Home Economic-Financiar Bancile vor plati cu bani grei procesul de denominare a leului

Bancile vor plati cu bani grei procesul de denominare a leului

DISTRIBUIŢI

Bancile comerciale vor depune un efort material si organizatoric deosebit in vederea trecerii la leul greu, determinat de modificarile ce trebuie introduse in toate sistemele de operare, afirma directorii principalelor banci din Romania, ale caror opinii au fost consemnate in lucrarea -Denominarea leului – punctul de vedere al sistemului bancar-. Se estimeaza, astfel, costuri de 120 euro pentru fiecare automat bancar deja instalat, pentru ca denominarea presupune in primul rand schimbarea softurilor informatice, inclusiv pentru aparatele de numarat bani, cele pentru depistat bancnote false si pentru bancomate. De asemenea, punerea in circulatie a bancnotelor noi si retragerea celor vechi, achizitionarea de noi automate bancare, schimbarea tuturor formularelor, redefinirea campurilor numerice pentru a include zecimale – acestia sunt factorii ce ii streseaza cel mai mult pe bancheri. Nu in ultimul rand, trebuie modificate toate contractele de imprumut, atat cele incheiate cu clientii persoane juridice, cat si in cazul persoanelor fizice.


Opiniile directorilor principalelor banci comerciale din Romania, consemnate in lucrarea -Denominarea leului – punctul de vedere al sistemului bancar-, converg catre o estimare a costurilor la 120 euro pentru fiecare automat bancar deja instalat. Pentru derularea in bune conditii a operatiunilor cu noile bancnote si monede, -bancile comerciale vor depune un efort material si organizatoric deosebit-, preconizeaza bancherii romani.


Costurile suplimentare si modificarile functionale impuse de procesul denominarii vor fi, in opinia reprezentantilor bancilor comerciale, determinate de: – Modificarea softurilor informatice, inclusiv pentru aparatele de numarat bani, cele pentru depistat bancnote false si pentru bancomate; – Punerea in circulatie a bancnotelor noi si retragerea celor vechi; – Cresterea cu peste 50% a timpului pe care un client il va petrece la casieria bancii, estimata astfel avandu-se in vedere faptul ca in perioada 1 iulie – 31 decembrie 2006 vor fi utilizati bani din ambele emisiuni monetare; – Necesitatea achizitionarii de noi automate bancare, in special din categoria celor capabile sa efectueze patru schimburi intre cele doua monede sau incasari si plati; – Schimbarea tuturor formularelor si documentelor de lucru; – Necesitatea reflectarii adecvate in registrele specifice, ca si in situatiile contabile, a operatiunilor cu numerar; – Dezvoltarea aplicatiilor informatice astfel incat sa fie redefinite campurile numerice pentru a include zecimale si pentru asigurarea conversiei sumelor mici; – Retratarea indicatorilor pe baza carora, in analizele interne, se stabileste bonitatea clientilor. Nu in ultimul rand, vor trebui modificate toate contractele de imprumut, atat cele incheiate cu clientii-persoane juridice, cat si in cazul persoanelor fizice. Este de la sine inteles ca, pentru bancile care au cateva milioane de clienti, acest efort va fi considerabil…

Ce vor bancile

Pentru a atenua pe cat posibil socul taierii celor patru zerouri din coada leului, bancherii chestionati in cadrul sondajului solicita aplicarea unor masuri adiacente. Intre acestea se numara scurtarea perioadei de circulatie duala a leilor vechi si noi, eliberarea de moneda noua exclusiv, respectiv eliberarea unei cantitati suficiente de bancnote si monede noi, inca de la inceputul procesului, pentru reducerea la maximum a perioadei de tranzitie. Iar pentru accelerarea operatiunilor pregatitoare, bancherii solicita punerea cat mai curand la dispozitia bancilor a noilor insemne monetare, ca si emiterea – fara modificari ulterioare – a procedurilor de implementare a Legii nr. 384/2004 (reguli de rotunjire sau raportare financiara).

Din cauza maruntisului, -viata va deveni mai scumpa-

-Vom cumpara mult mai multe lucruri folosind bani in loc de lei; painea, leusteanul, limonada, tigarile, covrigii, merdenelele, lumanarile – toate vor cere banuti din metal, eventual langa o bancnota de un leu-, comenteaza unul dintre bancherii chestionati. El spune ca, alaturi de restul de casa (pe care putini clienti vor mai fi dispusi sa-l lase comerciantilor), se adauga banii -de cheltuiala- dati copiilor, micul ciubuc, banutul dat cersetorilor ori celor care ne spala parbrizul – care vor deveni cheltuieli marunte, dar mai costisitoare decat astazi. -Iar viata va deveni probabil mai scumpa-, conchide bancherul.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.