Acasă Economic-Financiar Certificatele energetice vor fi introduse în două luni

Certificatele energetice vor fi introduse în două luni

DISTRIBUIȚI

Certificatele energetice la tranzacționarea locuințelor ar putea fi aplicate probabil în maxim două luni, pentru că auditorii sunt acum în curs de pregătire, a declarat, ieri, ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea.
„Nu le-am introdus pånă acum, pentru că nu existau destui auditori energetici și ne-am temut de o eventuală blocare a pieței imobiliare“, a spus Udrea. Potrivit ministrului, pe långă problema numărului auditorilor energetici, exista și una care ținea de evaluarea efectivă a locuințelor.
„Și această problemă este în curs de rezolvare, pentru că s-au achiziționat două softuri care, în funcție de datele introduse, pot face această evaluare în doar cåteva minute. Eu cred că în două luni putem introduce certificatele energetice“, a menționat ministrul. Udrea a precizat că cine dorește să obțină un certificat energetic al locuinței poate să îl comande și acum, însă este vorba despre obligativitatea obținerii acestui certificat la tranzacțiile imobiliare.
„Oricine dorește să-și evalueze locuința poate să o facă și acum. Prin introducerea noii legislații devenea obligatorie existența certificatului energetic la orice tranzacție. Acest lucru va fi obligatoriu pentru că așa prevede legislația europeană. Tocmai de aceea nu am vrut să blocăm piața imobiliară introducåndu-l fără ca lucrurile să fie pregătite“, a precizat Udrea.
La începutul lunii februarie, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului anunța că se va accelera procesul de atestare tehnico-profesională a auditorilor energetici și vor fi omologate cåteva programe de calcul utile auditorilor energetici.
Legea urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2010, dar Guvernul a decis în luna decembrie să amåne termenul de la care statul impune obligativitatea certificatului energetic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.