Inginerul Gheorghe Dorel Mihasan a ocupat postul de director la Fabrica de Fermentare a Tutunului (FFT) Ocna Mures in urma unui concurs sustinut in data de 11 noiembrie 1998, la SNTR Bucuresti. Instalarea s-a produs o saptamana mai tarziu, iar apoi, prin Decizia nr. 20 din 18 februarie 1999, Mihasan a fost numit definitiv in functia de director. Noul director a gasit FFT Ocna Mures intr-o stare dezastruoasa, cu pierderi foarte mari, favorizate de coruptia si jaful la care s-au pretat unii angajati, dar Mihasan a reusit rentabilizarea unitatii intr-un timp record. Cu toate acestea, nici redresarea situatiei economico-financiare a fabricii, nici faptul ca directorul era membru al principalului partid fost la putere (PNTCD) nu au contat, el fiind aruncat precum o masea stricata, in luna decembrie 1999, iar FFT Ocna Mures s-a transformat in sectie a Fabricii de Fermentare Tutun Arad. Aceste hotarari au bulversat micutul oras de pe malul Muresului si au dezvaluit o intreaga caracatita a afacerilor murdare, care este patronata de Societatea Nationala a Tutunului Romanesc.
-Trebuie taiata coada la caine-
Dupa ce Mihasan a castigat postul de director, acesta a fost atentionat de insusi directorul general de atunci al SNTR Bucuresti, V. Sima, sa fie foarte atent, intrucat -sunt probleme mari la FFT Ocna Mures, conducerea fiind implicata in fel de fel de afaceri. ?çTrebuie taiata coada la caine?ç – sunt spusele directorului general de atunci-. In urmatorul an insa, la conducerea SNTR Bucuresti au urmat alti doi directori. Avertizat, la doua zile dupa instalare, in 20 noiembrie 1998, intr-o zi de sambata, Mihasan efectueaza un prim control inopinat in fabrica: -Am gasit o masina apartinand unei firme incarcand scandura fara sa se incaseze sume de bani cu chitanta. Imediat am convocat o sedinta in care dl inginer Timoftei Vasile a recunoscut ca cunoaste situatia incarcarii scandurii; eu am interzis astfel de fapte murdare, cu toate ca s-a mai incercat sa se introduca masini cu scandura, dar eu nu le-am dat voie sa intre in fabrica-, povesteste ex-directorul primul soc al intalnirii cu realitatea.
Fabrica de tutun – -cuibusor- al jafurilor ca-n codru
Noul director a gasit o stare jalnica a utilajelor: masini, tractoare, un ifron, masina de trabucuri, toate dezmembrate. Un adevarat jaf. Ca si in contabilitatea fabricii, de altfel. S-au gasit tigari trecute in avans din 1996 pe 1997, din 1997 pe 1998, toate acestea -evidentiate- intr-un caiet al gestionarei Lidia Scoarta. Paradoxal, Mihasan a descoperit ca cei care aveau debite erau chiar persoanele din conducere, unele dintre acestea neachitandu-le nici pana in prezent. -Gestionarii n-au putut dovedi la cine au dat tigarile, fapt pentru care juristul a comis decizii de imputare sefilor de centru: Popa Adrian – 35 milioane de lei, Oanes Ioan, sef de centru Ludus, 44 milioane de lei, iar la inventarul din 1997 s-a gasit o lipsa de 17 baxuri de tigari la Tg. Mures si nu s-a putut emite decizie de imputare, deoarece avizul nu a fost semnat de nimeni. In vara anului 1998, Popa Adrian, sef de centru la Ocna Mures, aflat in concediu medical de cinci zile, a cumparat tutunul Virginia de la cetateanul Basa Elvin, din Lunca Mures, pe care l-a urcat in fabrica si l-a predat, ramanand dator acesteia cu prestare de servicii in valoare de 11 milioane de lei. S-a emis si pentru acest lucru decizie de imputare. Dl inginer Chiorean Arghir, numit cu delegatie director in august 1998, prin schimbarea vechii conduceri, timp de trei luni, acesta a dat tigari numitului Vintan in valoare de aproximativ 75 milioane de lei, suma nerecuperata pana in prezent-, dezvaluie Mihasan.
Toate aceste nereguli au fost sesizate la SNTR Bucuresti si verificate ulterior de Ioan Florea, seful Corpului de control al societatii. De remarcat ca, in fiecare luna de la instalarea sa in functia de director al FFT Ocna Mures, ing. Dorel Mihasan a fost premiat de conducerea SNTR Bucuresti, inclusiv in luna octombrie 1999, pentru realizari deosebite in munca.
Afaceri cu caracter de concurenta neloiala
Calvarul fostului director a inceput din luna august 1999, cand inginerul Vasile Timoftei (fost inginer-sef la FFT Ocna Mures) a fost detasat la SNTR in postul de sef Serviciu Plan-Prognoza. Timoftei a concurat impreuna cu Mihasan pentru ocuparea postului de director la FFT Ocna Mures. De atunci, spune Mihasan, au inceput sa apara in activitatea normala a fabricii piedici dirijate cu buna stiinta de catre Timoftei, unele avand caracter de concurenta neloiala. Astfel, ing. Popa Adrian, sef Centru Ocna Mures pana in octombrie 1999, a achizitionat tutun de la persoane fizice dintre contractantii Fabricii de Fermentare Ocna Mures in contul unor firme straine precum Mihailidis – Grecia. Cu buna stiinta, s-a tergiversat asigurarea fondurilor necesare pltii tutunului de la cultivatori, pentru a crea, pe de-o parte, nemultumirea fata de fabrica din Ocna Mures si, pe de alta parte, pentru a facilita firmelor concurente acapararea pietei tutunului in zona.
Disponibilizati -la cerere-, fara sa aib cunostinta
In data de 22 noiembrie 1999, fostul director al FFT Ocna Mures a primit de la Arad un tabel nominal cu personalul care solicita disponibilizarea, primul pe lista fiind chiar Mihasan, care nu a solicitat acest lucru. In urma contestatiei, Sucursala Arad a SNTR confirma tabelul initial cu 24 de persoane disponibilizate. Cu cateva zile inaintea acestor disponibilizari, fara motiv, ing. Vasile Timoftei fusese numit cu delegatie in functia de director adjunct la Sucursala Arad a SNTR, in data de 10 noiembrie 1999, ca urmare a aplicarii programului de restructurare in baza Ordonantei de Urgenta nr. 98/1999 a Guvernului Romaniei.
Fostul director considera ca nu s-a respectat contractul colectiv de munca in ceea ce priveste reorganizarea, redistribuirea si apoi disponibilizarea la FFT Ocna Mures. Dorel Mihasan s-a adresat atat ministrului agriculturii, cat si Comisiei de Abuzuri a Camerei Deputatilor. La randul sau, primarul orasului Ocna Mures, ec. Vasile Bugnar, s-a adresat ministrului protestand impotriva transformarii fabricii in sectie de cultura si fermentare a tutunului sub comanda Sucursalei FF Tutun Arad. Primarul ne-a declarat ca -capacitatile de fermentare la Ocna Mures sunt mai mari fata de cele de la Arad si ca procesul de privatizare presupune descentralizarea unitatilor economice, nu centralizarea lor-.
Unde este arhivaFFT Ocna Mureș?