Home Economic-Financiar Banca Mondială recomandă României să înregistreze firmele în scopuri de TVA simultan...

Banca Mondială recomandă României să înregistreze firmele în scopuri de TVA simultan cu înregistrarea de la ONRC

DISTRIBUIŢI

Raportul Băncii Mondiale analizează mediul de afaceri și cadrul legislativ, facând o analiză comparativă a 22 de orașe din trei state membre UE: România, Bulgaria și Ungaria. In România, studiul analizează 9 orașe: Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Ploiești, și Timișoara.

Printre concluziile studiului se enumeră:

·         Este mai ușor pentru întreprinzătorii români să demareze o afacere în București, Oradea, Ploiești și Timișoara—unde înregistrarea TVA durează o săptămână, față de două săptămâni în Constanța și aproape trei săptămâni în Craiova.

·         În Timișoara—unde judecătorii utilizează sistemul electronic de management al dosarelor—soluționarea litigiilor comerciale și punerea în executare a sentințelor durează cu opt luni mai puțin decât în Brașov.

·         Oradea poate oferi un exemplu pozitiv în emiterea autorizațiilor de construire, care durează 12 zile, comparativ cu 30 până la 45 de zile în alte orașe.

Raportul vine și cu o serie de recomandări de bune practici, cum ar fi:

·         Pentru a ușura procesul de înregistrare a societăților comerciale, România ar putea să urmeze exemplul Ungariei și să consolideze înregistrarea TVA cu înregistrarea fiscală a companiilor la Registrul Comerțului.

·         România ar putea introduce stimulente pentru a încuraja utilizarea platformei online pentru înregistrarea firmelor, de exemplu prin oferirea înregistrării online la tarife substanțial mai mici decât înregistrărilepe suport de hârtie—așa cum s-a procedat în Bulgaria, unde aproape trei sferturi din companii se înregistrează acum electronic.

Doing Business în Uniunea Europeană 2017: Bulgaria, România și Ungaria—primul raport din seria Doing Business la nivel Subnațional în aceste state—evaluează cadrul de reglementare aplicabil mediului de afaceri și impactul pe care acesta îl are asupra întreprinzătorilor locali în 6 orașe din Bulgaria (Burgas, Pleven, Plovdiv, Ruse, Sofia și Varna), 9 orașe din România (Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Ploiești și Timișoara) și 7 orașe din Ungaria (Budapest, Debrecen, Gyor, Miskolc, Pecs, Szeged, and Szekesfehervar). În cadrul raportului, sunt măsurate reglementări aplicabile unei întreprinderi mici sau mijlocii în cinci etape diferite din ciclul de viață al acesteia: constituirea societății, obținerea autorizațiilor de construire, conectarea la rețeaua de electricitate, înregistrarea transferului dreptului de proprietate și soluționarea litigiilor comerciale.

Constatări principale

    Reglementările aplicabile mediului de afaceri și punerea în aplicare a acestora variază semnificativ atat intre Bulgaria, Romania si Ungaria, cat si in interiorul fiecarei tari in parte—cele mai mari diferențe fiind înregistrate în Bulgaria și România.
    Nici unul dintre orașele analizate nu excelează în toate cele cinci domenii măsurate; dintre cele 22 de orașe măsurate, fiecare se plasează în prima jumătate a clasamentului la cel puțin un indicator și în a doua jumătate a clasamentului la cel puțin un altul.
    În fiecare țară sunt orașe cu rezultate mai bune decât media Uniunii Europene în cel puțin un domeniu: Varna și Pleven în Bulgaria în constituirea unei societăți comerciale, Pecs și Szeged în Ungaria în obținerea autorizațiilor de construire, toate orașele din Ungaria precum și Oradea în România în înregistrarea transferului dreptului de proprietate, și majoritatea orașelor în soluționarea litigiilor comerciale. Cu toate acestea, nici un oraș nu se apropie de media UE în ceea ce privește conectarea la rețeaua de electricitate.
    Atât Budapesta cât și Sofia au rezultate mai slabe decât majoritatea orașelor mai mici din țările lor. Pe de altă parte, Bucureștiul se poziționează în prima jumătate a clasamentului printre orașele românești în majoritatea domeniilor măsurate, demonstrând potențialul de a face față în mod eficient cererii ridicate de solicitări de servicii din partea sectorului privat.
    Factorii de decizie care doresc să adopte reforme pot aduce îmbunătățiri tangibile proceselor respective prin reproducerea bunelor practici identificate în alte orașe din țara lor. Orașele din Bulgaria pot ușura procesul de constituire a unei societăți comerciale prin adoptarea bunelor practici înregistrate în Varna. La rândul lor, orașele din România se pot inspira din exemplul dat de Timișoara în domeniul soluționării litigiilor comerciale. Orașele din Ungaria pot îmbunătăți procesul de conectare la rețeaua de electricitate prin încurajarea bunelor practici din Szeged și Szekesfehervar.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.