară un audit pentru a determina cât de reziliente au fost instituțiile UE în răspunsul lor la criza provocată de pandemie și pentru a afla ce învățăminte au fost desprinse.

„Pandemia de COVID-19 a impus organizațiilor din întreaga lume să își adapteze metodele de lucru pentru a rămâne operaționale”, a declarat domnul Marek Opiola, membrul Curții de Conturi Europene responsabil de acest audit. „Instituțiile UE nu au făcut excepție, ele fiind forțate să reacționeze și să se adapteze la noile circumstanțe. Răspunsul lor și învățămintele desprinse reprezintă obiectivul central al auditului nostru.”

Curtea va audita reziliența principalelor instituții ale UE (Parlamentul, Consiliul, Comisia și Curtea de Justiție) în fața pandemiei de COVID-19. Auditul va acoperi răspunsul dat de acestea la Bruxelles, la Luxemburg și la Strasbourg, precum și în diferitele țări în care Centrul Comun de Cercetare al Comisiei este prezent.

În mod special, auditorii vor examina dacă instituțiile UE aveau planuri de pregătire și de asigurare a continuității activității exhaustive și actualizate în mod regulat și dacă planurile respective urmau standarde recunoscute. De asemenea, auditorii vor verifica modul în care s-a derulat răspunsul instituțiilor pe parcursul crizei și modul în care acestea au fost în măsură să se achite de mandatele lor respective, în condițiile în care au trebuit să facă față totodată noilor provocări declanșate de criză. În fine, auditul va analiza lecțiile pe care instituțiile le desprind în vederea pregătirii pentru mediul post-pandemie.

Acest audit face parte dintr-o serie de audituri efectuate de Curtea de Conturi Europeană pentru a evalua impactul crizei provocate de pandemia de COVID-19 în UE. Celelalte activități vizează răspunsul UE în materie de politici, în timp ce acest audit se va concentra asupra instituțiilor UE înseși în calitate de facilitatori ai acestui răspuns.

Curtea a publicat recent două analize ale răspunsului UE la criza provocată de pandemia de COVID-19, una privind sănătatea și cealaltă privind aspectele economice, precum și un raport special privind drepturile pasagerilor din transportul aerian în timpul pandemiei. În programul său de activitate pentru 2021, Curtea a anunțat că unul din patru audituri noi din acest an va fi legat de COVID-19 și de pachetul de redresare.

Informații de fond

Instituțiile UE funcționează fiecare, în principal, în mod independent. Ele sunt, în general, autonome în gestionarea forței de muncă, dar într-un cadru de reglementare comun. Aspecte precum planurile de continuitate a activității, evaluările riscurilor, securitatea informatică, condițiile de muncă și administrarea clădirilor sunt reglementate de normele interne ale fiecărei instituții în parte.

Se preconizează că acest audit va fi finalizat la jumătatea anului 2022. Analizele preliminare de audit se bazează pe activități pregătitoare întreprinse înainte de începerea unui audit și nu trebuie considerate a fi observații, concluzii sau recomandări de audit. Textul integral al analizei preliminare este disponibil în limba engleză pe site-ul web al Curții, la adresa eca.europa.eu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.