Home Economic-Financiar BNR va modifica structura cosului valutar

BNR va modifica structura cosului valutar

DISTRIBUIŢI

Cum sa scoti… bancnota de un milion

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va emite, in prima parte a anului viitor, bancnota in valoare de un milion de lei, a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Bancnota este necesara pentru optimizarea structurii de cupiuri existente pe piata, in contextul in care cea mai mare bancnota are o valoare echivalenta cu 17 euro, ceea ce determina costuri mari de gestionare si dificultati pentru transportul sumelor ridicate, mai ales in cazul bancilor comerciale.

Guvernatorul BNR a mai anuntat si ca ponderile din cosul valutar se vor modifica, cel mai probabil de la 1 ianuarie 2004, la 75% pentru euro si 25% pentru dolar-. Dolarul are in prezent o pondere de 40% din cos, iar euro – 60%. Cosul valutar reflecta atat structura serviciului datoriei externe si a rezervelor valutare ale BNR, cat si ponderea celor doua valute in comertul exterior al Romaniei. BNR a modificat, la inceputul acestui an, de la dolar la euro moneda de referinta la care se raporteaza cursul oficial al leului si care face obiectul tranzactiilor pe piata valutara.

De asemenea, Isarescu a afirmat ca s-ar putea amana data liberalizarii contului de capital in privinta depozitelor in lei ale nerezidentilor, stabilita la 1 ianuarie 2004, -pentru a preveni fluxurile speculative de capital-. Sunt in vedere trei variante privind liberalizarea depozitelor in lei pentru nerezidenti. El a adaugat ca, in cazul unei bune corelari a programului economic cu politicile economice, agreeaza ideea liberalizarii depozitelor cu termen de scadenta de peste un an.

Potrivit calendarului negociat cu Comisia Europeana, Romania va liberaliza, incepand din 2004, dreptul nerezidentilor de a investi in actiuni si obligatiuni in Romania si intrarile de bani de la nerezidenti in conturile de depozit bancar in lei. Pana la aderare, Romania s-a angajat sa liberalizeze intrarile pe piata monetara si iesirile de bani ale rezidentilor in conturi bancare din strainatate.

-BNR va modifica ponderile din cosul valutar, cel mai probabil de la 1 ianuarie 2004, la 75% pentru euro si 25% pentru dolar-, a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. Dolarul are in prezent o pondere de 40% din cos, iar euro – 60%. Cosul valutar reflecta atat structura serviciului datoriei externe si a rezervelor valutare ale BNR, cat si ponderea celor doua valute in comertul exterior al Romaniei. BNR a modificat, la inceputul acestui an, de la dolar la euro moneda de referinta la care se raporteaza cursul oficial al leului si care face obiectul tranzactiilor pe piata valutara. La sfarsitul lunii octombrie, banca centrala a cumparat in mod repetat euro de pe piata valutara, ceea ce a determinat deprecierea accentuata a leului. BNR a schimbat strategia in prima parte a lui noiembrie si a vandut euro pe piata, fortata si de evolutia foarte buna a monedei europene pe pietele internationale.

Liberalizarea contului de capital s-ar putea amana

Guvernatorul BNR a declarat ca s-ar putea amana data liberalizarii contului de capital in privinta depozitelor in lei ale nerezidentilor, stabilita la 1 ianuarie 2004, -pentru a preveni fluxurile speculative de capital-. Sunt in vedere trei variante privind liberalizarea depozitelor in lei pentru nerezidenti: -Consiliul de Administratie va analiza daca amanam liberalizarea, introducem un termen de lichidare a depozitului de cel putin un an sau cerem o taxa destul de semnificativa daca banii sunt scosi din tara-, a spus Isarescu. El a adaugat ca, in cazul unei bune corelari a programului economic cu politicile economice, agreeaza ideea liberalizarii depozitelor cu termen de scadenta de peste un an.

Potrivit calendarului negociat cu Comisia Europeana, Romania va liberaliza, incepand din 2004, dreptul nerezidentilor de a investi in actiuni si obligatiuni in Romania si intrarile de bani de la nerezidenti in conturile de depozit bancar in lei. Pana la aderare, Romania s-a angajat sa liberalizeze intrarile pe piata monetara si iesirile de bani ale rezidentilor in conturi bancare din strainatate. Ultimul segment al contului de capital va fi liberalizat dupa aderare si se refera la dreptul nerezidentilor de a cumpara terenuri in Romania.

La inceputul anului viitor, vom avea bancnota de un milion de lei

Banca Nationala a Romaniei va emite, in prima parte a anului viitor, bancnota in valoare de un milion de lei, a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Bancnota de un milion de lei este necesara pentru optimizarea structurii de cupiuri existente pe piata, in contextul in care cea mai mare bancnota are o valoare echivalenta cu 17 euro, ceea ce determina costuri mari de gestionare si dificultati pentru transportul sumelor ridicate, mai ales in cazul bancilor comerciale.

Banca Nationala a anuntat inca de anul trecut necesitatea unei bancnote cu valoare de un milion de lei, insa a amanat lansarea noului cupiu, care poate trezi reactii emotionale si poate aduce o anumita presiune inflationista. La acea data, banca centrala si guvernul analizau insa si oportunitatea unei masuri de denominare a monedei nationale, adica taierea unor zerouri din coada leului, dar executivul a decis sa amane luarea unei decizii in privinta denominarii pana la viitoarea legislatura, impingand BNR spre tiparirea bancnotei de un milion de lei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.