Acasă Economic-Financiar Canadienii si italienii incep furnizarea echipamentelor pentru reactorul doi

Canadienii si italienii incep furnizarea echipamentelor pentru reactorul doi

DISTRIBUIȚI

-Contractul comercial pentru finalizarea constructiei celui de-al doilea rector nuclear de la Cernavoda a devenit operabil pe 24 martie, o data cu efectuarea primei plati din creditele externe angajate. Avansul catre furnizorii AECL Canada si Ansaldo Italia va fi utilizat pentru achizitionarea de echipamente-, a declarat dl. Ioan Rotaru, directorul general al societatii Nuclearelectrica. Domnia sa a precizat ca in acest an vor fi asigurate lucrari pentru Unitatea 2 in valoare de aproape 150 milioane de dolari, din care o componenta semnificativa va fi cea a echipamentelor. In perioada mai-iunie incep livrarile de materiale si componente din Canada, in asa fel incat pana la sfarsitul anului sa fie aduse in tara toate echipamentele. Probele de punere in functiune a celui de-al doilea reactor sunt programate pentru trimestrul IV din 2004, iar intrarea in exploatare comerciala, in ultimul trimestru din 2006.

Punerea in functiune a reactorului doi de la Cernavoda va insemna o crestere a ponderii energiei nucleare, in totalul productiei de energie a tarii, de la 10% in prezent la 18%. Costul total al lucrarilor de constructie-montaj si punere in functiune a celui de-al doilea grup al centralei de la Cernavoda este de 689 milioane de dolari.

In acelasi timp, a anuntat dl. Rotaru, pana la sfarsitul lunii august va fi finalizat si studiul de fezabilitate pentru Unitatea 3 a centralei nucleare. De altfel, ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu, aflat in Coreea in aceasta perioada, se va intalni cu o delegatie a companiei Korea Hydro&Nuclear Power, condusa de presedintele Choe Uoo. Discutiile vor viza perspectiva extinderii colaborarii dintre Romania si Coreea in domeniul productiei de energie electrica nucleara, in mod special posibilitatile de implicare in viitorul program de proiectare si constructie al Unitatii 3 de la Cernavoda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.