Acasă Economic-Financiar BERD asteapta propunerea guvernului pentru privatizarea BCR

BERD asteapta propunerea guvernului pentru privatizarea BCR

DISTRIBUIȚI

Consiliul Director al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va lua o decizie privind modalitatea de participare la privatizarea Bancii Comerciale Romane numai dupa ce guvernul va prezenta o propunere ferma privind acest proces, a declarat Kurt Geiger, director in cadrul BERD. -Discutiile privind participarea BERD la privatizarea celei mai mari banci din Romania abia au inceput si vor continua in perioada urmatoare. Am vazut ca executivul doreste sa continue privatizarea, insa BERD va adopta o decizie atunci cand va exista o propunere pusa la punct-, a explicat Geiger.

Institutia europeana are in vedere achizitionarea unui pachet din actiunile BCR intr-o prima etapa a privatizarii, si nu in a doua, cum era stabilit initial in strategia aprobata anul trecut de executiv. Pachetul pe care il va achizitiona va permite BERD, potrivit lui Geiger, sa fie un actionar activ. -Am avut investitii in peste 80 de banci din regiune. Este important sa recunoastem, in acest context, ca trebuie un angajament foarte serios pentru schimbare. BCR este o institutie care ne intereseaza foarte mult pentru investitii, mai ales ca Romania are perspective bune-, a conchis Geiger.

Guvernul a anuntat, saptamana trecuta, ca procesul de privatizare a BCR va incepe prin vanzarea unui pachet de actiuni catre BERD si catre International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale. Strategia de privatizare a BCR prevede vanzarea a cel putin 51,8% din capitalul bancii catre un investitor strategic, a cel mult 10% catre investitorii institutionali BERD si/sau IFC, prin negociere directa, si a cel mult 8% catre asociatia formata din angajatii BCR, membrii Consiliului de Administratie sau fosti angajati.

Anul trecut, autoritatile romane au incercat, in doua randuri, sa atraga oferte pentru BCR, insa fara succes.

Initiativa futurista

Amanarea privatizarii celei mai mari banci din tara a declansat si propuneri de rezolvare a situatiei cel putin ciudate. Una dintre acestea a fost trimisa premierului Adrian Nastase de presedintele Asociatiei Nationale a Investitorilor din Romania (ANIR), Octav Buruiana. In numele a circa 4.000 de investitori persoane fizice din ANIR, acesta a cerut executivului sa ia in considerare schimbarea strategiei de privatizare prin transformarea depozitelor la BCR in actiuni. Banca ar urma sa fie preluata astfel de… deponenti. Octav Buruiana a identificat deja, potrivit propriilor declaratii, 515 depunatori (n.r. – din totalul de peste trei milioane) dispusi sa-si transforme depozitele in actiuni. Presedintele ANIR vrea sa ii convinga pe viitorii deponenti-actionari sa ii cedeze lui dreptul de vot in AGA, impreuna cu 5% din valoarea depunerilor transformate in actiuni. In opinia sa, faptul ca daca toate depozitele ar fi transformate in actiuni ar lasa banca fara resurse, adica in pragul incapacitatii de plata, nu este o problema, intrucat, dupa incheierea variantei sale de privatizare, fluxuri uriase de bani ar urma sa migreze dinspre alte banci catre BCR. Singurul inconvenient in care Octav Buruiana crede este -invidia- celor care nu doresc sa il vada milionar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.