Acasă Economic-Financiar BNR face scapata Banca Turco-Romana

BNR face scapata Banca Turco-Romana

DISTRIBUIȚI

Banca Nationala nu va solicita falimentul Bancii Turco-RomOne (BTR), ne-a declarat, ieri, Silviu Cerna, membru in Consiliul de Administratie al BNR. Potrivit afirmatiilor sale, BTR va fi lasata sa functioneze in continuare ca orice banca obisnuita din RomOnia. Decizia, care inseamna, in fapt, o pasuire cu cOteva saptamOni a bancii, a fost luata, joi seara, in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale, dupa analizarea unui plan de actiune prezentat de actionarii BTR pentru continuarea activitatii institutiei.

Desi a intrat din luna noiembrie a anului trecut intr-o serioasa criza de lichiditati, Banca Turco RomOna nu se mai afla, in momentul de fata, in nici un regim special. -BTR s-a aflat pentru o perioada in supravegherea speciala a Bancii Nationale, care a instituit si regimul de decontare speciala a platilor interbancare. Asupra platilor catre clientii nebancari nu au existat restrictii. Aceste regimuri speciale nu mai sunt valabile in prezent, deoarece perioada lor de derulare a expirat-, precizeaza Silviu Cerna.

Dupa incheierea perioadei de supreveghere speciala, care a fost prelungita la un moment dat de BNR, si a regimului de decontare speciala, Bancii Nationale ii ramOneau doua alternative: sa solicite falimentul Bancii Turco RomOne, in cazul in care nu se constata nici o imbunatatire a activitatii acesteia, sau sa-i permita sa continue activitatea, daca banca reusea sa se redreseze. In aceste conditii, oficialii bancii centrale au solicitat actionarilor BTR sa prezinte un plan de actiune in care sa arate ca activitatea institutiei poate reintra pe fagasul normal. In fapt, trebuiau prezentate surse concrete de finantare pentru a face fata platilor in perioada imediat urmatoare. -Actionarii BTR ne-au convins ca banca poate fi lasata sa functioneze in continuare. Au satisfacut cererile de eliberare a depozitelor constituite de persoanele fizice, chiar daca nu in totalitate si numai dupa programari anterioare si au demonstrat ca pot face rost de lichiditati. O dovada este faptul ca activele au fost reduse de la 340 milioane dolari la 34 – 35 milioane dolari-, afirma Silviu Cerna, menbru in Consiliul de Administratie al BNR.

Potrivit afirmatiilor sale, Banca Turco – RomOna va fi lasata sa functioneze, in viitor, ca orice banca obisnuita din RomOnia. Cu toate acestea, datoriile institutiei depasesc 40,6 milioane dolari, din care peste 11,5 milioane dolari pentru depozitele agentilor economici si aproximativ 12 milioane dolari pentru depozitele persoanelor fizice. BTR mai datoreaza 7 milioane dolari altor institutii bancare, celelalte datorii ridicOndu-se la aproximativ 10 milioane dolari. Banca inregistreaza capitaluri proprii negative de 6,7 milioane dolari si pasive de aproape 34 milioane dolari. VOnzarea unei parti din active nu a reusit sa rezolve in totalitate criza de lichiditati, platile catre deponenti fiind in continuare limitate si facOndu-se pe baza programarii cu mult timp inainte. Actionarii BTR si-au anuntat intentia de a vinde in continuare active sau participatii la diferite societati, primele pe lista fiind participatiile de la BTR Moldova si Bayindir Bank din Turcia, estimate la o valoare de circa 11 milioane dolari. Banca a renuntat recent chiar si la propria societate de asigurari, intregul portofoliu al companiei BTR Asigurari Reasigurari fiind preluat de Omniasig SA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.