Acasă Economic-Financiar Cercetare nucleara pe banii americanilor

Cercetare nucleara pe banii americanilor

DISTRIBUIȚI

Reactorul -Triga- al Institutului de Cercetari Nucleare de la Pitesti va avea asigurat combustibilul nuclear pentru cercetari pentru o perioada de 15 ani. Altfel spus, cercetatorii de la Pitesti isi vor putea continua linistiti activitatea in urmatorii 15 ani pe banii… americanilor.

Proiectul a fost propus de catre reprezentantul Romaniei in cadrul Consiliului Guvernatorilor al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, Serban Constantin Valeca, si sustinut de catre secretarul general AIEA, Mohammad ElBaradei, si de reprezentantul Statelor Unite.

Consiliul Guvernatorilor AIEA, care reuneste 13 reprezentanti din randul celor 170 de membri, a avut loc in zilele de 20 si 21 noiembrie 2003.

Proiectul va fi finantat de Statele Unite ale Americii si cofinantat de Agentia Internationala pentru Energie Atomica si Romania.

Sumele alocate pentru reactorul de cercetare vor fi primite pana in 2006, data finalizarii programului.

Institutul de Cercetari Nucleare de la Pitesti si-a inceput activitatea in 1971. Sub numele Institutul Tehnologiilor Nucleare, institutul a fost fondat cu scopul de a sustine din punct de vedere stiintific programul nuclear roman. In 1998 a devenit o unitate afiliata Autoritatii Romane a Activitatilor Nucleare (RAAN).

In prezent, institutul inglobeaza reactorul de cercetare amintit si o mica fabrica de combustibil nuclear.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.