Acasă Economic-Financiar Băsescu: Dacă tot împrumutăm pentru salarii și pensii, dăm faliment toți

Băsescu: Dacă tot împrumutăm pentru salarii și pensii, dăm faliment toți

DISTRIBUIȚI

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Mangalia, că susține strategia fiscală adoptată de Guvern, precizând că, dacă România rămâne pe poziția unei țări care plătește salariile bugetarilor și pensiile din împrumuturi, atunci "dăm faliment toți".
"Trebuie să știm un lucru limpede: România împrumută bani pentru plata salariilor bugetarilor și a pensiilor. Pentru pensii în acest an împrumutăm 3,5 miliarde de euro, iar pentru salariile bugetarilor diferența până la 4,8 miliarde. Nu putem rămâne pe poziția unei țări de a plăti bugetarii și pensiile din împrumuturi, pentru că dăm faliment toți", a declarat Traian Băsescu.
Șeful statului a arătat că România împrumută bani pentru plata salariilor și a pensiilor "sacrificând generația care se naște acum".
"Eu susțin strategia fiscală a Guvernului pentru că îmi dau seama că nu avem altă soluție", a mai spus președintele.
Traian Băsescu a declarat că România se va împrumuta și anul viitor pentru plata pensiilor și salariilor, dar este important ca suma împrumutată să fie mai mică decât cea împrumutată în acest an.
"România are un nivel de datorie redus. Vom împrumuta și anul viitor să plătim pensiile, dar vom împrumuta mai putin decât anul acesta", a afirmat Traian Băsescu.
Întrebat dacă se teme de o iminență a crizei, Băsescu a răspuns: "Sigur că îngrijorat sunt, dar, zic eu, că suntem mult mai pregătiți acum să facem față unei eventuale a doua criză, în condițiile în care nu am ieșit din prima. Deci, suntem mult mai pregătiți acum decât am fost în 2009-2010".
Băsescu a avut un schimb de replici cu reporterul unei televiziuni, care i-a spus șefului statului că în noua strategie fiscală vor îngheța pensiile.
Traian Băsescu i-a răspuns: "Ați citit strategia? În ce zonă ați citit că îngheață pensiile, la ce capitol? Puteți să nu mințiți? Vă spun eu, nu scrie nicăieri de înghețarea pensiilor".
Băsescu a explicat că doar persoanele din grupa I și grupa II de muncă, pensionate după anul 2001, nu vor beneficia de mărirea pe care au avut-o ceilalți pensionari la începutul acestui an.

“Sunt prea mulți bugetari”

Traian Băsescu a a mai declarat că la ora actuală sunt prea mulți bugetari, aproximativ 1,2 milioane, și că numărul acestora trebuie redus pentru a diminua cheltuielile pentru funcționarea statului.
"Bugetarilor pot să le transmit un singur lucru: că sunt prea mulți, avem 1,2 milioane de bugetari, și trebuie redus numărul bugetarilor! Trebuie să reducem cheltuielile de funcționare a statului dacă vrem să fim un stat viabil care să nu înghită resursele pe care le produce economia românească", a declarat președintele.
Traian Băsescu a mai spus că fondul de pensii și funcționarea statului sunt cei doi mari consumatori, alături de ajutoarele sociale, care "înghit și ele 14 milioane de lei".
"Deci am făcut timp de 20 de ani politica de a consuma orice resursă produce statul. Nu se poate continua așa, iar criza datoriilor ne arată că niciun stat nu mai poate trăi pe datorie, ci din ce produce", a mai spus șeful statului.

Boc: Niciun leu acordat în prezent nu va fi tăiat

Premierul Emil Boc a declarat că strategia fiscală a fost convenită cu UE și FMI și "niciun leu" nu va fi tăiat din ce este achitat în prezent, urmând însă ca prin legea bugetului pe 2012 și în funcție de evoluțiile piețelor internaționale, să fie stabilit ce drepturi vor fi acordate anul viitor.
"În ceea ce privește Strategia bugetară, acesta este în concordanță cu angajamentele României în raport cu Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional și nu taie niciun leu din ce primesc azi bugetarii și pensionarii. Drepturile concrete pentru 2012 vor fi stabilite prin legea bugetului și legea salarizării", a spus Boc, aflat în China.
Premierul a arătat astfel că Guvernul va stabili concret în perioada următoare, în funcție de evoluția economiei internaționale și de nivelul creșterii economice interne, politica salarială pentru anul viitor, dar "ținând cont de această strategie".
"Nu se taie niciun leu din drepturile care se plătesc astăzi și se așteaptă prognoza concretă pentru 2012 legată de evoluțiile economice internaționale și încasările la buget", a conchis Boc.
Ministerul Finanțelor a publicat joi după-amiaza Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2012-2014. Strategia prevede că Guvernul va sista până în anul 2014 acordarea tichetelor de masă, cadou și de vacanță pentru angajații din instituțiile publice, va bloca acordarea de premii pentru bugetari și va continua sistemul de compensare doar cu ore libere a muncii prestate în afara timpului normal de lucru.
Guvernul va amâna cu doi ani, până în 2014, și termenul impus prin lege de la care trebuie să asigure finanțarea sistemului educațional cu minimum 6% din PIB, justificând că alocarea fondurilor la acest nivel impune un efort bugetar total suplimentar de peste 46 miliarde lei în anii 2012 și 2013.
Totodată, va fi blocată până în anul 2014 și majorarea unor pensii, programată prin Legea pensiilor să fie aplicată anul viitor, motivând că lipsa unui "cadru sustenabil" de aplicare a legii va crește deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat și poate avea consecințe grave în plata drepturilor sociale
Noua lege a pensiilor, adoptată de Guvern și intrată în vigoare la 1 ianuarie 2011, prevede că pensionarii care au lucrat în condiții deosebite de muncă după 1 aprilie 2001 vor beneficia de o majorare a punctajelor lunare cu 25%, iar persoanelor ieșite la pensie în acest an le va fi aplicat la rândul lor un indice de corecție calculat ca raport între 43,3% din câștigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent și valoarea unui punct de pensie în vigoare la acea dată.
Ambele majorări de pensii erau programate să fie aplicate la 1 ianuarie 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.