Home Economic-Financiar Chiar și Isărescu se plânge de fiscalitatea din România

Chiar și Isărescu se plânge de fiscalitatea din România

DISTRIBUIŢI

 

Guvernatorul BNR spune că fiscalitatea este chiar mai împovărătoare decât în urmă cu doi ani și a dat ca exemplu, în lei vechi, suma pe care firma la care este acționar a trebuit s-o achite la stat într-un singur trimestru, adăugând că ajustarea fiscală și externă trebuia să fie suportată de cineva.

 

„Nu mi-am schimbat părerea că este greu să faci afaceri în România. Mi se pare chiar mai greu. Parcă nu s-a ușurat. Într-un trimestru am plătit 3 miliarde de lei vechi către stat. Mi se pare chiar prea mult, poate că este o percepție și poate că sunt subiectiv. Dar nici chiar așa. Una-două, ba impozit pe aia, ba pe profit, poate ne ușurează acum cu profitul neinvestit. Când mi-a zis cât trebuie să plătească firma impozitul pe profit aproape că i-am închis telefonul în nas contabilului”, a afirmat marți guvernatorul Mugur Isărescu.

 

Oficialul BNR crede că aceste nemulțumiri au ajuns și la Guvern și speră că atât scutirea de impozit pe profitul reinvestit, cât și reducerea CAS să dea o gură de oxigen mediului de afaceri.

 

Isărescu spune că prin relaxarea politicii fiscale se va scoate la lumină o parte din economia gri, inclusiv locurile de muncă la negru, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra bugetului, așa cum s-a întâmplat și în 2000, când a fost redus impozitul pe profit de la 40% la 25%, iar încasările s-au dublat.

 

Șeful băncii centrale a mai arătat că România a suferit a doua corecție fiscală din Europa, de 7,2 puncte procentuale, după cea din Grecia.

 

„Eu n-am trăit până acum (…) O corecție masivă. În plan extern de la 14 la 1%. De peste 12 procente, creșterea economică pe câțiva ani. S-a simțit în nivelul de trai, cum să nu se simtă, a crescut datoria externă (…) Țara și-a văzut de treabă. Dincolo de dezbaterile politice, acordurile au fost duse la capăt (…) Cineva trebuie să plătească, aceste împrumuturi, aceste ajustări. Eu nu mă consider și nici pe ceilalți care au plătit, că sunt turcul”, a spus Isărescu.

 

El a precizat că până la finele anului BNR va achita aproape întreg împrumutul de la FMI, din care mare parte deja a fost plătit fără efecte și „lacrimi”, urmând ca în 2015 să rămână de rambursat în jur de 1 miliard de euro, „un mizilic”.

 

„Vreau să vă spun că această țară în domeniul economic și financiar și-a văzut de treabă. Asta este democrația, o dezbatere politică, plouă, plouă, bate grindina, trebuie să fie dezbatere politică, dar țara își vede de treabă. Să faci o asemenea ajustare. Țara s-a așezat, are posibilitate să intre în alt ciclu lung de creștere sustenabilă și mult mai solidă.”, a adăugat Isărescu.

 

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.