Acasă Economic-Financiar Autorizatiile nebagate in seama o luna vor fi aprobate automat

Autorizatiile nebagate in seama o luna vor fi aprobate automat

DISTRIBUIȚI

Pentru ca prevederile legislative de pana acum, care se refereau la obligatia autoritatilor publice de a raspunde la cererile cetatenilor intr-un termen de 30 de zile, nu erau respectate, executivul a fortat mana birocratilor la sfarsitul saptamanii trecute si, printr-o ordonanta de urgenta, a introdus aprobarile tacite ale -hartiilor- care nu au primit raspuns in termenul prevazut de lege. Astfel, daca administratiile publice nu vor solutiona intr-o luna cererile pentru autorizatii, acestea vor fi considerate din oficiu ca si aprobate.

Procedura aprobarii tacite se va aplica cererilor de autorizare (de emitere, respectiv de reinnoire a autorizatiilor, precum si procedurilor de reautorizare) depuse dupa intrarea sa in vigoare. Potrivit ordonantei de ugenta, toate autoritatile administratiei publice care au competenta de a emite autorizatii vor avea astfel obligatia ca, in termen de 60 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, sa afiseze la sediu sau pe pagina proprie de Internet pentru fiecare tip de autorizatie informatii despre formularul cererii care trebuie completata, lista cu toate documentele necesare pentru eliberarea autorizatiei si modul in care acestea trebuie prezentate autoritatilor.

Actul normativ aprobat in sedinta executivului mai arata ca autorizatia se va considera acordata sau reinnoita daca autoritatea administratiei publice nu raspunde solicitantului in termenul prevazut de lege numai ca, in acest caz, se va tine permanent cont daca pentru documentele prezentate nu este prevazut prin alte legi un alt termen pentru solutionarea cererilor.

Totodata, in cazul in care documentatia nu indeplineste criteriile legale, autoritatea va notifica solicitantul, cu cel putin 10 zile inainte de expirarea termenului si va indica in scris modul de remediere a deficientelor constatate. Daca termenul de o luna pentru emiterea autorizatiei expira, iar autoritatea publica nu raspunde solicitantului, acesta va putea aduce la cunostinta administratiei publice existenta aprobarii tacite cu privire la solicitarile pe care le-a facut pentru eliberarea documentului oficial de confirmare a acesteia. Pe de alta parte, cetatenii mai au si varianta justitiei.

Cererea de chemare in judecata a autoritatii administratiei publice, avand ca obiect constatarea aprobarii tacite, se va introduce la instanta judecatoreasca de contencios administrativ competenta. Instanta va solutiona cererea in termen de cel mult 30 zile de la primirea acesteia, iar cererea va fi scutita de taxa de timbru.

In cazul in care se constata indeplinirea conditiilor prevazute de ordonanta, instanta va pronunta o hotarare prin care obliga autoritatea publica sa emita autorizatia solicitata, in cel mult cinci zile de la comunicarea solicitarii. Daca, in urma admiterii actiunii in justitie, acest termen nu este respectat nici de aceasta data, instanta, la cererea reclamantului, poate obliga conducatorul administratiei publice la plata unei amenzi judiciare de 20% din salariul minim net pe economie pentru fiecare zi de intarziere, precum si la plata unor despagubiri pentru daunele cauzate prin intarziere. Aceasta cerere se va judeca de urgenta si va fi la randu-i scutita de taxa de timbru. Actul normativ aprobat in ultima sedinta de guvern va intra in vigoare la 30 zile de la publicarea sa in -Monitorul Oficial-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.