Acasă Economic-Financiar BCR va derula credite pentru IMM subventionate din fondul de somaj

BCR va derula credite pentru IMM subventionate din fondul de somaj

DISTRIBUIȚI

Banca Comerciala Romana a fost desemnata, vineri, de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) sa deruleze, din Fondul de somaj, creditele pentru intreprinderile mici si mijlocii sau pentru unitatile cooperatiste care creeaza noi locuri de munca, din care cel putin jumatate pentru someri, a declarat secretarul de stat in Ministerul Muncii, Ioan Cindrea.

Cindrea, care este si presedintele ANOFM, a motivat decizia de a alege BCR prin faptul ca aceasta institutie bancara a oferit conditiile cele mai apropiate de solicitarile Agentiei, printre care garantii cel mult la valoarea creditului acordat si girare inclusiv cu bunurile achizitionate prin credit, dar si terenuri si imobile din mediul rural.

Pentru derularea creditelor pentru intreprinderile mici si mijlocii depusesera documentatia Banca Comerciala Romana, Banca Romana de Dezvoltare si Banc Post.

ANOFM va derula o linie de creditare in valoare de 975 miliarde de lei, creditele pentru utilaje si echipamente urmand sa se acorde anul acesta in sistem leasing, ceea ce inseamna ca beneficiarul creditului poate prezenta bancii, pe langa alte garantii, obiectul ce urmeaza a fi achizitionat.

-Aceste credite vor avea cea mai ieftina dobanda de pe piata, respectiv 17,5%. In urma acordarii creditelor, estimam ca vor fi create aproximativ 19.500 de noi locuri de munca, din care peste jumatate vor fi pentru someri-, a spus presedintele ANOFM.

Beneficiari ai creditelor pot fi agentii economici care isi desfasoara activitatea principala in sfera productiei, turismului sau serviciilor, precum si somerii care doresc sa infiinteze mici intreprinderi. In cazul intreprinderilor mici si mijlocii sau a cooperatiilor care obtin venituri si din comert, acestea nu trebuie sa depaseasca 49% din totalul veniturilor.

Agentii economici beneficiaza de credite pentru trei categorii principale de cheltuieli, si anume dotarea cu utilaje si echipamente, finantarea stocurilor de materii prime si constructii necesare obiectului legal de activitate.

Creditele pentru cheltuieli de capital pot acoperi pana la 75% din valoarea proiectelor prezentate, aceasta limita putand urca pana la 90% in cazul somerilor care infiinteaza mici intreprinderi. Perioada de acordare a creditelor pentru cheltuieli de capital este de maximum trei ani, iar pentru materii prime si materiale – de un an de zile, in conditii avantajose, respectiv 50% din taxa de scont a Bancii Nationale a Romaniei.

Creditele urmeaza a fi acordate in functie de numarul de locuri de munca pe care agentul economic intentioneaza sa le creeze, din care jumatate vor trebui sa fie ocupate de someri. Suma care se acorda pentru un loc de munca nou creat este de 50 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.